Máte rádi rýži a potraviny z rýže? Zajímá vás, odkud tato důležitá a celosvětově oblíbená plodina pochází, jak se dostala k nám a kde se jí sní nejvíce? To všechno vám o rýži prozradí historický článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček
[ téma: 1936, brambory, chipsy, smažení, recepty ]Milujete bramborové lupínky, ale vadí vám jejich současné zdražování? Zkuste si sami připravit dokonalé domácí bramborové chipsy podle receptu, podle kterého ho je smažily dávné kuchařky již v roce 1936. Kromě brambůrků si můžete připravit i smaženou slámu, smažené brambory a krokety.
Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů - 1936, autorka Marie Janků-SandtnerováZapomenuté recepty ze švestek: smažené švestky, švestková bába, chladina a další sladké dobroty
[ téma: 1884, švestky, pečení, recepty, koláč ]Máte velkou úrodu švestek, ale nevíte, co dobrého by se z nich dalo uvařit nebo upéct? Nabízíme vám řadu zajímavých zapomenutých receptů z roku 1884, podle kterých si můžete řadu zajímavých sladkých švestkových jídel připravit.
Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni - 1884, autorka Hanna Dumková.Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?
[ téma: 1903, burčák, víno, kvašení ]Zkoušeli jste si někdy vyrobit domácí burčák, ale měli jste problém s nastartováním nebo průběhem kvasného procesu? Historický článek z roku 1903 vám prozradí, čím mohl být problém s kvašením burčáku způsoben a jak ho vyřešit.
Milotický hospodář - 1903, autor neuveden.Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách
[ téma: 1908, pivo, pivovarnictví, monopol ]Máte rádi pivo a chtěli byste se dozvědět víc o historii pivovarnictví? Zajímá vás, jaké dávné zákony vaření piva omezovaly, nebo jaké naopak jeho kupování nařizovaly? Článek z roku 1908 vás s historií českého piva podrobně seznámí.
Rozkvět - 1908, autor neuveden.Recepty našich prababiček na sušené, nakládané a nadívané houby
[ téma: 1916, recepty, houby, nakládání, sušení ]Milujete houby a chtěli byste je mít k dispozici celý rok? V tom případě vám jistě přijdou vhod recepty z roku 1916, podle kterých si můžete připravit houby nakládané v octě a různé sušené či v soli nakládané houby. A jako bonus navíc si můžete rovnou pochutnat na nadívaných žampionech.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček
[ téma: 1916, melouny, recepty, vaření ]Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké zralé melouny naše prababičky? Můžete si to vyzkoušet sami a podle melounových receptů z roku 1916 si připravit třeba melounovou šťávu nebo melounový kompot.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Čerstvé ovoce: jen důkladně umyté je skutečně zdravé
[ téma: 1932, ovoce, hygiena, potraviny ]Milujete čerstvé ovoce? Ať už se chystáte zakousnout do právě utrženého jablka, do sklizené jahody nebo budete krájet právě koupený slaďoučký meloun - tak byste neměli zapomínat na hygienu. Článek z roku 1932 vám popíše, proč je potřeba každé ovoce důkladně mýt a některé i loupat.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú. Jak se v dávném Egyptě vyrábělo pivo?
[ téma: 1935, Egypt, pivo, archeologie ]Pivo je s lidstvem už velmi, velmi dlouho. Zajímá vás, jak se archeologům podařilo zjistit, že si na pivu pochutnávali již staří Egypťané? A jak se vůbec pivo v Egyptě v dávných časech vyrábělo? To vám prozradí historický článek z roku 1935.
České slovo - 1935, autor H.Malinové recepty našich prababiček: domácí kompot, šťáva, marmeláda nebo malinový ocet
[ téma: 1916, maliny, lesní plody, recepty ]Zajímá vás, co vše si dokázaly naše šikovné prababičky samy doma připravit ze sladkých malin? Historické recepty z roku 1916 vám podrobně popíší, jak si z můžete doma připravit malinový kompot, šťávu, marmeládu, rosol a huspeninu. Nebo dáte přednost malinovému likéru či malinovému octu?
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.