Zkoušeli jste si někdy vyrobit domácí burčák, ale měli jste problém s nastartováním nebo průběhem kvasného procesu? Historický článek z roku 1903 vám prozradí, čím mohl být problém s kvašením burčáku způsoben a jak ho vyřešit.
Milotický hospodář - 1903, autor neuveden.Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách
[ téma: 1908, pivo, pivovarnictví, monopol ]Máte rádi pivo a chtěli byste se dozvědět víc o historii pivovarnictví? Zajímá vás, jaké dávné zákony vaření piva omezovaly, nebo jaké naopak jeho kupování nařizovaly? Článek z roku 1908 vás s historií českého piva podrobně seznámí.
Rozkvět - 1908, autor neuveden.Recepty našich prababiček na sušené, nakládané a nadívané houby
[ téma: 1916, recepty, houby, nakládání, sušení ]Milujete houby a chtěli byste je mít k dispozici celý rok? V tom případě vám jistě přijdou vhod recepty z roku 1916, podle kterých si můžete připravit houby nakládané v octě a různé sušené či v soli nakládané houby. A jako bonus navíc si můžete rovnou pochutnat na nadívaných žampionech.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček
[ téma: 1916, melouny, recepty, vaření ]Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké zralé melouny naše prababičky? Můžete si to vyzkoušet sami a podle melounových receptů z roku 1916 si připravit třeba melounovou šťávu nebo melounový kompot.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Čerstvé ovoce: jen důkladně umyté je skutečně zdravé
[ téma: 1932, ovoce, hygiena, potraviny ]Milujete čerstvé ovoce? Ať už se chystáte zakousnout do právě utrženého jablka, do sklizené jahody nebo budete krájet právě koupený slaďoučký meloun - tak byste neměli zapomínat na hygienu. Článek z roku 1932 vám popíše, proč je potřeba každé ovoce důkladně mýt a některé i loupat.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú. Jak se v dávném Egyptě vyrábělo pivo?
[ téma: 1935, Egypt, pivo, archeologie ]Pivo je s lidstvem už velmi, velmi dlouho. Zajímá vás, jak se archeologům podařilo zjistit, že si na pivu pochutnávali již staří Egypťané? A jak se vůbec pivo v Egyptě v dávných časech vyrábělo? To vám prozradí historický článek z roku 1935.
České slovo - 1935, autor H.Malinové recepty našich prababiček: domácí kompot, šťáva, marmeláda nebo malinový ocet
[ téma: 1916, maliny, lesní plody, recepty ]Zajímá vás, co vše si dokázaly naše šikovné prababičky samy doma připravit ze sladkých malin? Historické recepty z roku 1916 vám podrobně popíší, jak si z můžete doma připravit malinový kompot, šťávu, marmeládu, rosol a huspeninu. Nebo dáte přednost malinovému likéru či malinovému octu?
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Rok 1924: Falšování mléka prodávaného ve městech
[ téma: 1924, mléko, kvalita potravin, falšování ]Máte pocit, že prodávané mléko není té správné kvality? Možná vás překvapí, že ještě větší problémy s kvalitou a hlavně falšováním mléka měli už naši předci. Historický článek z roku 1924 vám ukáže, jak přesně to tehdy s mlékem vypadalo v Brně.
Lidové noviny - 1924, autor Dr. J. Juřena.Rok 1905: Jak chutnal boršč a nudle nejchudších Rusů?
[ téma: 1905, Rusko, jídlo, boršč, hlad, nudle, chudoba ]Dáváte si v restauraci ruský boršč, nebo si ho dokonce sami doma vaříte? Článek z roku 1905 vám přiblíží, že pravý ruský boršč chutnal v příbytcích běžných ruských rolníků (mužiků) jinak, než jak ho znáte. Rozhodně to totiž nebylo jídlo, na kterém by si běžný Evropan příliš pochutnal.
Národní listy - 1905, autor Otakar Černý.Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?
[ téma: 1927, cukr, karamel, cukrovinky, ovoce ]Chcete si osladit život? Nabízíme vám podrobný recept, podle kterého naše prababičky kdysi vařily cukr pro výrobu domácího karamelu, do kterého se namáčelo ovoce. Svařování cukru se ale používalo i pro přípravu domácích cukrovinek, což vám recept z roku 1927 také prozradí.
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.