Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?: Zkoušeli jste si někdy vyrobit domácí burčák,…
Zkoušeli jste si někdy vyrobit domácí burčák, ale měli jste problém s nastartováním nebo průběhem kvasného procesu? Historický článek z roku 1903 vám prozradí, čím mohl být problém s kvašením burčáku způsoben a jak ho vyřešit.
Milotický hospodář - 1903, autor neuveden.
Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách: Máte rádi pivo a chtěli byste se dozvědět víc…

Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách

[ téma: 1908, pivo, pivovarnictví, monopol ]
Máte rádi pivo a chtěli byste se dozvědět víc o historii pivovarnictví? Zajímá vás, jaké dávné zákony vaření piva omezovaly, nebo jaké naopak jeho kupování nařizovaly? Článek z roku 1908 vás s historií českého piva podrobně seznámí.
Rozkvět - 1908, autor neuveden.
Recepty našich prababiček na sušené, nakládané a nadívané houby: Milujete houby a chtěli byste je mít k dispozici…

Recepty našich prababiček na sušené, nakládané a nadívané houby

[ téma: 1916, recepty, houby, nakládání, sušení ]
Milujete houby a chtěli byste je mít k dispozici celý rok? V tom případě vám jistě přijdou vhod recepty z roku 1916, podle kterých si můžete připravit houby nakládané v octě a různé sušené či v soli nakládané houby. A jako bonus navíc si můžete rovnou pochutnat na nadívaných žampionech.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček: Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké…

Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček

[ téma: 1916, melouny, recepty, vaření ]
Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké zralé melouny naše prababičky? Můžete si to vyzkoušet sami a podle melounových receptů z roku 1916 si připravit třeba melounovou šťávu nebo melounový kompot.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Čerstvé ovoce: jen důkladně umyté je skutečně zdravé: Milujete čerstvé ovoce? Ať už se chystáte…

Čerstvé ovoce: jen důkladně umyté je skutečně zdravé

[ téma: 1932, ovoce, hygiena, potraviny ]
Milujete čerstvé ovoce? Ať už se chystáte zakousnout do právě utrženého jablka, do sklizené jahody nebo budete krájet právě koupený slaďoučký meloun - tak byste neměli zapomínat na hygienu. Článek z roku 1932 vám popíše, proč je potřeba každé ovoce důkladně mýt a některé i loupat.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.
Jak se v dávném Egyptě vyrábělo pivo?: Pivo je s lidstvem už velmi, velmi dlouho. Zajímá…

Jak se v dávném Egyptě vyrábělo pivo?

[ téma: 1935, Egypt, pivo, archeologie ]
Pivo je s lidstvem už velmi, velmi dlouho. Zajímá vás, jak se archeologům podařilo zjistit, že si na pivu pochutnávali již staří Egypťané? A jak se vůbec pivo v Egyptě v dávných časech vyrábělo? To vám prozradí historický článek z roku 1935.
České slovo - 1935, autor H.
Malinové recepty našich prababiček: domácí kompot, šťáva, marmeláda nebo malinový ocet: Zajímá vás, co vše si dokázaly naše šikovné…

Malinové recepty našich prababiček: domácí kompot, šťáva, marmeláda nebo malinový ocet

[ téma: 1916, maliny, lesní plody, recepty ]
Zajímá vás, co vše si dokázaly naše šikovné prababičky samy doma připravit ze sladkých malin? Historické recepty z roku 1916 vám podrobně popíší, jak si z můžete doma připravit malinový kompot, šťávu, marmeládu, rosol a huspeninu. Nebo dáte přednost malinovému likéru či malinovému octu?
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Rok 1924: Falšování mléka prodávaného ve městech: Máte pocit, že prodávané mléko není té…

Rok 1924: Falšování mléka prodávaného ve městech

[ téma: 1924, mléko, kvalita potravin, falšování ]
Máte pocit, že prodávané mléko není té správné kvality? Možná vás překvapí, že ještě větší problémy s kvalitou a hlavně falšováním mléka měli už naši předci. Historický článek z roku 1924 vám ukáže, jak přesně to tehdy s mlékem vypadalo v Brně.
Lidové noviny - 1924, autor Dr. J. Juřena.
Rok 1905: Jak chutnal boršč a nudle nejchudších Rusů?: Dáváte si v restauraci ruský boršč, nebo si ho…

Rok 1905: Jak chutnal boršč a nudle nejchudších Rusů?

[ téma: 1905, Rusko, jídlo, boršč, hlad, nudle, chudoba ]
Dáváte si v restauraci ruský boršč, nebo si ho dokonce sami doma vaříte? Článek z roku 1905 vám přiblíží, že pravý ruský boršč chutnal v příbytcích běžných ruských rolníků (mužiků) jinak, než jak ho znáte. Rozhodně to totiž nebylo jídlo, na kterém by si běžný Evropan příliš pochutnal.
Národní listy - 1905, autor Otakar Černý.
Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?: Chcete si osladit život? Nabízíme vám podrobný…

Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?

[ téma: 1927, cukr, karamel, cukrovinky, ovoce ]
Chcete si osladit život? Nabízíme vám podrobný recept, podle kterého naše prababičky kdysi vařily cukr pro výrobu domácího karamelu, do kterého se namáčelo ovoce. Svařování cukru se ale používalo i pro přípravu domácích cukrovinek, což vám recept z roku 1927 také prozradí.
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Listování: předcházející  | 4 | 5 [ 6 ]  7 | 8 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.

Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.