Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček

původně vyšlo: Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů - 1936, autorka Marie Janků-Sandtnerová
Milujete bramborové lupínky, ale vadí vám jejich současné zdražování? Zkuste si sami připravit dokonalé domácí bramborové chipsy podle receptu, podle kterého ho je smažily dávné kuchařky již v roce 1936. Kromě brambůrků si můžete připravit i smaženou slámu, smažené brambory a krokety.


Smažené bramborové lupínky (chips).

Pěkně vyprané syrové brambory oloupáme, na okurkovém kruhadle nakrouháme tenké plátky a dobře je utěrkou osušíme. V hluboké pánvi neb kastrole rozpálíme vyškvařený lůj, a když se z omastku kouří, vložíme do něho brambory na zvláštním drátěném košíčku (sítě), v němž je usmažíme pěkně do červena.

Pak je i s košíčkem vyndáme, po chvilce je znovu vložíme do rozpáleného loje, pouze však na několik vteřin, aby byly pěkně chruplavé. Před podáváním je osolíme.

Jsou-li brambory správně usmaženy, jsou velice chutné. Před podáváním brambory promícháme s čerstvě rozpuštěným máslem.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg brambor - 50 dkg čistého vyškvařeného loje (loje musí býti dostatečné množství) - sůl - 2 dkg másla.

Smažené brambory. (Pommes de terre frites.)

Vyprané syrové brambory oloupáme, nakrájíme na 1 cm silné a 4 cm dlouhé nudle a dobře je utěrkou osušíme. Poté je usmažíme právě tak jako bramborové lupínky. (Viz předcházející předpis.)

Týž rozpočet.

Smažená bramborová sláma. (Pommes de terre pailles.)

Oloupané syrové brambory nakrájíme na nudličky asi jako polévkové nudle. Otřeme je utěrkou a usmažíme jako v předešlém předpise.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg brambor -50 dkg čistého škvařeného loje nebo ⅜ l tabulového oleje - sůl.

Bramborové kouličky.

Ve slupce uvařené brambory oloupáme, horké prolisujeme, osolíme, přidáme žloutky, zpracujeme dohromady, uděláme malé kouličky, obalíme je lehce moukou a v rozpáleném tabulovém oleji je usmažíme do růžova. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme k upravené rybě.

Rozpočet pro 5 osob: 1 kg brambor - sůl - 2 žloutky - 3 dkg mouky na obalení - ⅜ l oleje - zelená petrželka.


Původní zdroj historického článku:
Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů - 1936, autorka Marie Janků-Sandtnerová



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. září 2022


Diskuze k článku „Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.