Milujete smažené brambůrky? Zkuste si sami připravit dokonalé domácí bramborové chipsy podle receptu, podle kterého ho je smažily dávné kuchařky již v roce 1936. Kromě brambůrků si můžete připravit i smaženou slámu, smažené brambory a krokety.
Balení potravin: od voskovaného papíru k plastu a zase zpět
Možná si ještě pamatujete dobu, kdy se chléb nosil v plátěných taškách, mléko se přenášelo ve vratných lahvích, ovoce se vážilo do papírových sáčků a máslo se balilo do voskovaného papíru. Postupem času zaplavily regály obchodů plastové obaly, aby se po čase mnozí z nás začali opět vracet k papírovým krabicím a plátěným taškám. Historie ukazuje, že někdy se opravdu vyplatí držet se toho, co se osvědčilo generacím před námi.
Jak média formovala československou identitu v první republice
První republika byla obdobím velkých změn, kdy se nově vzniklý stát snažil najít vlastní tvář a sjednotit rozmanité národnostní skupiny. Média tehdy hrála klíčovou roli – nejen informovala, ale i spoluutvářela společenské hodnoty a národní povědomí. Jak vypadala jejich práce a jaký měla dopad na každodenní život obyvatel?
Ochutnali byste máslo staré několik staletí?
Dáváte si pozor, aby vám neprošel termín trvanlivosti másla? Historický článek z roku 1908 vás seznámí s máslem, kterému tento termín rozhodně prošel. Zajímá vás, jak vypadalo máslo staré několik stovek roků?
Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?
[ téma: 1908, alkohol, destilace, rašelina ]Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta získává svou jedinečnou chuť z hořící rašeliny. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že rašelina může být pro alkohol užitečná i jinak. Tento text vám totiž prozradí tehdejší technologický postup, pomocí kterého mohla rašelina sloužit přímo jako zdroj lihu.
Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918
[ téma: 1918, maso, vaření, peníze, šetrnost ]Dokážete si představit život bez fungující chladničky, ve které můžete bezpečně skladovat maso? Naše prababičky takový luxus neznaly a tak občas musely zachraňovat maso, které už začínalo zapáchat. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak šetrné hospodyňky tehdy podobné problémy řešily.
Krabicové mléko v roce 1929: Jak se vyráběly první papírové obaly na mléko?
[ téma: 1929, mléko, obal, krabice, recyklace, USA, Amerika, Anglie ]Mléko v papírové krabici mnoho lidí pokládá za relativně nový vynález. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak už v téhle době se ve velkém vyráběly a používaly speciální papírové obaly na mléko.
Jedenáct tradičních receptů našich prababiček na přípravu kapra
[ téma: 1904, kapr, Vánoce, recepty ]Máte už doma vánočního kapra a přemýšlíte, jak ho letos připravit? Pokud chcete zkusit něco jiného než „českou klasiku“, tedy smaženého kapra s bramborovým salátem, tak tu pro vás máme řadu zajímavých receptů na kapra z roku 1904. Zajímá vás, jak tehdy naše prababičky připravovaly vařeného kapra, kapra s kmínem nebo třeba kapra v rosolu?
Kuchařka z roku 1908: Jak správně zabít kapra, jak si připravit rybí koření a jak udělat rybí polévku?
[ téma: 1904, kapr, ryby, Vánoce, recepty, rybí polévka, koření ]Zabíjíte na Vánoce kapra, nebo ho kupujete už zabitého a třeba rovnou i naporcovaného? A jaké používáte na ryby koření? S nejlepším zabitím a následným praním a uchováváním ryb vám poradí článek z roku 1908. Navíc se dozvíte návod na přípravu pravého poctivého českého koření na ryby a hned čtyři recepty na rybí polévku.
Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví
[ téma: 1921, Vánoce, cukroví, vanilka, recepty, pečení ]Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno napečeno nemáte, tak máme něco pro milovníky vanilky. Zajímá vás, jak naše prababičky připravovaly vanilkové kopečky, vanilkové preclíčky, vanilkové máslo i jak se tehdy pekly dodnes běžné vanilkové rohlíčky? To vše vám prozradí recepty na vanilkové cukroví z roku 1921.










