Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček

Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček: Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte,...
Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte, jak kdysi například krupkovou, zelnou, hrachovou nebo rybí polévku připravovaly naše prababičky. Skvělé návody k jejich přípravě vám poskytnou historické recepty z roku 1894.
Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu: Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny...

Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu

Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny na svou oblíbenou kávu? Naše předky na přelomu minulého století čekalo v kavárnách nepříjemné překvapení, kdy se provozovatelé kaváren rozhodli plošně zvýšit ceny. Článek z roku 1899 vám prozradí zvláštní důvod, který je k tomu vedl.
Národní listy - 1899, autor neuveden.
Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček: Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a...

Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček

Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.
Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové: Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o...

Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa: Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela...

Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa

Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela běžnou věc. Před sto lety to byla ale novinka, vyžadující důkladné testování jak z hlediska trvanlivosti mraženého masa, tak i z hlediska možné změny chuti masa po rozmrazení. Článek z roku 1912 vám jeden takový důkladný test přiblíží.
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.
Nález staré šunky, vyrobené před 100 lety. Ochutnali byste jí?: Jíte rádi zajímavá a něčím mimořádná...

Nález staré šunky, vyrobené před 100 lety. Ochutnali byste jí?

Jíte rádi zajímavá a něčím mimořádná jídla? Měli byste odvahu ochutnat šunku, která by na vás čekala 100 let zapomenutá ve starém temném sklepě, vyrobená a skladovaná bez dodržování dnešních hygienických pravidel? Článek z roku 1913 vám nález takové stoleté šunky popíše.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Rok 1917: Třetina potravin obsahuje levné náhražky: Jste spokojeni s kvalitou a složením potravin,...

Rok 1917: Třetina potravin obsahuje levné náhražky

Jste spokojeni s kvalitou a složením potravin, které dnes nabízí obchody? Článek z roku 1917 vám ukáže, jak se složení potravin šidilo v době první světové války. Jak uvidíte, tak se tehdy používaly i jiné metody než dnes tak oblíbená voda do syrového masa nebo drůbeží separáty.
Pozor - 1917, autor neuveden.
Rok 1916: Jak válka změnila kvalitu a cenu chleba v obchodech: Když kvůli válce musí muži vstoupit do armády...

Rok 1916: Jak válka změnila kvalitu a cenu chleba v obchodech

Když kvůli válce musí muži vstoupit do armády a jít bojovat, tak zemědělství už nezvládá zásobovat zemi a lidem začnou docházet i základní potraviny. Článek z roku 1916 vám ukáže, jaký vliv měla první světová válka na kvalitu chleba pro civilní obyvatele Rakousko-Uherska.
Lidové noviny - 1916, autor neuveden.
Rok 1895: Jak kdysi fungovalo zásobování Prahy mlékem a kdo na něm nejvíc vydělával?: Máte rádi čerstvé mléko? Článek z roku 1895...

Rok 1895: Jak kdysi fungovalo zásobování Prahy mlékem a kdo na něm nejvíc vydělával?

Máte rádi čerstvé mléko? Článek z roku 1895 vám nabízí zajímavý pohled do minulosti, ukazující jak tehdy v Praze bez pomoci moderní techniky fungovalo zásobování celého města mlékem i kdo na distribuci mléka nejvíce zbohatl.
Národní listy - 1895, autor Ščk.
Rok 1913: Sušené mléko - americký vynález, který dobyl svět: Sušené mléko je dnes běžný výrobek, který...

Rok 1913: Sušené mléko - americký vynález, který dobyl svět

Sušené mléko je dnes běžný výrobek, který můžeme nalézt v každé prodejně potravin. Před sto lety šlo ale o úžasnou technologickou novinku, která radikálně zjednodušila zásobování mlékem i výrobu potravin. Článek z roku 1913 vám prozradí, jak se sušené mléko vyrábělo a kolik stálo.
Lidové noviny - 1913, autor Kt.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 29 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.