Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?: Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů...
Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů obyvatel, ale velký a přelidněný byl už i před sto deseti lety. Článek z roku 1910 vás seznámí s tím, kolik tehdy obyvatelé tohoto jedinečného města v USA za rok zkonzumovali potravin a odkud se k nim veškeré jídlo dováželo.
Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva: Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin...

Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva

Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin. Článek z roku 1910 vás seznámí s novou německou technologií, která umožňovala vyrábět kvalitní alkohol z hoblin a odřezků dřeva. Téměř bezcenný odpad z truhlářských dílen se tak mohl proměnit v něco daleko hodnotnějšího.
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.
Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku: Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za...

Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku

Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček: Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi...

Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček

Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi těžko dostupné exotické ovoce, nicméně před více jak sto lety byly pomeranče celkem běžnou součástí jídelníčku. A protože v březnu je jižní ovoce nejchutnější, taky bývaly právě pomeranče doporučované jako zajímavé obohacení jarního jídelníčku. Recepty z roku 1916 vám dávají možnost ochutnat pomeranče tak, jak je dnes už asi neznáte.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?: Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás...

Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?

Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás seznámí se situací, kdy ani přes mimořádně výhodnou cenu neměl o sklenici vychlazeného piva v hospodě zájem ani jediný host.
Národní listy - 1917, autor neuveden.
Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček: Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z...

Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček

Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z rozšlehaných vajec, které zná asi každý. Ale co zkusit ochutnat třeba ovocnou omeletu, nadívanou omeletu nebo omeletové nudle? Historické recepty z roku 1897 vám nabízí téměř dvě desítky receptů našich prababiček na omelety, na kterých si jistě pochutnáte.
Kuchařská kniha - 1897, autor spolek Domácnosť.
Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?: Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je...

Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?

Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.
Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba: Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte,...

Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba

Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte, kdy se při zadělávání těsta na chléb používá kvásek a kdy droždí? Článek z roku 1883 vám nabízí osvědčený recept, podle kterého se chléb pekl už za časů našich praprababiček. Navíc se dozvíte o rozdílech mezi žitným, pšeničným a dalšími druhy chleba.
Česká kuchařka - 1883, autorka Hanna Dumková.
Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky: Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní...

Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky

Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu: Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které...

Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu

Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které před více jak čtyřmi staletími nebylo možné v Čechách koupit? Historický článek z roku 1909 vám dokáže, že už v roce 1598 se u nás lahodné pomeranče sehnat daly. Jejich cena ale rozhodně nízká nebyla.
Lidové noviny - 1909, autor neuveden.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 33 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.