Naše projekty:
Obchod.Bejvávalo.cz
—
originální samolepky na stěnu Pieris.cz
—
magazín Příroda.cz
—
efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz
Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
První kavárna v Evropě a dlouhá cesta k dnešní oblíbenosti kávy
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.Nedokážete si představit den bez šálku čerstvé kávy? V tom případě vás bude jistě zajímat, před kolika staletími vznikla v Evropě úplně první kavárna a jaký odpor musel být po celém kontinentu překonán, než pití kávy dosáhlo dnešní oblíbenosti. Více v článku z roku 1921.
Tradiční rybí polévka a kapr na černo, modro nebo smažený podle receptů našich prababiček
Nemáte zatím jasno, jak připravíte kapra na štědrovečerní večeři? Zkuste si tuto tradiční vánoční rybu připravit podle historických vánočních receptů z roku 1926. Pokud naše recepty vyzkoušíte, tak přejeme dobrou chuť, žádnou spolknutou kost a hlavně šťastné a veselé Vánoce!
Národní listy - 1926, autor neuveden.Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví
Milujete pravé české Vánoce? Zkuste je doplnit tradičním cukrovím podle receptů z roku 1937. Vyzkoušet můžete pravé lomnické suchary, čokoládové hubínky, marcipán, kokosáčky, sněhové věnečky a samozřejmě i vanilkové rohlíčky.
Pozor - 1937, autor neuveden.Rok 1929: Sladkosti z banánů, pomerančů a citronů podle receptů našich prababiček
Máte rádi tropické ovoce a rádi byste na Vánoce vyzkoušeli sladké dobroty, na kterých si naši předci pochutnávali před téměř sto lety? Vyzkoušejte řadu receptů z roku 1929 a určitě nebudete litovat.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.Rok 1922: Proč se nejlepší příbory vyrábí ze stříbra?
Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu kvalitních jídelních příborů? V tom případě by vás mohl zajímat důvod, proč se jako výrobní materiál na nejkvalitnější příbory používá stříbro. Vysvětlí vám to článek z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček
Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček
Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Pozor - 1930, autor -F-Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni
Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské monarchie bývalo, když se ve Vídni setkávali česky mluvící Češi se svými německy mluvícími oborovými kolegy z Rakouska? Jak vám ukáže článek z roku 1903, tak k ideálu to mělo často velmi daleko.
Národní listy - 1903, autor neuveden.Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček
Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA
Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není vždy prvotřídní kvality? V tom případě vás určitě zaujme článek z roku 1912, popisující odhalený skandál týkající se zpracování masa v amerických jatkách. Zajímavý byl i postoj, jak se k tomuto problému postavili tehdejší politici.
Řeznické listy - 1912, autor neuveden.