Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů obyvatel, ale velký a přelidněný byl už i před sto deseti lety. Článek z roku 1910 vás seznámí s tím, kolik tehdy obyvatelé tohoto jedinečného města v USA za rok zkonzumovali potravin a odkud se k nim veškeré jídlo dováželo.
Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva
Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin. Článek z roku 1910 vás seznámí s novou německou technologií, která umožňovala vyrábět kvalitní alkohol z hoblin a odřezků dřeva. Téměř bezcenný odpad z truhlářských dílen se tak mohl proměnit v něco daleko hodnotnějšího.
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku
Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček
Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi těžko dostupné exotické ovoce, nicméně před více jak sto lety byly pomeranče celkem běžnou součástí jídelníčku. A protože v březnu je jižní ovoce nejchutnější, taky bývaly právě pomeranče doporučované jako zajímavé obohacení jarního jídelníčku. Recepty z roku 1916 vám dávají možnost ochutnat pomeranče tak, jak je dnes už asi neznáte.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?
Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás seznámí se situací, kdy ani přes mimořádně výhodnou cenu neměl o sklenici vychlazeného piva v hospodě zájem ani jediný host.
Národní listy - 1917, autor neuveden.Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček
Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z rozšlehaných vajec, které zná asi každý. Ale co zkusit ochutnat třeba ovocnou omeletu, nadívanou omeletu nebo omeletové nudle? Historické recepty z roku 1897 vám nabízí téměř dvě desítky receptů našich prababiček na omelety, na kterých si jistě pochutnáte.
Kuchařská kniha - 1897, autor spolek Domácnosť.Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?
Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba
Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte, kdy se při zadělávání těsta na chléb používá kvásek a kdy droždí? Článek z roku 1883 vám nabízí osvědčený recept, podle kterého se chléb pekl už za časů našich praprababiček. Navíc se dozvíte o rozdílech mezi žitným, pšeničným a dalšími druhy chleba.
Česká kuchařka - 1883, autorka Hanna Dumková.Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky
Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu
Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které před více jak čtyřmi staletími nebylo možné v Čechách koupit? Historický článek z roku 1909 vám dokáže, že už v roce 1598 se u nás lahodné pomeranče sehnat daly. Jejich cena ale rozhodně nízká nebyla.
Lidové noviny - 1909, autor neuveden.