Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech dostupné sladké a přitom levné pomeranče. Zajímá vás, jakými nejrůznějšími způsoby dokázaly tehdy naše šikovné prababičky toto chutné tropické ovoce zpracovat? Můžete si to sami vyzkoušet podle našich pomerančových receptů z roku 1923.
Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?
Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?
Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Národní listy - 1916, autor neuveden.Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!
Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Národní listy - 1906, autor neuveden.Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády
Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce, které se tu dříve určitě nedalo koupit? V tom případě vás jistě překvapí recepty z roku 1923, které ananasy popisují jako v zimě zcela běžně dostupné ovoce. Zkusíte ochutnat, jaké sladké ananasové dobroty dokázaly naše prababičky před sto lety uvařit?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček
Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Národní listy - 1930, autor neuveden.Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky
Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?
Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně našich prababiček, aby se jim tam co nejlépe vařilo? Z čeho měla být kuchyňská deska nebo jaký typ šuplíků byl do kuchyně nejlepší? Všechny tyto důležité a dodnes platné otázky týkající se kuchyňského nábytku a vybavení vám zodpoví dobový článek.
Lidové noviny - 1933, autorka Marja Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!
Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky, v dávných časech to byla ale poměrně běžná česká zelenina. Historický článek z roku 1917 vám ukáže, jakým překvapivým způsobem se chřest využíval v čase první světové války, když byla pravá káva nedostatková.
Lidové noviny - 1917, autor neuveden.Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů
Vaření bylo pro naše prababičky daleko náročnější, než jak to známe dnes. Článek z roku 1923 vám ukáže, s čím vším si musely tehdejší hospodyňky poradit. Dokážete si například představit, že si koupíte živé selátko a sami si ho doma zabijete? A právě k podobných činnostem vám dá následující článek návod.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.