Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky: Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme,...
Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme, abychom jim prodloužili jejich životnost. Za časů našich prababiček se ale podobné věci stávaly spíše omylem při nečekaných mrazech. Zajímá vás, jak je tehdy rozmrazovaly, aby si suroviny zachovaly co nejlepší chuť? Článek z roku 1923 vám to prozradí.
Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?: Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo....

Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?

Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo. Recepty z roku 1923 vám ukážou, že tehdy byly běžnou součástí stravování lidí střední třídy potraviny, které dnes pokládáme za symbol luxusu. Podle jakých receptů naše prababičky tehdy připravovaly šneky, ústřice, lastury, mušle, langusty a humry?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?: Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita...

Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?

Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita prodávaných potravin daleko vyšší než dnes. Historický článek z roku 1903 vám ukáže, že podobná nostalgie je velký omyl. Zajímá vás, jaká byla tehdy situace na trhu s jídlem a jak na problémy s kvalitou, falšováním i předražováním reagovali tehdejší zákazníci?
Hlas lidu - 1903, autor neuveden.
Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?: Zajímá vás, jak před více než sto lety...

Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?

Zajímá vás, jak před více než sto lety vypadalo ideální domácí jídlo? Myslíte, že by tehdejší rady na přípravu nejvhodnější domácí stravy obstály i v dnešní době? Nabízíme vám zajímavý text z roku 1913, který vám nabízí řadu dodnes užitečných rad ke zdravému a chutnému domácímu vaření.
Česká kuchařka - 1913. autorka Hanna Dumková.
Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér: Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských...

Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér

Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
4 rady, jak připravit nejlepší palačinky: Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není...

4 rady, jak připravit nejlepší palačinky

Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není se čemu divit, protože se snadno připravují, recept zvládne naprosto každý a ve výsledku si je můžete dát ve sladké i slané úpravě podle toho, na co máte zrovna chuť. Podívejte se na 4 rady, s jejichž pomocí dokážete připravit ty nejlepší palačinky už naprosto kdykoliv.
Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky: Rádi mlsáte a milujete domácí koláčky?...

Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky

Rádi mlsáte a milujete domácí koláčky? Nabízíme vám sedm historických receptů z roku 1928, podle kterých kdysi pekly naše prababičky. Vyzkoušíte, jak tehdy chutnaly medové, ořechové, mandlové, máslové, kořeněné, vanilkové a čokoládové koláčky?
Národní listy - 1928, autor neuveden.
Historie rýže: odkud pochází a jak se dostala do Evropy?: Máte rádi rýži a potraviny z rýže? Zajímá...

Historie rýže: odkud pochází a jak se dostala do Evropy?

Máte rádi rýži a potraviny z rýže? Zajímá vás, odkud tato důležitá a celosvětově oblíbená plodina pochází, jak se dostala k nám a kde se jí sní nejvíce? To všechno vám o rýži prozradí historický článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.
Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček: Milujete bramborové lupínky, ale vadí vám jejich...

Recepty na domácí bramborové chipsy a další smažené bramborové dobroty podle našich prababiček

Milujete bramborové lupínky, ale vadí vám jejich současné zdražování? Zkuste si sami připravit dokonalé domácí bramborové chipsy podle receptu, podle kterého ho je smažily dávné kuchařky již v roce 1936. Kromě brambůrků si můžete připravit i smaženou slámu, smažené brambory a krokety.
Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů - 1936, autorka Marie Janků-Sandtnerová
Zapomenuté recepty ze švestek: smažené švestky, švestková bába, chladina a další sladké dobroty: Máte velkou úrodu švestek, ale nevíte, co...

Zapomenuté recepty ze švestek: smažené švestky, švestková bába, chladina a další sladké dobroty

Máte velkou úrodu švestek, ale nevíte, co dobrého by se z nich dalo uvařit nebo upéct? Nabízíme vám řadu zajímavých zapomenutých receptů z roku 1884, podle kterých si můžete řadu zajímavých sladkých švestkových jídel připravit.
Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni - 1884, autorka Hanna Dumková.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 36 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.