Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Recept na domácí bramborové chipsy z roku 1936: Milujete smažené brambůrky? Zkuste si sami připravit…
Milujete smažené brambůrky? Zkuste si sami připravit dokonalé domácí bramborové chipsy podle receptu, podle kterého ho je smažily dávné kuchařky již v roce 1936. Kromě brambůrků si můžete připravit i smaženou slámu, smažené brambory a krokety.
Balení potravin: od voskovaného papíru k plastu a zase zpět: Možná si ještě pamatujete dobu, kdy se chléb nosil v…

Balení potravin: od voskovaného papíru k plastu a zase zpět

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy se chléb nosil v plátěných taškách, mléko se přenášelo ve vratných lahvích, ovoce se vážilo do papírových sáčků a máslo se balilo do voskovaného papíru. Postupem času zaplavily regály obchodů plastové obaly, aby se po čase mnozí z nás začali opět vracet k papírovým krabicím a plátěným taškám. Historie ukazuje, že někdy se opravdu vyplatí držet se toho, co se osvědčilo generacím před námi.
Jak média formovala československou identitu v první republice: První republika byla obdobím velkých změn, kdy se…

Jak média formovala československou identitu v první republice

První republika byla obdobím velkých změn, kdy se nově vzniklý stát snažil najít vlastní tvář a sjednotit rozmanité národnostní skupiny. Média tehdy hrála klíčovou roli – nejen informovala, ale i spoluutvářela společenské hodnoty a národní povědomí. Jak vypadala jejich práce a jaký měla dopad na každodenní život obyvatel?
Ochutnali byste máslo staré několik staletí?: Dáváte si pozor, aby vám neprošel termín…

Ochutnali byste máslo staré několik staletí?

Dáváte si pozor, aby vám neprošel termín trvanlivosti másla? Historický článek z roku 1908 vás seznámí s máslem, kterému tento termín rozhodně prošel. Zajímá vás, jak vypadalo máslo staré několik stovek roků?
Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?: Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta…

Jak se v roce 1908 vyráběl líh z rašeliny?

[ téma: 1908, alkohol, destilace, rašelina ]
Máte rádi kouřovou neboli nakouřenou whisky? Ta získává svou jedinečnou chuť z hořící rašeliny. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že rašelina může být pro alkohol užitečná i jinak. Tento text vám totiž prozradí tehdejší technologický postup, pomocí kterého mohla rašelina sloužit přímo jako zdroj lihu.
Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918: Dokážete si představit život bez fungující…

Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918

[ téma: 1918, maso, vaření, peníze, šetrnost ]
Dokážete si představit život bez fungující chladničky, ve které můžete bezpečně skladovat maso? Naše prababičky takový luxus neznaly a tak občas musely zachraňovat maso, které už začínalo zapáchat. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak šetrné hospodyňky tehdy podobné problémy řešily.
Krabicové mléko v roce 1929: Jak se vyráběly první papírové obaly na mléko?: Mléko v papírové krabici mnoho lidí pokládá za…

Krabicové mléko v roce 1929: Jak se vyráběly první papírové obaly na mléko?

[ téma: 1929, mléko, obal, krabice, recyklace, USA, Amerika, Anglie ]
Mléko v papírové krabici mnoho lidí pokládá za relativně nový vynález. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak už v téhle době se ve velkém vyráběly a používaly speciální papírové obaly na mléko.
Jedenáct tradičních receptů našich prababiček na přípravu kapra: Máte už doma vánočního kapra a přemýšlíte, jak ho…

Jedenáct tradičních receptů našich prababiček na přípravu kapra

[ téma: 1904, kapr, Vánoce, recepty ]
Máte už doma vánočního kapra a přemýšlíte, jak ho letos připravit? Pokud chcete zkusit něco jiného než „českou klasiku“, tedy smaženého kapra s bramborovým salátem, tak tu pro vás máme řadu zajímavých receptů na kapra z roku 1904. Zajímá vás, jak tehdy naše prababičky připravovaly vařeného kapra, kapra s kmínem nebo třeba kapra v rosolu?
Kuchařka z roku 1908: Jak správně zabít kapra, jak si připravit rybí koření a jak udělat rybí polévku?: Zabíjíte na Vánoce kapra, nebo ho kupujete už…

Kuchařka z roku 1908: Jak správně zabít kapra, jak si připravit rybí koření a jak udělat rybí polévku?

[ téma: 1904, kapr, ryby, Vánoce, recepty, rybí polévka, koření ]
Zabíjíte na Vánoce kapra, nebo ho kupujete už zabitého a třeba rovnou i naporcovaného? A jaké používáte na ryby koření? S nejlepším zabitím a následným praním a uchováváním ryb vám poradí článek z roku 1908. Navíc se dozvíte návod na přípravu pravého poctivého českého koření na ryby a hned čtyři recepty na rybí polévku.
Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví: Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno…

Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví

[ téma: 1921, Vánoce, cukroví, vanilka, recepty, pečení ]
Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno napečeno nemáte, tak máme něco pro milovníky vanilky. Zajímá vás, jak naše prababičky připravovaly vanilkové kopečky, vanilkové preclíčky, vanilkové máslo i jak se tehdy pekly dodnes běžné vanilkové rohlíčky? To vše vám prozradí recepty na vanilkové cukroví z roku 1921.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 40 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.