Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1908: Jaké víno je nejzdravější a jaké nejvíce škodí?: Máte rádi klasické červené nebo bílé víno?...
Máte rádi klasické červené nebo bílé víno? Nebo si nejraději vychutnáváte šumivá vína? Historický článek z roku 1908 vám prozradí, jaké víno je nejzdravější a jak se dají vylepšit i ta méně zdravotně příznivá vína.
Rok 1910: Odvážný senior, který ve svých 90 letech začal podnikat jako řezník: Pokud se někdo ve zdraví dožije úctyhodného...

Rok 1910: Odvážný senior, který ve svých 90 letech začal podnikat jako řezník

Pokud se někdo ve zdraví dožije úctyhodného věku 90 let, tak často tráví svůj život už jen péčí o zahrádku a sledováním televize. Málokterý senior v podobném věku má odvahu začít podnikat. A právě takového statečného pána z Kladenska vám přiblíží článek z roku 1910.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat: Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá...

Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat

Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá stejně podivný, jako se mnohým cizincům zdají zvláštní naše tradiční jídla. Vzpomínky francouzského velvyslance v Číně vám ale přiblíží několik mimořádně bizarních jídel, které by asi pozřel jen málokterý Evropan. Více v článku z roku 1908.
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.
Recept našich prababiček na dokonalý beefsteak, který chutná i léčí: Milujete kvalitně připravený beefsteak neboli...

Recept našich prababiček na dokonalý beefsteak, který chutná i léčí

Milujete kvalitně připravený beefsteak neboli biftek a chcete ochutnat, jak se připravoval více než stoletím? Zajímá vás, jak může steak z hovězího masa pomoci vašemu zdraví? Historický kuchařský článek z roku 1896 vám s tím pomůže. Tak dobrou chuť.
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J. K. dle knihy Dra Wiela.
Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček: Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte,...

Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček

Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte, jak kdysi například krupkovou, zelnou, hrachovou nebo rybí polévku připravovaly naše prababičky. Skvělé návody k jejich přípravě vám poskytnou historické recepty z roku 1894.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu: Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny...

Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu

Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny na svou oblíbenou kávu? Naše předky na přelomu minulého století čekalo v kavárnách nepříjemné překvapení, kdy se provozovatelé kaváren rozhodli plošně zvýšit ceny. Článek z roku 1899 vám prozradí zvláštní důvod, který je k tomu vedl.
Národní listy - 1899, autor neuveden.
Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček: Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a...

Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček

Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.
Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové: Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o...

Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa: Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela...

Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa

Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela běžnou věc. Před sto lety to byla ale novinka, vyžadující důkladné testování jak z hlediska trvanlivosti mraženého masa, tak i z hlediska možné změny chuti masa po rozmrazení. Článek z roku 1912 vám jeden takový důkladný test přiblíží.
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.
Nález staré šunky, vyrobené před 100 lety. Ochutnali byste jí?: Jíte rádi zajímavá a něčím mimořádná...

Nález staré šunky, vyrobené před 100 lety. Ochutnali byste jí?

Jíte rádi zajímavá a něčím mimořádná jídla? Měli byste odvahu ochutnat šunku, která by na vás čekala 100 let zapomenutá ve starém temném sklepě, vyrobená a skladovaná bez dodržování dnešních hygienických pravidel? Článek z roku 1913 vám nález takové stoleté šunky popíše.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 30 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.