Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty: Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech...
Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech dostupné sladké a přitom levné pomeranče. Zajímá vás, jakými nejrůznějšími způsoby dokázaly tehdy naše šikovné prababičky toto chutné tropické ovoce zpracovat? Můžete si to sami vyzkoušet podle našich pomerančových receptů z roku 1923.
Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?: Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala...

Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?

Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?: Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety...

Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?

Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Národní listy - 1916, autor neuveden.
Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!: Média dnes často řeší, proč jsou u nás...

Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!

Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Národní listy - 1906, autor neuveden.
Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády: Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce,...

Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády

Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce, které se tu dříve určitě nedalo koupit? V tom případě vás jistě překvapí recepty z roku 1923, které ananasy popisují jako v zimě zcela běžně dostupné ovoce. Zkusíte ochutnat, jaké sladké ananasové dobroty dokázaly naše prababičky před sto lety uvařit?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček: Máte chuť na nějaký výborný zákusek v...

Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček

Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Národní listy - 1930, autor neuveden.
Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky: Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i...

Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky

Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Lidové noviny - 1932, autor M. Ú.
Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?: Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně...

Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?

Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně našich prababiček, aby se jim tam co nejlépe vařilo? Z čeho měla být kuchyňská deska nebo jaký typ šuplíků byl do kuchyně nejlepší? Všechny tyto důležité a dodnes platné otázky týkající se kuchyňského nábytku a vybavení vám zodpoví dobový článek.
Lidové noviny - 1933, autorka Marja
Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!: Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky...

Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!

Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky, v dávných časech to byla ale poměrně běžná česká zelenina. Historický článek z roku 1917 vám ukáže, jakým překvapivým způsobem se chřest využíval v čase první světové války, když byla pravá káva nedostatková.
Lidové noviny - 1917, autor neuveden.
Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů: Vaření bylo pro naše prababičky daleko...

Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů

Vaření bylo pro naše prababičky daleko náročnější, než jak to známe dnes. Článek z roku 1923 vám ukáže, s čím vším si musely tehdejší hospodyňky poradit. Dokážete si například představit, že si koupíte živé selátko a sami si ho doma zabijete? A právě k podobných činnostem vám dá následující článek návod.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Listování: [ 1 ]  2 | 3 | 4 | 5 další
Celkem 37 stránek, zobrazit poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.