Maso zapáchající.
Za teplého počasí se maso rychle kazí a páchne. Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii.
Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice. Do studené vody hodí se několik zrnek této soli.
Je-li maso jen slabě „chycené“, připraví se roztok světle růžový, t. j. přidá se více zrnek; je-li zápach citelnější, má míti roztok barvu červeného vína. Voda musí býti studená.
Maso vloží se do úplně vypařeného, vydrhnutého a vodou vymytého kameninového hrnce (nikoli železného neb emailovaného), nebo do skleněné láhve se širokým hrdlem, což je nejlepší a roztokem ve skleněné nádobě připraveným se zaleje tak, aby v něm zůstalo ponořeno.
Doba, po kterou maso má zůstati v roztoku, řídí se stupněm načichlosti. V celku trvá hodinu až tři, po kteréžto době se tak tím zbarví do hněda, nebo se zakalí. Neztratila-li se načichlost, nutno proceduru opakovati.
Maso, v němž rozklad silněji pokročil, nutno z požívání vyloučiti.
Poznámka Bejvávalo.cz:
Je to rada z roku 1918 a proto jen stěží odpovádá dnešním běžným hygienickým standardům. Článek je zveřejněn pouze jako historická zajímavost, rozhodně to není návod na zacházení masem.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak zachránit staré maso, které už začalo smrdět? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1918“