Rok 1931: Box je zdravý sport, který prospívá tělu! Proč přesto boxeři občas v ringu umírají?

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Národní listy - 1931, autor neuveden.
Zápasy, jako je klasický box v ringu nebo v dnešní době tak oblíbené MMA v oktagonu, jsou některými lidmi vnímány jen jako podivná a nebezpečná zábava, která doslova ohrožuje zdraví každého bojovníka. Historický článek z roku 1931 vám ale vysvětlí, že box je naopak velmi zdravý sport, který rozhodně prospívá zdraví sportovce. Zajímá vás, jaká konkrétní pozitiva box přináší a co je na něm naopak pro sportovce nejnebezpečnějšího?
Následující text pochází z roku 1931

Nebezpečí boxu.

Unijní lékař MUDr. Jan Křižan měl na poslední valné hromadě ČeÚBP zajímavou přednášku o zdravotní stránce rohování, ze které uvádíme:

„Zdravotní užitek z boxu je značný. Vytrvalá práce nohou a rukou, stálé pohyby těla zatěžkávají aktivní i pasivní pohybový aparát těla, střídající se útok a obrana vyžadují bystrého postřehu a opatrnosti. Té je třeba nejvíce, protože zraněni při boxu jsou dosti častá.

Nejvíce trpí zbraň boxerova: pěst, hlavně palec, ukazovák a prostřední prst — distorsí kloubů a zlomeninami. Nebezpečím je dále vystavena hlava, cil to útoků: chrupavčité i kostěné Části nosu zraněním vedou k deformitám, jako je sedlovitý boxerův nos. Krvácení z nosu není tak nebezpečné jako nepříjemné.

Prudké nárazy na ucho vyvolávají někdy krevní výrony i deformace ucha. Proděravění bubínku a zánět středního ucha jest u boxerů právě tak vzácným zjevem, jako odchlípení oční sítnice, která někdy způsobuje oslepnutí.

Rány na čelisti, vyražení zubů a roztříštění kostí mají nejčastěji za následek knock-out, skácení k zemi, provázené chvilkovou ztrátou vědomí. Stav tento vzniká cestou sensibilního reflexu a nastává i po zasažení jiných citlivých míst těla, jako: krk, srdce, žaludek, oblast solárního plexu, který innervuje vnitřní orgány.

Zakázány jsou rány na ledviny a rány pod pás pro možnost poranění močového měchýře nebo varlat. Pokud někdy došlo k usmrcení v ringu, nestalo se tak následkem rány, ale nárazem hlavy boxerovy na tvrdou zem a tím vzniklého krvácení do mozku a zlomeniny lbí. Mělo by se proto vždy bojovati na měkkých kobercích. To jsou asi všechna možná zranění v boxu.

Veliký zdravotní význam boxu souvisí hlavně se silným účinkem na plíce a srdce.

Dechová cvičeni jsou pro boxera nezbytná. Správné dýchání je nejdůležitější podmínkou každého vrcholného sportovního výkonu. Boxeři mají vysokou vitální kapacitu plic 4800 ccm. Přírůstek 5 cm výšky zvyšuje v. r. plic o 400 ccm.

Druhý dech — tak známý v lehké athletice, dostavuje se v rohování ve 3. až 4. kole. Příčinou druhého dechu je odstraňování kyseliny mléčné z organismu potem. Svalovou činnosti vzniká ve svalstvu kyselina mléčná, která způsobuje okyselení krve a má za následek bolesti ve svalech, horší výkonnost, pocit únavy a nechuť k další námaze.

Krev se brání proti tomu t. zv. alkalickou reservou, protilátkami nárazníkovými (dvojuhličitany a fosfáty), jež se váží s kyselinami a udržuji reakci krve alkalickou. Množství této alkalické reservy jest v přímém poměru k tělesné výkonnosti a vzdornosti proti námaze. Veliká alkalická reserva značí vyšší tělesnou zdatnost a dokazuje význam trainingu, cvičení, zejména dechu, který zvyšuje zdatnost boxerovu.

Zajímavé je, že dle většiny výzkumů nalézáme mezi sportovci nejmenší srdce u boxerů, třebaže rozměry jeho přesahuji jen o málo srdce normální, činnost srdeční a jeho kontrola je velmi důležitá pro provozováni všech sportů, neboť srdce jest orgán při každém sportu velice namáhaný.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1931, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. prosince 2023


Diskuze k článku „Rok 1931: Box je zdravý sport, který prospívá tělu! Proč přesto boxeři občas v ringu umírají?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.