Rok 1931: Box je zdravý sport, který prospívá tělu! Proč přesto boxeři občas v ringu umírají?

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Národní listy - 1931, autor neuveden.
Zápasy, jako je klasický box v ringu nebo v dnešní době tak oblíbené MMA v oktagonu, jsou některými lidmi vnímány jen jako podivná a nebezpečná zábava, která doslova ohrožuje zdraví každého bojovníka. Historický článek z roku 1931 vám ale vysvětlí, že box je naopak velmi zdravý sport, který rozhodně prospívá zdraví sportovce. Zajímá vás, jaká konkrétní pozitiva box přináší a co je na něm naopak pro sportovce nejnebezpečnějšího?
Následující text pochází z roku 1931

Nebezpečí boxu.

Unijní lékař MUDr. Jan Křižan měl na poslední valné hromadě ČeÚBP zajímavou přednášku o zdravotní stránce rohování, ze které uvádíme:

„Zdravotní užitek z boxu je značný. Vytrvalá práce nohou a rukou, stálé pohyby těla zatěžkávají aktivní i pasivní pohybový aparát těla, střídající se útok a obrana vyžadují bystrého postřehu a opatrnosti. Té je třeba nejvíce, protože zraněni při boxu jsou dosti častá.

Nejvíce trpí zbraň boxerova: pěst, hlavně palec, ukazovák a prostřední prst — distorsí kloubů a zlomeninami. Nebezpečím je dále vystavena hlava, cil to útoků: chrupavčité i kostěné Části nosu zraněním vedou k deformitám, jako je sedlovitý boxerův nos. Krvácení z nosu není tak nebezpečné jako nepříjemné.

Prudké nárazy na ucho vyvolávají někdy krevní výrony i deformace ucha. Proděravění bubínku a zánět středního ucha jest u boxerů právě tak vzácným zjevem, jako odchlípení oční sítnice, která někdy způsobuje oslepnutí.

Rány na čelisti, vyražení zubů a roztříštění kostí mají nejčastěji za následek knock-out, skácení k zemi, provázené chvilkovou ztrátou vědomí. Stav tento vzniká cestou sensibilního reflexu a nastává i po zasažení jiných citlivých míst těla, jako: krk, srdce, žaludek, oblast solárního plexu, který innervuje vnitřní orgány.

Zakázány jsou rány na ledviny a rány pod pás pro možnost poranění močového měchýře nebo varlat. Pokud někdy došlo k usmrcení v ringu, nestalo se tak následkem rány, ale nárazem hlavy boxerovy na tvrdou zem a tím vzniklého krvácení do mozku a zlomeniny lbí. Mělo by se proto vždy bojovati na měkkých kobercích. To jsou asi všechna možná zranění v boxu.

Veliký zdravotní význam boxu souvisí hlavně se silným účinkem na plíce a srdce.

Dechová cvičeni jsou pro boxera nezbytná. Správné dýchání je nejdůležitější podmínkou každého vrcholného sportovního výkonu. Boxeři mají vysokou vitální kapacitu plic 4800 ccm. Přírůstek 5 cm výšky zvyšuje v. r. plic o 400 ccm.

Druhý dech — tak známý v lehké athletice, dostavuje se v rohování ve 3. až 4. kole. Příčinou druhého dechu je odstraňování kyseliny mléčné z organismu potem. Svalovou činnosti vzniká ve svalstvu kyselina mléčná, která způsobuje okyselení krve a má za následek bolesti ve svalech, horší výkonnost, pocit únavy a nechuť k další námaze.

Krev se brání proti tomu t. zv. alkalickou reservou, protilátkami nárazníkovými (dvojuhličitany a fosfáty), jež se váží s kyselinami a udržuji reakci krve alkalickou. Množství této alkalické reservy jest v přímém poměru k tělesné výkonnosti a vzdornosti proti námaze. Veliká alkalická reserva značí vyšší tělesnou zdatnost a dokazuje význam trainingu, cvičení, zejména dechu, který zvyšuje zdatnost boxerovu.

Zajímavé je, že dle většiny výzkumů nalézáme mezi sportovci nejmenší srdce u boxerů, třebaže rozměry jeho přesahuji jen o málo srdce normální, činnost srdeční a jeho kontrola je velmi důležitá pro provozováni všech sportů, neboť srdce jest orgán při každém sportu velice namáhaný.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1931, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. prosince 2023


Diskuze k článku „Rok 1931: Box je zdravý sport, který prospívá tělu! Proč přesto boxeři občas v ringu umírají?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.