Rok 1929: Kdy se naši rychlobruslaři konečně dočkají haly pro rychlobruslení?

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Lidové noviny - 1929, autor K-ek
Není to tak dávno, co byly plané sliby jistého politika ohledně postavení rychlobruslařské haly pro Martinu Sáblíkovou tématem řady vtipů. Jak vám ale ukáže článek z roku 1929, tak rychlobruslařská hala našim sportovcům chyběla daleko dřív, než se na její stavbě pokusil získat politické body Andrej Babiš. Zajímá vás, kde a jak tehdy naši rychlobruslaři trénovali?
Následující text pochází z roku 1929

Na prahu sezony rychlobruslařů.

U nás není možnosti trenovati již v podzimních měsících na umělém ledě a proto jsou naši sportovci ve velké nevýhodě proti cizině, odsouzeni čekati až nastane skutečná zima a tím možnost brusliti. Naše kluby musí zajížděti do ciziny, aby využily výhody tamních umělých kluzišť.

Tak vyslal na příklad Vysokoškolský Sport Praha svého závodníka krasobruslaře Golda do Berlína, hockevové mužstvo L. T. C. se zúčastnilo již zápasu v Německu, rovněž známý opavský hockeyista Dorazil dlí ve Vídni, kde trenuje na umělém ledě. Rychlobruslení jak známo dosud u nás živořilo hlavně pro krátké zimy a okolnost, že u nás není umělého kluziště.

V minulých letech nebyly téměř pořádány žádné závody a teprve minulou zimu, která byla zvláště příznivá pro zimní sporty, bylo možno zaznamenati značný vzestup rychlobruslení. V Praze má hlavní zásluhu o to B. Z. K., který vychoval mnoho dobrých závodníků (Mareš, Turnovský, Rott atd.) a hostil též norského mistra Mjeldeho. Dále pěstoval v Praze rychlobruslení též Vysokoškolský Sport, který však byl pouze v začátcích.

V Brně pak ve druhém středisku tohoto sportu bylo možno zaznamenati veliký vzestup, hlavně zásluhou Vysokoškolského Sportu Brno, jehož člen Sieber dobyl za absence členů B. Z. K. (který nebyl ve Svazu) mistrovství republiky. Dale na sebe upozornil jako nadějný začátečník Franta. Rovněž Brünner Eislaufverein se velmi zasloužil o pěstování tohoto sportu, že povolil rychlobruslařům trening po večerním bruslení.

Na letošní zimu se připravuje několik význačnějších podniků, mezi jiným utkání Vysokoškolský Sport Praha — Vysok. Sport Brno, a meziměstské utkání Praha — Brno. Toto utkání bude prvý větší závod u nás a bude míti pro vývoj rychlobruslení nesmírný význam.

Jak již bylo oznámeno, vyslal Vysokoškolský Sport Brno své členy, Frantu a Dědáčka, do Vídně, kde se zúčastnili treningu na umělém ledě Wiener Eislaufvereinu, kde byli velmi přátelsky přijati a byla jim povolena bezplatně účast nu treningu jakož i používání všech výhod jeho členů Wiener Eislaufverein jest jeden z těch klubů, které věnují velkou pozornost a péči sportovní stránce podniku, a je také podle toho o jeho rychlobruslaře postaráno.

Trening se koná ráno od 7 do 9 hod. a zúčastní se ho pravidelně asi 30 rychlobruslařů. Jak tento sport je ve Vídni oblíben, lze posouditi podle toho, že již v těchto časných ranních hodinách sleduje trening množství obecenstva, někdy i kolik set osob. Trening je veden odborně a členové tohoto klubu mají všechno pohodlí, jako používání teplých sprch po každém treningu a masáže. Podle toho ovšem také vypadají výsledky, dosažené členy tohoto klubu (tak na příklad Polatschek porazil olympiského vítěze Fina Thurberga).

Lze však zjistiti s potěšením, že i u nás se tento krásný sport dostává k slovu, a bylo by si přáti, aby na kluzištích u nás byla věnována větší pozornost stránce sportovní, ne pouze zábavné.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1929, autor K-ek


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. ledna 2024


Diskuze k článku „Rok 1929: Kdy se naši rychlobruslaři konečně dočkají haly pro rychlobruslení?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.