Rok 1934: Konec jedné velké lásky... kvůli fotbalu

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Hlas lidu - 1934, autor ov.
Mít rád fotbal je jistě v pořádku. Ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Historický článek z roku 1934 vám ukáže, jaké to je, když je pro muže tím nejdůležitějším na světě úspěch jeho oblíbeného fotbalového týmu. Stejně jako takový vztah v roce 1934 nevydržela jistá zamilovaná Věrka, tak to možná ani dnes mnoho dívek nemusí dlouho vydržet. Takže fanoušci kopané, dejte si na to nejenom na svatého Valentýna pozor!
Následující text pochází z roku 1934

Milostné dopisy v moderní době

Jak píše zamilovaná dívka a jak ji odpovídá milenec. — Poesie lásky umřela

Milí čtenáři, nevymyslili jsme tyto dopisy, máme je v originálech. Neztrácejme však zbytečně slov (sazby je mnoho a místa málo).



I.

Prostějov 25. března.

Můj milý,

jak se Ti vede v Praze? Já stále myslím na Tebe. Je mi bez Tebe smutno. Maminka Tě nechá pozdravovat. Hubuje na mne. že nejdu ani krok z domu, na procházku. Nemohu jít bez Tebe. Ať bych šla kamkoliv, všude bude prázdno. Nebyl bys se mnou ty. Máňa je nemocná, nachladila se a bolí ji v krku. Mluvili jsme spolu o Tobě.

Já vůbec nejraději mluvím jenom o Tobě. To proto, že moje myšlenky jsou stále u Tebe. Pozítří bude neděle. Nikam nepůjdu a napíši Ti dlouhý dopis, všechno Ti napíši, co bych Ti tak ráda řekla. Jsi tak daleko ode mne.

Mám v ruce Tvoji fotografii a dívám se Ti do očí. Jsi nejkrásnější chlapec na světě. Napiš mi také a brzy a hodně.

Líbá je Tvá Věra.

II.

Praha 26. března.

Drahá Věro!

Dostal jsem Tvůj dopis. Přišel jsem dnes brzy domů, abych Ti toho mnoho napsal. Byl jsem včera na Pankráci, na hřišti SK. Nuselský. Však víš, že když Prostějovu moje maličkost fandí, že nikdy neprohraje.

Byl to urputný boj, v druhém poločase bitva. Naši tři vnitřní nemohli proniknout, protože anserští backové hráli nanejvýš bezohledně. Tři minuty před koncem doběhla naše pravá spojka míč, považovaný za ztracený, zachytila ho půl metru od liny a centrovala.

Na hřišti bylo hrobové ticho, nikdo ani necekl. Ve středu hřiště asi 4—5 kroků před brankou náš hráč střelil, nuselští vyrazili, ale opětná rána třepetala se v síti. Jedna šestina diváků, co byla na straně Prostějova, jásala, naši hráči se objímali, míč se šoupal do středu hřiště, až najednou se pražákům rozbřesklo, že za dvě minuty je konce a že nevyrovnají.

A už běží dva hráči nuselští na soudce, cloumají jím, což nebylo po prvé. 5 + 5 + 5 chlapu z publika běží k soudci a fackuji ho. Byl to strašný pohled. Viděl jsem hodné scén při zápasech footballových, na příklad u těch hockeyových Italů, ale něco podobného jsem nezažil.

Až když hřiště bylo zaplaveno asi 500 už 700 fanoušky, ujali se sklíčeného rozhodčího dva hráči z Nuslí a odvedli ho zběsněným davem do kabiny. Ale i odchod našich do kabin byl křížovou cestou. O zápase referují věrně pouze Lidovky, pražské listy hodně zamlčuji. Branka nuselských nemohla býti uznána, protože Frýborta s míčem rukama vtáhli do síti.

Máni vyřiď srdečné pozdravy, paní matince také. Všechno dobré Ti přeje

Karel.

III.

Prostějov 29. března.

Karle,

napsal jsi mi sice dlouhé psaní, ale v něm nic o sobě. Jediné hřejivé slovíčko pro mne nemáš.

Za informace ohledně pražského zájezdu SK. Prostějov srdečně děkuji. Také bych Ti o tom něco napsala, ale ještě jsem nikdy na zápase nebyla. Nepodívala jsem se také na plakáty, kdo u nás na velikonoce hraje.

Dnes večer jdu do kina. Ve svátky velikonoční si někam vyjdu, večer půjdu asi zase do kina, pak možná tancovat. Co dělat?

Pláči, že nemohu Ti napsat tak, jak mi radí moje srdce. Ty mu však stejně nerozumíš, protože jsi jistě zaměstnán přemýšlením o nejbližších footballových zápasech.

Věra.


Původní zdroj historického článku:
Hlas lidu - 1934, autor ov.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. února 2024


Diskuze k článku „Rok 1934: Konec jedné velké lásky... kvůli fotbalu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.