Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká illustrovaná kuchařka, sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích - 1921, autor neuveden
Máte už napečeno na Vánoce? Pokud ještě všechno napečeno nemáte, tak máme něco pro milovníky vanilky. Zajímá vás, jak naše prababičky připravovaly vanilkové kopečky, vanilkové preclíčky, vanilkové máslo i jak se tehdy pekly dodnes běžné vanilkové rohlíčky? To vše vám prozradí recepty na vanilkové cukroví z roku 1921.
Následující text pochází z roku 1921

Vanilkové kopečky.

Tuhý sníh ze 3 bílků, 12 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky se tře půl hodiny. Plech vyloží se oplatkami, a lžící dělají se na něj z utřeného těsta kopečky, které se při mírném ohni upekou.


Vanilkové rohlíčky.

Na vál dá se 14 dkgr. mouky, 10 dkgr. másla, 4 dkgr. cukru a 5 dkgr. tlučených mandlí a udělá se z toho těsto, z něhož se nakrájejí as jak ořech velké kousky.

Tytéž se rukama kulatě vyválejí, na spůsob rohlíčků ohnou, dají na plech a nechají se zvolna, aby zůstaly skoro bílé, při mírném ohni péci. Upečené obalí se hned teplé ve vanilkovém cukru.

Vanilkové preclíčky.

Dvacet pět dkgr. mouky, 14. dkgr. másla, 6 dkgr. cukru a trochu tlučené vanilky spojí se s 2 vejci v těsto, z něhož se udělají malé preclíčky, které se v mírně vyhřáté troubě upekou a pak potrou vanilkovou polevou.

Vanilkové máslo.

Pět žloutků, 16 dkgr. cukru a tlučená vanilka (půl lusky) tře se celou hodinu. Malé podlouhlé formičky vymažou se máslem neb voskem a do každé nalije se as do polovice utřená smíšenina, která se v nich nechá zvolna upéci, načež se vyklopí.


Původní zdroj historického článku:
Velká illustrovaná kuchařka, sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích - 1921, autor neuveden


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. prosince 2023


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na vanilkové cukroví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.