Bejvávalo.cz
Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?
»Vínný burčák mi nekysá, co si počít?«
Podobné dotazy docházejí nás častěji, ačkoli při přemýšlení každému tazateli musí jistě napadnout, jaké chyby se dopustil, že burčák nechce kysati.
Hlavní chyby a prostředky proti nim jsou:
1. Burčák byl stočen do čerstvě vysírovaného sudu. Kyselina sírová ruší kysání. Provětráním burčáku růžicí z konve, aby co nejvíce se okysličil, a stočením do čistého, dávno vysírovaného sudu, začne jistě kysati.
2. Burčák byl příliš rozředěn vodou a proto chová málo cukru: následkem toho nemohou se kvasnice rychle vytvořiti. Tu si pomůžeme, přilijeme-li hojně cukrem zásobeného burčáku nebo přidáme-li cukru a silných vinných kvasnic, Hustoměr nám při tom dá nejlepší radu.
3. Burčák nekysá, protože ve sklepě je tuze zima. Přiměřená teplota ku kysání jest 15—18° R. Kde je studeněji, tam třeba burčák zahřívati. Za tím účelem přilévá se do sudu teplého burčáku.
4. Do burčáku bylo dáno místo cukru strojené sladidlo. Tu nepomůže nic, neboť zacharin a podobná sladidla neobsahuji cukru a proto také nepodporují kysání, nýbrž naopak mu zabraňují.
Poznámka redakce Bejvávalo.cz
Teplota je v článku udávaná ve Réaumurových stupních. 15 až 18° R v dnešních jednotkách odpovídá teplotě 19 až 23 stupňů Celsia.
Diskuze k článku „Co dělat, když burčák nechce začít kvasit?“