Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček

původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké zralé melouny naše prababičky? Můžete si to vyzkoušet sami a podle melounových receptů z roku 1916 si připravit třeba melounovou šťávu nebo melounový kompot.


Melouny jako kompot v octě.

Zralé, tvrdé, oloupané melouny nakrájejí se na pruhy asi jako palec široké. Vše uvnitř oblánité se odstraní. Na 1 meloun vaří se 1 litr vinného octa se 70 dkg cukru. Při vaření sbírá se pěna tak dlouho, až se rosol zčistí, načež se na meloun nalije a vše ponechá do druhého dne státi.

Potom se ocet opět slije, dá trochu povařiti a vařící na ovoce nalije. Třetí den se ocet pozvolna vaří i meloun zvolna 15 minut. Vychladlý kompot plní se do láhví, jak známo.

Melouny na jiný způsob.

Nepřezralé 3 melouny se oloupají, vnitřek dřevěnou lžičkou vybere a šťáva z vnitřku se promačká mušelínem. Pak se ovoce překrájí po délce na 10 kusů a máčí přes noc v studené vodě. (2 litry vody, 2 kávové lžičky octa a lžička soli.)

Druhého dne meloun se dá na síto osáknouti. Stává s vodou, jíž propláchnuty byly melouny, se odváží. Na ½ litru šťávy vaří se ¾ kg cukru do husta. Při vařeni sbírá se pěna, až cukr patřičně se zčistí a zhoustne.

Ovoce se vloží do cukru a na plotně pomalu ¼ hodiny se vaří. Pak se vyjme, narovná do láhví a polije vychladlým, na syrub svařeným cukrem. Dále se ovoce po sobě bělí (či blanchuje, t. j. vždy cukr se slije a teplý na ovoce nalije.

Třetí den přidá se na špičku nože strouhaný zázvor. Zavařenina se narovná do sklenic, zalije cukrem a pováže měchuřinou.

Melounová marmeláda.

Oloupané, dřevnatých částí zbavené melouny promačkají se na žíněném sítku. Na 1 kg kaše počítá se ½ kg tlučeného cukru, což se ponechá několikrát varem přejíti, přidá se kousek zázvoru, jejž však posléze nutno odstraniti. Marmeláda plni se do sklenic; vychladlá se pováže a sterilisuje v páře ještě ¼ hodiny.

Melounová šťáva.

Oloupané dužiny z malých melounu pokrájejí se na drobné kousky. Na 1 meloun vymačká se z 1 citronu šťáva, kterou se melounové řezy pokapou a prosypou tlučeným cukrem. (Cukru stejné množství jako ovoce.)

Melouny dají se do sklenic, pováží pergamenovým papírem a postaví na výsluní na tak dlouho, až se cukr se šťávou spojí. To trvá 4—5 dni. Pak se šťáva procedí a uloží v menších zazátkovaných lahvičkách. Upotřebuje se k různým moučníkům i do krémů.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. srpna 2022


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.