Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Zajímá vás, co jak dokázaly zpracovat sladké zralé melouny naše prababičky? Můžete si to vyzkoušet sami a podle melounových receptů z roku 1916 si připravit třeba melounovou šťávu nebo melounový kompot.
Následující text pochází z roku 1916

Melouny jako kompot v octě.

Zralé, tvrdé, oloupané melouny nakrájejí se na pruhy asi jako palec široké. Vše uvnitř oblánité se odstraní. Na 1 meloun vaří se 1 litr vinného octa se 70 dkg cukru. Při vaření sbírá se pěna tak dlouho, až se rosol zčistí, načež se na meloun nalije a vše ponechá do druhého dne státi.

Potom se ocet opět slije, dá trochu povařiti a vařící na ovoce nalije. Třetí den se ocet pozvolna vaří i meloun zvolna 15 minut. Vychladlý kompot plní se do láhví, jak známo.

Melouny na jiný způsob.

Nepřezralé 3 melouny se oloupají, vnitřek dřevěnou lžičkou vybere a šťáva z vnitřku se promačká mušelínem. Pak se ovoce překrájí po délce na 10 kusů a máčí přes noc v studené vodě. (2 litry vody, 2 kávové lžičky octa a lžička soli.)

Druhého dne meloun se dá na síto osáknouti. Stává s vodou, jíž propláchnuty byly melouny, se odváží. Na ½ litru šťávy vaří se ¾ kg cukru do husta. Při vařeni sbírá se pěna, až cukr patřičně se zčistí a zhoustne.

Ovoce se vloží do cukru a na plotně pomalu ¼ hodiny se vaří. Pak se vyjme, narovná do láhví a polije vychladlým, na syrub svařeným cukrem. Dále se ovoce po sobě bělí (či blanchuje, t. j. vždy cukr se slije a teplý na ovoce nalije.

Třetí den přidá se na špičku nože strouhaný zázvor. Zavařenina se narovná do sklenic, zalije cukrem a pováže měchuřinou.

Melounová marmeláda.

Oloupané, dřevnatých částí zbavené melouny promačkají se na žíněném sítku. Na 1 kg kaše počítá se ½ kg tlučeného cukru, což se ponechá několikrát varem přejíti, přidá se kousek zázvoru, jejž však posléze nutno odstraniti. Marmeláda plni se do sklenic; vychladlá se pováže a sterilisuje v páře ještě ¼ hodiny.

Melounová šťáva.

Oloupané dužiny z malých melounu pokrájejí se na drobné kousky. Na 1 meloun vymačká se z 1 citronu šťáva, kterou se melounové řezy pokapou a prosypou tlučeným cukrem. (Cukru stejné množství jako ovoce.)

Melouny dají se do sklenic, pováží pergamenovým papírem a postaví na výsluní na tak dlouho, až se cukr se šťávou spojí. To trvá 4—5 dni. Pak se šťáva procedí a uloží v menších zazátkovaných lahvičkách. Upotřebuje se k různým moučníkům i do krémů.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. srpna 2022


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty z melounů podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.