Zapomenuté recepty ze švestek: smažené švestky, švestková bába, chladina a další sladké dobroty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni - 1884, autorka Hanna Dumková.
Máte velkou úrodu švestek, ale nevíte, co dobrého by se z nich dalo uvařit nebo upéct? Nabízíme vám řadu zajímavých zapomenutých receptů z roku 1884, podle kterých si můžete řadu zajímavých sladkých švestkových jídel připravit.
Následující text pochází z roku 1884

Osmažené švestky.

Pěkné, zralé švestky, z nichž se pecka snadno vylupuje, se spaří a oloupají, načež se dřívkem pecka vytlačí a na její místo vloží mandle. Ze 4 lžic mouky, lžíce cukru, dvou lžic rumu a dvou bílků se připraví řídké těsto; jedna švestka po druhé v něm omočí a v horkém másle do červena osmaží; pak se uloží na pijavý papír a když se do něho mastnota vtáhne, posypou se cukrem i skořicí.

Osmažené švestky.

Sušené švestky se operou, dají na pekáč, přidá o cukr otřená citronová kůra, sklenice bílého vina a tolik vlažné vody, aby jí byly švestky úplně pokryty, nechají se pak přes noc ve vlažné troubě, uvaří se skoro na měko, na sítě nechají okapati, pecky vytlačí, místo nich vloží mandle, švestky omočí v řídkém těstě, jak v předešlém čísle pověděno a smaží se na horkém másle.

Osmažené švestky.

Zralé švestky se spaří, oloupají, pecky vyloupnou, posypou cukrem se skořicí, poliji rumem, nechají hodinu státi, pak se namočí v řídkém těstě a na másle osmaží.

Švestková bába.

Dle potřeby se švestky spaří, oloupají a zbaví pecek. Nad ohněm se jimi chvíli míchá s máslem, utlučeným cukrem a skořici. Do formy se na dno i po stranách vloží na koláčky nakrájená, v přepouštěném másle namočená houska, švestky do formy vsypou, pokryjí houskou a bába půl hodiny peče.

Švestková bába.

Na koláčky nakrájené housky se usmaží po obou stranách na másle. Zatím se uvaří ½ kilogr. sušených švestek a pecky odstraní. Do vymaštěné formy se vloží vrstva housky, vrstva švestek a tak se střídavě pokračuje, až je pekáč skoro plný. Voda, v niž se švestky vařily, se svaří, nechá vychladnouti a smíchá s ½ litrem smetany, 4 žloutky, postrouhanou korou půl citronu a 4 lžícemi cukru, smíšenina se vlije na housky se švestkami a bába se upeče.

Švestkový koláč.

Těsto z mouky, másla, vody, vejce a rumu se tlustě rozválí, opatři okrajem, posype postrouhaným sucharem nebo strouhanou houskou, povrch se vyloží rozkrájenými švestkami, posype cukrem, skořici, kousky másla a upeče se.

Švestkový koláč.

Těsto z ½ kilgr. mouky, 350 gramů (20 lotů) rozdrobeného másla, 4 bliků, 4 lžic vína, 4 lžic cukru a soli se vyváli, rozloží na pomoučený plech a opatří se okrajem, posype smíšeninou z postrouhané housky, sekaných mandlí a tlučeného cukru, na povrch se pokladou rozpůlené švestky, posype cukrem, skořicí, rozdrobeným máslem a okraj pomaže rozkloktaným vejcem, načež se koláč upeče.

Švestková bába.

Z několika tvrdých housek se kůra okrájí, housky rozkrájí na koláčky a v mléce tak dlouho vaří, až povstane hustá kaše; 122 gramy (7 lotů) másla se utrou, přidají 122 gramy cukru, postrouhaná kůra polovice citronu, 8 žloutků, trochu skořice, 70 gramů (4 loty) oloupaných, usekaných mandlí, sůl a sníh z 8 bílků. Švestky se nechají hodinu ležeti v rumu s cukrem a pak se ukládají střídavě s hořejší smíšeninou do pomaštěné, strouhanou houskou posypané formy, konečně se posype vše cukrem se skořicí a rozdrobeným máslem, načež se bába upeče.

Švestkový koláč.

Těsto se dobře vypracuje, na dva díly rozdělí, tence rozválí, pomaže povidly, která byla připravena ze švestek, bílého vina, cukru, skořice, kůry citronové a usekaných mandlí, na to se položí druhý koláč, okraj se přitlačí kolečkem, na povrchu pomaže máslem nebo rozmíchaným vejcem, na kamnech se nechá skynouti, posype cukrem se skořici a zvolna upeče.

Švestkové košíčky.

Máslové těsto se rozváli, sklenici nebo formičkou vykrojí kolečka, kolem se okraj ohne, který se formičkou rozličně zohýbati může, podloží papírem, naplní na polovice nakrájenými oloupanými švestkami, posypou se cukrem, skořicí a upekou.

Švestkový štrudel.

Obyčejné těsto z mouky, másla, vajec, soli a vlažné vody připravené se nechá ½ hodiny pod teplým pekáčem, pak se rozválí, vytáhne, pomaže smíšeninou z másla, žloutků a kyselé smetany, posype rozkrájenými švestkami, cukrem a skořici, strudel se svine, pomaže hustou, sladkou smetanou a upeče ve vymaštěném pekáči.

Švestková chladnina.

Švestky se v hliněném polévaném hrnci posypou cukrem, poliji vodou a postaví na pekáč do horké vody, v níž se tak dlouho nechají, až úplně změknou. Po vychladnuti se protlačí sítem, jádra se vaří ještě se zbytky švestek, hřebičky a vodou, šťáva se procedí ku dřívější, přilije červeného vina, vody a přidá potřebné množství cukru. Vše se dobře promíchá, nechá vychladnoutí a nalije na suchary nebo smaženou housku.


Původní zdroj historického článku:
Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni - 1884, autorka Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. září 2022


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty ze švestek: smažené švestky, švestková bába, chladina a další sladké dobroty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.