Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Rozkvět - 1908, autor neuveden.
Máte rádi pivo a chtěli byste se dozvědět víc o historii pivovarnictví? Zajímá vás, jaké dávné zákony vaření piva omezovaly, nebo jaké naopak jeho kupování nařizovaly? Článek z roku 1908 vás s historií českého piva podrobně seznámí.
Následující text pochází z roku 1908

Z historie českého pivovarství.

Stáří našeho pivovarství spadá do 11. století, kdy v zakládacích listinách církevního zboží mluví se o sládcích a jména jejich se uvádějí. Ve 13. a 14. století jsou již časté zmínky o hvozdech, sklepích, sladovnách a pivovarech.

Pivovarství rozvíjelo se hojně se zakládáním měst, kdy čeští králové udělovali měšťanům výsady monopolu pivovarského. Na venkově měl podobný monopol velkostatek a stal se týž pramenem ústrků porobeného lidu selského, jemuž poroučeno pivo z panských pivovarů i proti své vůli kupovati a na nějž uvaleno i právo pokutné za překročení panských nařízení.

Ve městech podobnou výsadou bylo t. zv. hájemství čili právo první míle. Nikdo jiný, kromě výsadníka, nesměl v obvodu 1 míle sladovati a pivo vařiti. Výsady té kromě měst pražských požívala města: Beroun, Budějovice, Čáslav, Čes. Brod, Domažlice, Kadaň, Kolín, Kouřím, Klatovy, Litoměřice, Louny, Mělník, Most, Mýto, Nymburk, Písek, Slané, Stříbro, Tábor, Ústí, Vodňany.

Velkostatek záhy podlamoval tyto výsady král. měst, z čehož mezi stranou městskou a panskou povstal tuhý spor, trvající od r. 1479 až do r. 1517, kdy ve smlouvě svatováclavské ujednáno, aby páni ani rychtáři nebránili lidu venkovskému pivo z měst odebírati a obilí do měst vozili.

Však i právo míle ve větších městech bylo stále porušováno i přes to, že živnostníci trestáni ztrátou, mistrovství, měšťané zbavením měšťanství a stavovští pánové pokutou 1000 říšských dolarů a kromě toho zabavením piva.

Monopol dlouho nepotrval. Již roku 1385 povoluje Václav IV. dovoz svídnického a žitavského piva do Prahy. Později Rakovníku, nejlepším pivem proslulému, dovoleno čepovali mimo obvod města. Josef I. obnovil r. 1705 zákaz dovážení piva z venkova do měst, ale již r. 1708 činí ústupky. Ironií práva hájemského na příklad bylo, že panstvo, zdržující se většinou ve městech, nesmělo píti své vlastní pivo z venkovských pivovarů.

Dvor. dekrety z r. 1788 konečně prohlášena svoboda odbytu piva.

Pominutím výsady klesl počet pražských domů pravovárečných a sladoven ze 164 na 88. Pivovarství bylo nejkonservativnějším řemeslem. Pravováreční měšťané konali várky ve společných pivovarech v ustanoveném pořadí, což po staletí zachováváno. Společně také sladováno.

Prastarý řád pivovarský udržován v některých městech až do roku 1884. K pokroku v pivovarství přispělo zrušení práva propinačního roku 1869, dále rozvoj technických věd. Někdejší privilegované řemeslo stalo se důležitým průmyslem hospodářským. Piva vařena dříve pšeničná a ječná. Pšeničné bylo za Lucemburků proslulým a v Bavorsku prodáváno v ceně dvojnásobné.

Čepováno u nás až do roku 1746. V 15. a 16. stol. proslula bílá piva: brodské, domažlické, hradecké a stříbrské a červená piva: berounské, chomutovské, rakovnické, rokycanské, slánské a žatecké. Roku 1842 zastínilo arci všechny druhy našich piv plzeňské. Roku 1841 bylo v Čechách 1052 pivovarů.


Původní zdroj historického článku:
Rozkvět - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. září 2022


Diskuze k článku „Zajímavá a málo známá historie vaření piva v Čechách“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.