Jak v Rusku probíhalo žehnání vojenským praporům: Slavnostní žehnání praporu, nebo chcete-li svěcení…
Slavnostní žehnání praporu, nebo chcete-li svěcení vlajky, je vždy významná vojenská událost. Článek z roku 1903 vás bude informovat o tom, jak taková akce probíhala v carském Rusku.
Recepty našich prababiček na zajíce pečeného, zajíce sekaného a zajíce na černo: Máte rádi zaječí maso? Zkuste si ho připravit podle…

Recepty našich prababiček na zajíce pečeného, zajíce sekaného a zajíce na černo

[ rubrika: Recepty, vaření a jídlo | téma: 1902, recepty, lov, zvěřina ]
Máte rádi zaječí maso? Zkuste si ho připravit podle historických receptů z roku 1902.
První lihový vařič Primus z roku 1897: Lihový vařič je velmi častá součást výbavy každého…

První lihový vařič Primus z roku 1897

[ rubrika: Rodina, móda a životní styl | téma: 1897, líh, vaření, turistika ]
Lihový vařič je velmi častá součást výbavy každého turisty a cestovatele. Článek z roku 1897 vám popíše, jak vypadal a fungoval ten úplně první Primus.
Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!: Kdo by si v parném létě nedal rád něco ledového. Ale…

Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!

[ rubrika: Lékařství a zdraví | téma: 1903, zmrzlina, sorbet, léto, energie ]
Kdo by si v parném létě nedal rád něco ledového. Ale jak vám spočítá historický článek z roku 1903, tak je velký rozdíl mezi tím jak tělo zpracovává zmrzlinu a sorbet.
Zážitky odvážného cestovatele z cesty vlakem napříč Sibiří na začátku minulého století: Jízda po železnici napříč Ruskem po transsibiřské…

Zážitky odvážného cestovatele z cesty vlakem napříč Sibiří na začátku minulého století

[ rubrika: Železnice | téma: 1903, Rusko, Sibiř, železnice, magistrála ]
Jízda po železnici napříč Ruskem po transsibiřské magistrále je dodnes nezapomenutelný zážitek. Historický článek z roku 1903 vám přiblíží osobní zkušenosti, jaké o této cestě tehdy zaznamenal jeden anglický cestovatel.
Jedinečný most zatočený do spirály: Konstrukce mostů bývá různá. Ale jen málo je jich…

Jedinečný most zatočený do spirály

[ rubrika: Architektura a stavebnictví | téma: 1903, amerika, most, usa ]
Konstrukce mostů bývá různá. Ale jen málo je jich tak originálních, jako ten popisovaný v našem historickém článku z roku 1903.
Rada našich prababiček jak pěstovat růže v květináčích: Chtěli byste si ozdobit domov krásnými růžemi?…

Rada našich prababiček jak pěstovat růže v květináčích

[ rubrika: Životní prostředí, příroda a zemědělství | téma: 1902, růže, pěstování ]
Chtěli byste si ozdobit domov krásnými růžemi? Zkuste to podle našeho návodu z roku 1902.
Jak vypadaly a fungovaly první vojenské nafukovací čluny: Nafukovací čluny zná každý. Možná vás ale překvapí,…

Jak vypadaly a fungovaly první vojenské nafukovací čluny

[ rubrika: Válka, zbraně a vojenství | téma: 1905 ]
Nafukovací čluny zná každý. Možná vás ale překvapí, jak starý tento vynález je a jak vypadaly první nafukovací čluny používané armádou. Popíše vám je článek z roku 1905.
Étienne de Silhouette - ministr financí, díky kterému vznikla nová móda a umění: Většina politiků touží zapsat se do dějin a nikdy…

Étienne de Silhouette - ministr financí, díky kterému vznikla nová móda a umění

[ rubrika: Významné osobnosti | téma: 1902, francie, umění, móda ]
Většina politiků touží zapsat se do dějin a nikdy nebýt zapomenut. Jak vám ukáže článek z roku 1902, tak jednomu dávnému francouzskému politikovi se to povedlo vskutku zvláštním způsobem. Jeho jméno je skutečně známé až do dnešní doby.
Ve kterých zemích se peče chléb hmyzu, kůry stromů nebo mechu?: Máte rádi chléb a nebojíte se experimentovat?…

Ve kterých zemích se peče chléb hmyzu, kůry stromů nebo mechu?

[ rubrika: Recepty, vaření a jídlo | téma: 1902, chléb, recept, pečení ]
Máte rádi chléb a nebojíte se experimentovat? Historický článek z roku 1902 prozradí, na do jakých částí světa vyrazit pro chléb velmi nevšedních chutí.
Listování: předcházející  | 381 | 382 [ 383 ]  384 | 385 další
Celkem 455 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.