Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Co s meruňkami? 40 meruňkových receptů z doby našich prababiček: Máte velkou sklizeň meruněk a hledáte nápady jak je…
Máte velkou sklizeň meruněk a hledáte nápady jak je zpracovat? Máme pro vás 40 historických receptů z roku 1884, podle kterých můžete meruňky péct, nakládat či sušit, můžete z meruněk také udělat omáčku, knedlíky, buchty nebo ježka. Můžete vyzkoušet i zmrzlinu, víno nebo likér.
Jak připravit pravý vlašský salát? Historický recept vám jeho správné složení prozradí: Milujete vlašák nebo-li vlašský salát? Zkuste si ho…

Jak připravit pravý vlašský salát? Historický recept vám jeho správné složení prozradí

[ téma: 1906, salát, recept ]
Milujete vlašák nebo-li vlašský salát? Zkuste si ho připravit podle historického receptu z roku 1906 a zjistíte, že to co se dnes vydává za vlašský salát už nemá s jeho původní podobou moc společného.
Koření našich babiček aneb co by vám nemělo chybět v kuchyni: Zajímá vás, jaké koření se dalo najít v kuchyni…

Koření našich babiček aneb co by vám nemělo chybět v kuchyni

[ téma: 1873, koření, kuchařka, vaření ]
Zajímá vás, jaké koření se dalo najít v kuchyni našich babiček a prababiček, odkud pocházelo a k čemu se používalo? To vše vám popíše historický článek z roku 1873.
Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček: Dali byste si k obědu divokého vrabce nebo domácího…

Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček

[ téma: 1906, vrabec, holub, ptáci ]
Dali byste si k obědu divokého vrabce nebo domácího holuba? Pro naše předky to byla celkem běžná součást jejich jídelníčku. Článek z roku 1906 vám prozradí, jak tehdy bývali tito ptáci připravováni k jídlu.
Recepty na ovocné máslo a ovocnou huspeninu, zdravé pochoutky z doby našich prababiček: Hledáte inspiraci jak využít ovoce a připravit z něj…

Recepty na ovocné máslo a ovocnou huspeninu, zdravé pochoutky z doby našich prababiček

[ téma: 1903, ovoce, jablka, hrušky, máslo ]
Hledáte inspiraci jak využít ovoce a připravit z něj něco chutného, zdravého a zároveň i trvanlivého? Zkuste si připravit výtečné ovocné máslo a ovocnou huspeninu (ovocné želé) podle historických receptů z roku 1903.
Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě: Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim čerstvé…

Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě

[ téma: 1903, máslo, léto, trvanlivost ]
Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim čerstvé máslo v parném létě vydrželo i bez možnosti uchovávat ho v tehdy nedostupné elektrické ledničce? Návod na prodloužení trvanlivosti másla vám přináší náš historický článek z roku 1903.
Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček: Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb? Zkuste si…

Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček

[ téma: 1918, chléb, slad ]
Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb? Zkuste si doma připravit sladový chléb podle receptu z roku 1918.
Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety: Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si…

Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety

[ téma: 1909, polévka, vývar, bujon ]
Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si děláte vlastní? Článek z roku 1909 vám ukáže, jaké vývary si tehdejší hospodyňky mohly koupit v obchodě.
Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček: Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste si…

Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček

[ téma: 1907, med, ocet ]
Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste si sami podle původního historického receptu z roku 1907 vyrobit lepší druh octa - ocet medový.
Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček: Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou?…

Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček

[ téma: 1903, svíčková, omáčka, recepty ]
Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou? Zkuste si toto tradiční a dodnes oblíbené jídlo připravit podle receptu z roku 1903.
Listování: předcházející  | 21 | 22 [ 23 ]  24 | 25 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.