Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste si sami podle původního historického receptu z roku 1907 vyrobit lepší druh octa - ocet medový.
Následující text pochází z roku 1907

Příprava medového octa.

Z čistého medu připravovati medový ocet by se nevyplácelo, neboť by přišel mnohem dráže než kupovaný obyčejný ocet.

K výrobě medového octa můžeme užiti medové vody, která se tak dlouho vaří a z níž pěnu stále sbíráme, až je úplně čistá. Též může se dříve profiltrovati skrze plstěný sáček nebo filtrovací papír a pak teprve vařiti. Čím sladší je tato voda tím silnější je pak ocet. Proto chceme-li míti silnější ocet, musíme přidati medu.

Tvoření octa děje se působením tepla, kyslíku ze vzduchu a kvasidla. Čím je vyšší temperatura vzduchu a čím silnější kvasidlo, tím tvoření octa je rychlejší. Ježto však jde nám spíše o lacinou výrobu octa, postavíme čistou medovou vodu ve velikém hrnci nebo sudě poblíže kamen, přikryjeme řídkou látkou, aby vzduch měl přístup, přidáme trochu kvasidla a necháme 8—14 dní klidně státi až to řádně vykvasí, při čemž musíme pěnu pilně sbírati.

Po vykvašení nechá se vše ještě as 3 týdny státi, až se utvoří na povrchu bílý povlak, který se pak sejme, ocet se profiltruje. Kvasidlo můžeme si připraviti sami. Trochu bílého pepře, pražená kůrka chleba nebo pražený ječmen se utluče nebo umele na prášek, trochou vinného octa zadělá v těsto, kteréž se usuší.

Chceme-li, aby ocet byl trvanlivější, nalijme do něho po sebrání pěny 4 — 5% líhu. Aby měl ocet příchuť vinného octa, přidejme do něho po sebrání pěny plnou hrstku lisovaných hrozinek i se stopkami a kávovou lžičku utlučeného vinného kamene.

Též můžeme přidati na 1 litr octa několik kapek oleje estragonového, čímž ocet nabude příjemné vůně. Necháváme-li ocet kvasiti v obyčejném sudě, musíme otvor pro zátku nechati otevřený, a teplé vody přilévati, aby sud byl stále plný.

Dobrý medový ocet jest lepší než vinný ocet a má míti světle žlutou barvu. Nejlépe chovati jej v lahvích dobře zazátkovaných a zapečetěných. Je-li hodně kyselý a čistě připravený vydrží po léta.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. června 2019


Diskuze k článku „Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.