Jak připravit pravý vlašský salát? Historický recept vám jeho správné složení prozradí

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1906, autor neuveden.
Milujete vlašák nebo-li vlašský salát? Zkuste si ho připravit podle historického receptu z roku 1906 a zjistíte, že to co se dnes vydává za vlašský salát už nemá s jeho původní podobou moc společného.
Následující text pochází z roku 1906

Pravý vlašský salát.

Vychladlé rohlíčkové brambory a celer rozkrájejí se na tenké lupenky a k tomu přidá se něco vařených bílých fazolí, jemně rozsekaná cibulka, kousky rusů, marin. ouhoře a na malé kostičky rozkrájené jablko.

Na sýtě prolisované mlíčí ze slanečka, 2—3 na tvrdo vařené žloutky, drobet francouzké hořčice, hojně jemného oleje tabulového a několik lžic vinného octa utře se pilně a tím se salát polije a dobře promíchá.

Takto upravenými pokrmy naplní se hluboká mísa jen asi do dvou třetin; na to do prostřed urovná se hromádka červené řípy a kolem krášlí se různými zelenými saláty, dříve ještě octem a olejem připravenými, tyto pak pokladou se čtvrtkami na tvrdo vařených vajec, stočenými půlkami sardelí a kousky marin. úhoře.


poznámka Bejvávalo.cz:
Rusi jsou nakládané okurky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. července 2019


Diskuze k článku „Jak připravit pravý vlašský salát? Historický recept vám jeho správné složení prozradí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.