Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si děláte vlastní? Článek z roku 1909 vám ukáže, jaké vývary si tehdejší hospodyňky mohly koupit v obchodě.
Následující text pochází z roku 1909

Tresť masová čili masitý extrakt

Tresť masová čili masitý extrakt, jest zahuštěná hovězí polévka. Vyrábí se v zemích, kde maso má malou cenu tím způsobem, že čisté libové maso se zvláštními stroji rozseká na kaši, která se pak vodou vyluhuje v některých továrnách za studena, v některých při mírně zvýšené, na určitém stupni pravidelně udržované teplotě.

Po delší době se polévka oddělí lisováním od vylouženého masa a v jiném kotlu se zahřeje do varu, aby se srazily bílkoviny a po vyčistění se odpaří ve vakuu do velké houštky i dává se pak do krabic plechových, kelímků porculánových, nebo lahviček skleněných.

Extrakt masový je buď hustá tekutina, nebo hmota polotuhá, barvy hnědé. Obsahuje rozpustné součástky masa, nerostné i ústrojné, hodí se tudíž k rychlé přípravě, nebo zlepšování polévky, omáček, šťáv pečínkových atd.

U nás jest známý Liebigův a Kemmerichův extrakt a v novější době extrakt Maggiho.

Liebigův a Kemmerichův extrakt obsahují as 16—22% vody, 17—23% solí, 57—63% látek organických, v nichž 7,5 až 9,5% dusíku. V 80procentním lihu se rozpustí 56—70%.

Ty pocházejí z již. Ameriky, kde tisíce a tisíce volů pro kůži a tuk se zabíjejí a maso jako vedlejší užitek se odkládá. Zbytky tohoto masa se buď hned v Americe spracují nebo se do Evropy přiváží a zde nejlepší pochoutka z něho se připravuje. Této tresti béře se jen jistá, odměřená část na talíř polévky, jinak chutnala by kysele.

Největší továrny na extrakt masový jsou ve Fray Bentos v Uruguayi (Liebig-Compagnie), v S. Etieně v Argentině (Comp. Kemmerich), vedle toho v Monte-videu, Buenos Ayres, v Sidney, v Adelaidě, v Quenslandu.

Masový extrakt Maggi-ho ze Švýcarska, obsahuje vedle rozpustných součástek masa ještě některé přísady kořenné, extrakty zelenin a pod. Pii koupi masité tresti hleděti se má, aby nezapáchala, nebo neplesnivěla.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. června 2019


Diskuze k článku „Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.