Co s meruňkami? 40 meruňkových receptů z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni 1884, autor Hanna Dumková.
Máte velkou sklizeň meruněk a hledáte nápady jak je zpracovat? Máme pro vás 40 historických receptů z roku 1884, podle kterých můžete meruňky péct, nakládat či sušit, můžete z meruněk také udělat omáčku, knedlíky, buchty nebo ježka. Můžete vyzkoušet i zmrzlinu, víno nebo likér.
Následující text pochází z roku 1884

Meruňky.


Meruňky.

Očištěné a přebrané meruňky se cukrem hustě rozvařeným poliji, cukr po čtyry dny se slévá a stále hustěji svařuje — při čemž i meruňky vždy společně s cukrem se svaří, později do nádob ukládají a v suchá místa dávají.

Meruňky.

Meruňky bez pecek polijí se cukrem (tolik cukru co meruněk). Denně se cukr slévá, hustěji svařuje, jakož i meruňky společně se svaří a až čtvrtého dne do nádob se dávají. Rozumí se samo sebou, že veškerá pěna pilně sebrati se musí.

Oscilování meruněk.

Pro svou šťávnatost hodí se meruňky méně k uschování, mají-li se zasílati, utrhají se dříve, než úplně vyzraji, nesmi se bráti do rukou, nýbrž jen za stopku, obalí se hedvábným papírem a uloží do drtin břízového dříví, tak aby se jedna druhé nedotýkala.

Sušení meruněk.

Zralé meruňky se po straně naříznou, pecka vytlačí a meruňky stlačí, aby byly placaté, pak se dají na lyskách do sušírny. Oheň nesmi býti náhlý z počátku. Když jsou usušené, nakladou se jako prunelky do krabic.

Nakládání meruněk.

Vyberou se nejpěknějši a největší, které jsou sice ještě tuhé ale již tak zralé, že se pecka od dužniny lehce odloupne. 2 kilogr. cukru se rozpustí ve dvou litrech vody, svaří se a pěna shání; do rozpuštěného cukru se vsypou 3 kilogr. meruněk a při slabém ohni se tak dlouho vaří, až počnou měniti barvu a úplně změknou, pak se vyberou, položí na síto, aby cukr okapal a cukr, v němž byly vařeny, se nechá vychladnouti.

Do něho se nalije l½ litru samožitné nebo rumu a ¼ litru oranžové vody, vše se promíchá, přecedi, nalije do nádoby a meruňky jedna po druhé do ní vpouští; nádoba se zaváže, několik dní po sobě se jimi potřese, až padnou ke dnu, načež se přilije ještě litr rumu a nádoba postaví na chladné místo.

Nakládání meruněk.

Meruňky se oloupají, rozpůlí a vloží do octa s cukrem, povaří se, pěna sebéře, vyberou se, vloží i s peckami do sklenic, ocet se svaří se skořici, procedí se, nechá vychladnouti a nalije se na meruňky, po třech dnech se svaří ještě jednou. Na čtyři kilog. meruněk se počítá l½ litru vinního octa a 1½ kilogr. cukru.

Nakládání meruněk.

Nepřezrálé meruňky se propíchají jehlou, vloží do studené vody a nechají v ni až se počne vařiti, pak se vyndají, rozloží na síto, aby voda okapala a vloží do nádoby. Ve vodě svařený cukr se vlije na ně. Následujícího dne se svaří opět, vyndají, cukr svaří sám pro sebe a nalije opět na meruňky. Třetího dne se totéž opakuje, cukr svaří, až úplně zhoustne, meruňky uloží ve sklenicích, k cukru přimíchá tak mnoho samožitné kořalky, jak mnoho šťávy jest, nalije do sklenic, které se zaváží.


Nakládání meruněk.

Nepřezrálé meruňky se oloupají, rozpůlí, vloží do širokých sklenic rozříznutou stranou dolů, polijí svařeným cukrem, tak, aby jím úplně pokryty byly, přidají vyloupaná jádra. Sklenice se zaváží plátnem, pak měchýřem, omotají senem, postaví na kotel do studené vody, která se zvolna zahřeje. Když voda přijde do varu, odstaví se kotel s ohně, sklenice ve vodě nechají vychladnouti, načež se osuší a uschovají.

Nakládání meruněk.

čerstvé, nepřezrálé meruňky se oloupají, rozpůlí, do plechových krabic naloží, polijí rozvařeným cukrem, krabice zaletuji, krabice vloží do vařící vody na hodinu, osuší a uschovají.

Nakládání meruněk.

Oloupané meruňky se rozkrojí, vloží do vody a když se počne vařiti, vyndají se na síto, aby voda okapala, pak se svaří v rozpuštěném cukru, vloží i s jádry db hrnce a polijí cukrem, totéž se opakuje ještě po dva dny; čtvrtého dne se cukr svaří i s meruňkami, meruňky vloží do sklenic, polijí cukrem a zaváži.

Zavařování meruněk.

1½ kilogr. meruněk se rozpůlí, pecky odstraní, posypou utlučeným cukrem a nechají několik hodin přikryty státi; pak se přidá šťáva, která vyprýštěla z meruněk a cukru, svaří půl hodiny a po vychladnuti v nádobě uschová.

Zavařování meruněk.

Zralé meruňky se rozkrájejí na půle, oloupaji, bez vody dusí a protlačí sítem; s citronovou šťávou a kouskem tlučeného cukru se za stálého míchání tak dlouho vaří, až se více vařečky nechytá; nalije do navlhčených šálků, nechá utuhnouti, vyklopí na papír a v troubě usuší. Kolečka se zabalí papírem a uschovají na suchém místě.

Zavařování meruněk.

Zralé ale dosud tuhé meruňky se rozříznou, pecky vyberou a roztlukou. Meruňky bez pecek se odváží a nasype na ně o čtvrtinu cukru méně nežli samy váži a nechají se přes noc státi. Když druhého dne cukr skoro všechen se rozpustil, vsypou se meruňky do hrnce a postaví k ohni. Jakmile se cukr rozhřeje, sejmou se s ohně, měkké se vyberou a položí na mísu, ostatní se přiloží opět k ohni a vybírají se vždy měkké.

Cukr se nyní vaří sám tak dlouho, až utuhne a pak se nalije horký na meruňky. Po několika dnech se cukr slije, meruňky uloží s jádry do široké sklenice, cukr se vaří až stuhne a nalije tak horký na meruňky, jak ho sklenice snese, nechá vychladnouti a zaváže měchýřem.

Nakládání meruněk na kyselo.

Kilogram nepřezrálých meruněk se oloupá, rozkrájí a pecky vyberou. Šálek octa, kilogr. tlučeného cukru a kousek skořice se půl hodiny vaří a pěna shání. Meruňky se v tom čtvrť hodiny povaří; pak se urovnají ve hliněném hrnci, ocet s cukrem na ně nalije a nechají se den státi, pak se vaří opět ½ hodiny, vloží se s rozkrájenými hřebíčky do sklenic a polijí rozvařeným cukrem. Kdyby měl po 14 dnech zřídnouti, slije se šťáva, přidá cukru, chvíli povaří a vychladlá na meruňky nalije.

Opečené meruňky.

Meruňky se rozpůlí, pecky vyndají, vloží na hodinu do rozpuštěného cukru a několik lžic vina, omočí se v řídkém těstě a na másle upekou po obou stranách.

Opečené meruňky.

½ litru mléka se svaří se soli, kouskem skořice, citronovou korou, 105 gramy (6 loty) másla a 105 gramy cukru. Skořice i citronová kůra se vyndá a přisype tolik mouky, mnoholi třeba, aby povstala hustá kaše, kterou se nad ohněm tak dlouho míchá, až se pekáče nechytá, na míse se těsto rozředí třemi celými vejci a třemi žloutky. Několik zralých meruněk se rozpůlí, oloupá, posype hojně cukrem, nechá takto chvíli státi, pak omočí v těstě a na másle usmaží. Než se dají na stůl, položí se na papír, aby máslo se do něho vtáhlo.

Pečené meruňky.

Meruňky se oloupají a rozkrájejí ; jádra roztlukou, o citronovou kůru otře 210 gramů (12 lotů) cukru, utluče v moždíři a smíchá se 12 žloutky. Polovice meruněk se vloží do pomaštěné formy, druhá polovice se protlačí sítem, promíchá se sněhem 12 bílků, utlučenými jádry, 122 gramy (7 loty) utlučeného cukru a zpěněnými žloutky, smíšenina se narovná na meruňky, posype vše cukrem a peče při mírném teple půl hodiny.

Meruňky cukrované.

Zralé meruňky se oloupají, pecky odstraní, polijí horkou vodou, aby změkly. Kilogram cukru se svaří, meruňky do něho vloží, vliji pak i s cukrem na mísu, přikryji papírem a ubrusem a nechají 24 hodin státi; pak se položí na síto, posypou so tlučeným cukrem, usuší se v troubě, stlačí a uschovají v krabicích.

Meruňková polévka.

20 meruněk se rozkrojí, jádra oloupají; polovice meruněk se dusí s vínem, 105 grammy (6 loty) cukru, druhá polovice se spaří, oloupá, v 1½ litru vody se soli, čtyrmi kousky sucharu, kouskem skořice a citronovou korou hodinu vaří ; protlačí sítem, šťáva svaří s vínem, a 210 grammy (12 loty) cukru, přimíchají k ní 4 žloutky a nalije na dušené meruňky.

Meruňková omáčka.

Několik meruněk se rozkrájí, v ½ litru vody se s utlučenými jádry, korou polovice citronu, skořicí uvaří, procedí, přidá 245 gramů (14 lotů) cukru, trochu vína, soli a chvíli se povaří; pak se v ni rozmíchá malá lžíce jemné mouky a přidají čtyři žloutky.

Meruňky s rýží.

15 meruněk se oloupá, rozpůlí s 210 gramy (12 loty) cukru a šťávou dvou citronů udusí. Zatím se 245 gramů rýže v ½ litru mléka, s kouskem másla, dvěma lžícemi cukru a citronovou korou uvaří, citronová kůra vyndá, a rýže se 4 žloutky za stálého míchání svaří; pak se rozloží ve způsobu věnce na mělké míse, uprostřed se narovnají meruňky a polijí šťávou, která se z nich vyvařila.

Meruňky s houskou.

Svaří se v ½ litru smetany 122 gramy (7 lotů) cukru a 122 gramy másla, přidá postrouhaná tvrdá houska a míchá se tím tak dlouho nad ohněm, až se kaše měchačky nechytá, načež se vysype na mísu. Po vychladnutí se přimíchá 10 žloutků, citronová kůra, několik lžic rumu, sůl, několik drobně usekaných mandli a sníh z bílků. Forma se vymasti, posype strouhanou houskou, směs v ni upeče a pomaže zavařenými meruňkami.

Meruňkové knedlíky.

105 gr. (6 lotů) másla se smíchá se 3 žloutky, 2 vejci, soli, cukrem a 4 lžícemi rozředěných kvasnic, ½ kilogr. mouky a přilije tolik smetany nebo mléka, aby bylo těsto tak husté jako na bochánky, tluče se tak dlouho, až se měchačky nechytá. Meruňky se očisti, rozpůlí a každá půlka obalí těstem, nechá kynouti, vhodí do vařící, slané vody a na míse pomasti a posypou strouhaným syrečkem.

Meruňkový ježek.

½ litru vařící smetany se nalije na 6 lžic ustrouhané housky, když to vychladne přidá se 157 gramů (9 lotů) cukru, 4 žloutky, sklenice vína, 12 rozpůlených, dušených, sítem protlačených meruněk a ze 2 bílků sníh; do formy se dá podklad z máslového těsta a ježek v ni upeče.

Meruňková bába.

Meruňky se rozpůlí, spaří, oloupaji, na čtvrtky nakrájejí, s utlučeným cukrem a kouskem másla nad ohněm tak dlouho točí, až se máslo rozpustí a cukr se meruněk přichytí, načež se nechají vychladnouti. Do pomaštěné formy se vloží tenké lístky housky, které byly v rozpuštěném másle namočeny; meruňky pak vloží na ně, pokryji houskou a bába upeče. Než se dá na stůl, vyklopí se na mísu a pomaže zavařeninou.

Meruňkové bochánky.

Malé formičky se vyloží máslovým těstem, vloží do každé na čtvrtky rozdělená meruňka, prosype cukrem a upeče do žluta, není-li čerstvého ovoce po ruce, může se užiti zavařeniny.

Meruňková buchta.

Zralé meruňky se rozpůlí, posypou cukrem a poliji malou skleničkou dobrého vína, protřesou se a nechají přikryté na mise chvíli státi. Zatím se zpění 245 gramů (14 lotů) másla, přidá k němu 8 tvrdých žloutků, kousek cukru, o který byl otřen citron, ½ kilogr. mouky a několik lžic smetany; těsto z toho připravené se nechá odpočinouti, pak se vyváli z něho koláč, který se opatři okrajem, na ně se pokladou meruňky, které se polijí šťávou, posypou hodně tlustě cukrem a přikryjí mřížkou z těsta, načež se buchta na pomaštěném plechu upeče.

Meruňkový dort.

Několik meruněk se oloupá, rozpůlí, jádra oloupaji, přidají k meruňkám, posypou cukrem a nechají přikryty po dvě hodiny státi; pak se jádra a šťáva s cukrem a skořicí povaří a procedí. Zatím se vyválí z máslového těsta podklad, opatři kolem okrajem, posype sekanými mandlemi, položí naň rozpůlené meruňky, na ně udělá mřížka z těsta, která se na okraji pomaže bílkem a přitlačí, posype cukrem a dort peče na plechu, pak se nakape svařené šťávy opatrně mezi mřížkové otvory a peče ještě čtvrt hodiny.

Meruňkový nákyp.

15—20 meruněk se svaří se 210 gramy (12 loty) cukru, zavařenina procedí, přimíchá 87 gramů (5 lotů) drobně utlučeného cukru, načež se přidá ze 12 bílků sníh, vše se dá do formy, posype cukrem a zvolna se peče.

Meruňkový nákyp.

Několik pěkných meruněk se oloupá, pokrájí a dusí se se stejným množstvím cukru; na porcelánové míse se pomaží sněhem z několika žloutků, ku kterému byly přimíchány utlučené mandle a chvíli se peče, anebo se přejede několikráte žhavou lopatkou.

Meruňkový nákyp.

245 gramů (14 lotů) cukru se svaří s vodou, několik meruněk v tom uvaří, procedí a po vychladnutí se sněhem několika žloutků míchá po ¾ hodiny, pak se upeče v pomaštěné formě.

Meruňková zavařenina.

Měkké meruňky se vaří s cukrem za ustavičného míchání, až povstane kaše, která se lžíce nechytá. Jádra se oloupají a zároveň zavaří. Když zavařenina vychladne, dá se do sklenic. Cukru se béře obyčejně dle váhy polovic, co váží meruňky.

Meruňkový kompot.

Několik meruněk se spaří, oloupá, rozpůlí a v rozpuštěném cukru dusí, dají na mísu a poliji polovicí šťávy. Do druhé polovice šťávy se rozkrájejí oloupané meruňky, přidá cukru a citronové šťávy; za stálého mícháni se úplně rozvaří. Polovici šťávy se pomaže mísa, dříve dušené meruňky uprostřed narovnají, mezery vyplní zavařeninou, která zbyla a okrášlí na proužky nakrájenými oloupanými jádry.

Meruňková odvarka.

Zralé meruňky se rozpůlí, přidá dle jich váhy třetina cukru, kousek másla, trocha bílého vína, dusí se a procedí, obyčejně se garnýruje piškotem.

Meruňková huspenina.

30 meruněk se oloupá, rozpůlí, jádra oloupají a svaří s kilogramem cukru ve dvou litrech vody, opatrně se vyndají, položí na síto, šťáva procedí, smíchá se šťávou polovice citronu, sklenicí vína a 35 gramy (2 loty) vyzoviny. Čásť se nalije do formy, nechá u ledu stuhnouti, na to položí vrstva meruněk, které se polijí cukrem a to se opakuje tak dlouho, až je forma naplněna. Když již vše utuhlo, vyklopí se huspenina na mísu.

Meruňková chladnina.

Několik meruněk, z nichž se některé rozkrájejí; tyto se s oloupanými jádry, koží a cukrem vaří, protlačí sítem na rozpůlené meruňky, přilije vína a nechá vystydnouti.

Meruňková zmrzlina.

Dobře vyzrálé meruňky se protlačí sítem, jádra se roztlukou, vše se polije svařeným cukrem a nechá hodinu státi, pak se přidá šťáva citronu, opětně procedí a dá do mraženice. Místo vody se může smíchati cukr se žloutky a sladkou smetanou.

Meruňková zmrzlina.

½ kilogr. zralých meruněk se uvaří, protlačí sítem, smíchá s rozpuštěným cukrem, (stejným množstvím co vážily meruňky) k tomu se přidá šťáva citronová a vše vlije do chladnice.

Meruňkové víno.

6 kilogramů meruněk, z nichž vybrány pecky, se vaří s ½ kilogr. cukru ve 13 litrech vody půl hodiny; čtvrtý díl oloupaných jader se k nim přidá a nechá v uzavřené nádobě vychladnouti; pak se přimíchá lžíce droždí a nechá se to 3—4 dni kysati, pak se slije mest do čistého sudu, přilije po ukončeném kvašení litr vina, nechá se 6 měsíců pokojně ležeti, stáhne do láhvi a použije ho teprv po roce.

Meruňkový likér.

25 meruněk se rozpůlí, pecky i s jádry v moždíři utlukou, dají s meruňkami, 245 gramy (14 loty) cukru, šesti hřebičky, kouskem skořice do litru líhu, se zacpají a nechají 3 téhodne na teplém místě státi, čas od času se jimi potřese, pak se likér procedí a uschová v láhvích.


Původní zdroj historického článku:
Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni 1884, autor Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. července 2019


Diskuze k článku „Co s meruňkami? 40 meruňkových receptů z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.