Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě

původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim čerstvé máslo v parném létě vydrželo i bez možnosti uchovávat ho v tehdy nedostupné elektrické ledničce? Návod na prodloužení trvanlivosti másla vám přináší náš historický článek z roku 1903.


Převáření másla.

Máslo čerstvé drží v létě při obyčejném uchování jen krátký čas a nemá-li se spotřebovati hned v domácnosti, nakládá se, neb zaváří.

Nakládání děje se tím způsobem, že se máslo hned po vyprání napěchuje osolené do kameného hrnce a naleje se naň prostě čerstvé vody, která vícekráte se obnovuje. Na 1 kg másla, které má se čerstvé spotřebovati, počítalo se 60—66 gr soli, nezřídka béře se k tomu také trochu jemně utlučeného cukru.

Abychom získali ještě trvanlivějšího másla, jest na 1 kg potřeba 112 gr soli, jež v několika dávkách se k máslu přidává, při čemž se máslo důkladně prohněte. Nejobyčejnější a nejjednodušší způsob uschování másla jest převáření; může se tak díti dvojím způsobem.

Při jednom způsobu dá se máslo do čistého hrnce, anebo na kastrol dostatečně veliký, by máslo nepřeběhlo a při mírném ohni se rozpustí. Pěna při tom se vytvořující se sbírá a dává na talíř. Jakmile jest máslo úplně čiré, dá se s ohně a nějaký čas se nechá klidně státi, načež se opatrně, aby se ssedlinou nepohnulo, slije do nádoby, v níž se má přechovávati. Hliněné nádoby se pro máslo nehodí, mastnota je proráží. Nádoba má se pak pokličkou přikrýti.

Druhým způsobem se máslo převán, když se s hrncem postaví do vody v kotli, aby stála po stranách nádoby voda o něco výše, než v ní nacházející se máslo.

Voda se pozvolna zahřívá, až se máslo rozpustí a pak se nechá vyčistit, sýrovina usadí se na dně a lehčí části plují na povrchu, kde se seberou. Čiré máslo se sběračkou nabírá a dává do nádoby k přechování.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. června 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: