Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1918, autor neuveden.
Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb? Zkuste si doma připravit sladový chléb podle receptu z roku 1918.
Následující text pochází z roku 1918

Příprava sladového chleba.

Ku výrobě chleba pro menší domácnost jest zapotřebí ku 3¼ kg chleba (2 bochníků po 1½ a 1¾ kg):

¾ kg ječné mouky, 2 kg žitné mouky, ¼ kg vařených oloupaných bramborů, 4 až 6 plných lžic ječného světlého sladu, který musí se v hmoždíři dobře roztlouci, za 6 haléřů droždí a soli a kmínu dle libosti.

Při tom máme si počínali následovně: V 8 hodin ráno udělá se výtažek sladový — roztlučený slad se spaří v 1 litru 60—70° C horké vody, míchá se tím 5 minut a nechá se to pak 2 hod. při stejném teple klidně státi. V 10 hodin dopoledne — tudíž za 2 hodiny — se výtažek zcedí, nechá se na 30—40 stup. C ochladnouti, přidá se k témuž bramborová kaše a droždí a ¼ až ⅓ všech druhů mouky, které upotřebiti chceme, a udělá se toho těsto, které se až do 6 hodin večer na teplém místě nechá kynouti.

V 6 hodin večer přidá se do kynoucího tenkého těsta (kvas) zbývající množství mouky a dle potřeby něco málo vody a zadělá se to a nechá se pak státi až do 8 hodin večer na teplém místě, by těsto řádně nakynulo. Konečně se celé těsto rozdělí na 2 bochníky, propracuje se to dostatečně ještě s moukou, předá pak pekaři, aneb se v hospodářství asi po 2 hodinách upeče.

Upozorňujeme každého, že jest při vyrábění zápařky sladu nevyhnutelně zapotřebí pozorovati přesně teplotu a tudíž musí se užívati při tom teploměru, neb by jinak se chléb nepovedl.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. června 2019


Diskuze k článku „Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.