Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou? Zkuste si toto tradiční a dodnes oblíbené jídlo připravit podle receptu z roku 1903.


Pečeně svíčková.

Dvě kila dobře zamřelé svíčkové pečeně, po odstranění veškerého loje a kostí ožilkujeme, prostrkáme hojně slaninou a nasolíme.

Takto připravená svíčková pečeně vloží se na pekáč, polije rozpáleným máslem, posype lehounce moukou (asi kávovou lžičkou) a nechá se do druhého dne odležeti. Druhý den na to přidáme k ní kousek másla, jednu na koláčky nakrájenou cibuli, půl proutku dymiánu, půl malého lístku bobkového, 4 pepře, 4 zrnka nového koření a kávovou lžičku octa.

Pečeně se postaví do vřelé trouby a peče se za častého polévání asi půl hodiny. Píchati do ní mezi pečením se nesmí.

Na půl hodiny dříve než jest hotova, podlije se půl l kyselé dobré smetany, ve které se lžička mouky rozdělá, a za stálého polévání nechá se dopéci. Pak se maso na úhledné kousky nakrájí, urovná na dlouhou mísu, podlije procezenou omáčkou a dá na stůl.

Kdyby měla pečeně málo vlastní šťávy ku polévání, podlije se trochou hovězí polévky nebo v nedostatku takové trochou vody.

K pečeni této podáváme buď knedlík nebo makarony a nějaký kompot. Kdo není milovníkem omáček smetanových může podliti pečeni pouze vypečenou šťavou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. června 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: