Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Dali byste si k obědu divokého vrabce nebo domácího holuba? Pro naše předky to byla celkem běžná součást jejich jídelníčku. Článek z roku 1906 vám prozradí, jak tehdy bývali tito ptáci připravováni k jídlu.
Následující text pochází z roku 1906

Vrabci.

Že vrabce, na podzim vypasené, leckde odstřelují a napotom slaninou protahují a na másle dusí, je známo.

Zejména omáčka z vrabců vypečená, patří mezi omáčky pikantní. Že ale masitou polévku učiníme pikantní, když v ní vrabce vyvaříme, bude asi jen málo komu známo. Polévka z vrabců jest skutečnou lahůdkou a z té příčiny bylo by dobře, kdyby venkované vrabce na podzim lapali a na trh nosili. Rodina, která nemá na maso hovězí, nejen že sobě vypomůže laciným masem vrabčím, ale připraví i chutnou i lahodnou polévku. Vrabců je mnoho, užitku nenesou, spíše škodu. Jich chytáním může se obživiti mnoho lidí.

Domácí holubi na divoko.

Nadívaný holub je fádní jídlo, které se mnohému zošklivuje, poněvadž jest mdlé. Jináče chutná domácí holub na divoko připravený.

Holuby oškubeme, vykucháme, vybereme, vypereme, krve zbavíme a po dva dny na studeném místě odpočinouti a jaksi zamříti necháme.

Pak nakrájíme na tenké nudličky slaninu, kterou prsíčka holoubat z obou stran jako u koroptví protáhneme. Pak jemně utlučeme 10 zrnek jalovce, jímž holuby uvnitř vymažeme a i vysolíme.

Když takto jsme holuby připravili, nakrájíme na pekáč cibuli, přidáme dymian, pepř v celku, nové koření v celku, bobkový list, kousek zázvoru, kousek celeru a mrkve, něco na plátky nakrájené slaniny, kousek másla a 8 jemně utřených zrnek jalovce.

Holuby zevně i uvnitř posolené položíme na pekáč prsíčkama dolů, osolíme je, podlejeme vinným ne příliš ostrým octem, který konečně i vodou zřediti můžeme, načež je dusíme. Jakmile započaly červenati, podlejeme je hovězí polévkou a když zčervenaly po délce dolejší poloviny, obrátíme je prsíčkama nahoru, aby i na protilehlé straně do červena se dodusily.

Omáčka musí míti chuť přikyslou, nikoliv kyselou. Když holubi jsou měkcí, podlejeme je asi 3 obyčejnými lžícemi sladké neb kyselé smetany, aby omáčka nabyla barvy bělohnědé. Do omáčky zakloktáme však ještě řídkou jíšku z másla a když jsme holuby ještě podusili, rozkrojíme je na půlky, srovnáme na teplou mísu, načež omáčku přes ně přecedíme.

Těmito holuby ošidíte i nejmlsnější jazyky. Kdo neví, co jí, neuhodne.


Původní zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. července 2019


Diskuze k článku „Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.