Bejvávalo.cz
Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček
Vrabci.
Že vrabce, na podzim vypasené, leckde odstřelují a napotom slaninou protahují a na másle dusí, je známo.
Zejména omáčka z vrabců vypečená, patří mezi omáčky pikantní. Že ale masitou polévku učiníme pikantní, když v ní vrabce vyvaříme, bude asi jen málo komu známo. Polévka z vrabců jest skutečnou lahůdkou a z té příčiny bylo by dobře, kdyby venkované vrabce na podzim lapali a na trh nosili. Rodina, která nemá na maso hovězí, nejen že sobě vypomůže laciným masem vrabčím, ale připraví i chutnou i lahodnou polévku. Vrabců je mnoho, užitku nenesou, spíše škodu. Jich chytáním může se obživiti mnoho lidí.
Domácí holubi na divoko.
Nadívaný holub je fádní jídlo, které se mnohému zošklivuje, poněvadž jest mdlé. Jináče chutná domácí holub na divoko připravený.
Holuby oškubeme, vykucháme, vybereme, vypereme, krve zbavíme a po dva dny na studeném místě odpočinouti a jaksi zamříti necháme.
Pak nakrájíme na tenké nudličky slaninu, kterou prsíčka holoubat z obou stran jako u koroptví protáhneme. Pak jemně utlučeme 10 zrnek jalovce, jímž holuby uvnitř vymažeme a i vysolíme.
Když takto jsme holuby připravili, nakrájíme na pekáč cibuli, přidáme dymian, pepř v celku, nové koření v celku, bobkový list, kousek zázvoru, kousek celeru a mrkve, něco na plátky nakrájené slaniny, kousek másla a 8 jemně utřených zrnek jalovce.
Holuby zevně i uvnitř posolené položíme na pekáč prsíčkama dolů, osolíme je, podlejeme vinným ne příliš ostrým octem, který konečně i vodou zřediti můžeme, načež je dusíme. Jakmile započaly červenati, podlejeme je hovězí polévkou a když zčervenaly po délce dolejší poloviny, obrátíme je prsíčkama nahoru, aby i na protilehlé straně do červena se dodusily.
Omáčka musí míti chuť přikyslou, nikoliv kyselou. Když holubi jsou měkcí, podlejeme je asi 3 obyčejnými lžícemi sladké neb kyselé smetany, aby omáčka nabyla barvy bělohnědé. Do omáčky zakloktáme však ještě řídkou jíšku z másla a když jsme holuby ještě podusili, rozkrojíme je na půlky, srovnáme na teplou mísu, načež omáčku přes ně přecedíme.
Těmito holuby ošidíte i nejmlsnější jazyky. Kdo neví, co jí, neuhodne.
Diskuze k článku „Recepty na pečené vrabce a holuby z doby našich prababiček“