Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám mrazák, nebo prostě jen zařizujete novou kuchyni? V každém případě byste měli zvážit, zda se vám nevyplatí investovat do kombinované lednice, tedy do té, která obsahuje i mrazák. Oproti externímu mrazáku má toto řešení mnoho výhod.
Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc
[ téma: 1902, kukuřice, jídlo, stravování ]Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě překvapí, že ještě za časů našich prababiček a pradědečků by u nás nikoho nenapadlo jí jíst! Více se o využívání kukuřice dozvíte v článku z roku 1902.
Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách
[ téma: 1904, vaření, dělníci, vzdělávání ]Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let
[ téma: 1910, chléb, historie, potraviny ]Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto
[ téma: 1905, recept, Itálie, rizoto ]Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory
[ téma: 1919, historie, recepty, jídlo, brambory ]Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně
[ téma: 1910 ]Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj
[ téma: 1904, recept, nápoj, osvěžení ]Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček
[ téma: 1897, recept, vejce, velikonoce ]Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc
[ téma: 1929, recepty, velikonoce, historie, vaření, domácnost ]Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z doby našich prababiček? Přinášíme vám jídelníček z roku 1929 na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonočního pondělí. Navíc můžete vyzkoušet řadu receptů na sladká i masová velikonoční jídla.