Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Stoletý recept na přípravu domácí majonézy

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat výbornou domácí žloutkovou majonézu podle receptu z doby našich prababiček? Díky našemu historickému receptu z roku 1907 to není problém.


Žloutková majonéza.

Na mísu dá se 5 žloutků, k nim prolisují se 3 na tvrdo vařené žloutky a dobře se vše utře, pak po kapkách přilévá se malinký koflíček olivového oleje, při čemž se stále musí pilně míchat, neboť jinak by se majonéza srazila.

Potom přileje se z 1 citronu šťáva, 3 lžíce rozpuštěného, čerstvého másla, 3 lžíce octa, špetka soli a cukru. Když je dobře utřená, postaví se s mísou do nějaké nádoby se studenou vodou na plotnu a stále se ní míchá až zhoustne, pak odstaví se s plotny a míchá, až úplně vystydne.

Byla-li by příliš hustá, může se do ní přidati trochu rozředěného aspiku neb slabšího octa.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. června 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Stoletý recept na přípravu domácí majonézy


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.