Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Epocha 1910, autor —ý.
Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Následující text pochází z roku 1910

Moderní pekárna.

Dnešní malé pekárny mají zařízení velice jednoduché. Dvě tři díže na těsto, stůl na formování pečiva, lísky, ošatky, nůše a jednoduchá pec — toť celé zařízení malovýroby. Jinak je tomu u pekáren velkoměstských, které obstarávají potřeby celých čtvrtí. U těch arci musí býti část práce lidských rukou nahrazena prací strojovou.

Díže, ve které pracně hnětl pekařský pomocník těsto, je nahrazena strojem, který stejnoměrně a hravě za necelých 5 min. prohněte 400 kg těsta. Po prohnětení odevzdá se těsto dělicímu stroji, který celou hmotu dělí na stejné kousky, jež jsou transportovány do zvláštní místnosti, kde jim celá řada dělníků udělí tvar, vyžadovaný konsumentem. Formované dílky se kladou na prkna, a s těmi přicházejí do stejnoměrně zahřívaného prostoru, kde kynou. Jakmile je kynutí ukončeno, položí se pečivo na plechy a pomocí zvláštních vozíků se transportuje k peci.

Moderní pekařské pece se neliší podstatně v ničem od konstrukcí starých. Celá věc jest jen uspořádána praktičtěji, místo se lépe využitkuje; transport pečiva do pece se děje železnými vozíky, se kterých se pečivo klade na železnou desku, jež se z pece pohodlně vytahuje pomocí koleček a kolejnic.

Kvas si moderní pekárna připravuje ve zvláštním mísícím stroji, který jest opatřen jedním míchacím ramenem. Rameno to se pohybuje takovým způsobem, že zabere vždy jen čtvrtinu celé hmoty. Kdyby byl stroj opatřen více rameny, pak by neustále působící mechanické nárazy neblaze účinkovaly na fermentační činnost mikroorganismů, která by případně i docela ustala. Poněvač ale rameno mísí při svém pohybu jen čtvrtinu celé hmoty, mají mikroorganismy ve druhých třech čtvrtinách dosti času, aby se „vzpamatovaly.“

Stroj na míšení mouky a na vyklepávání pytlů patří k nezbytnému zařízení větších pekařských podniku.

Personal moderní pekárny má svoji zvláštní jídelnu, ve které každý dělník má svoji skříň, do které ukládá si „civilní" šaty.

Dopravní prostředky, kterými dnes vládne velkoprůmysl pekařský, liší se také podstatně od dopravních prostředků malé výroby. Srovnejte si jen hvízdajícího učedníka pekařského roznášejícího s cigaretou v ústech v nůši výrobky svého mistra po malém městě, a elegantní automobil velkého podniku v ulicích velkoměstských!


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1910, autor —ý.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. dubna 2020


Diskuze k článku „Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.