Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

původně vyšlo: Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.


Nadívaná vejce.

Uvař deset vajec na tvrdo, rozkrájej je na dlouhé polovičky, vyndej žloutky a utři je v misce se čtyřmi loty (7 dgr.) másla.

Umyj pět lotů (8¾ dgr.) sardelí, vyndej z nich kostičky, utři je též se čtyřmi loty (7 dgr.) másla, přidej je do misky, přičiň k tomu také čtyři celá vejce, citronovou kůru, rozsekanou na drobno, trochu zelené petružele, rozsekané na drobno, tři lžíce mléka, trochu soli a tolik strouhané žemličky, aby to husté bylo jako nádivka. Rozmíchej to dobře a naplň tím rozpůlené bílky a vyplň je tak, aby byly kulaté jako celá vejce. Vymaž rendlík máslem a dej nadívaná vejce do něho, bílkem pokaždé dolů.

Zbylo-li trochu nádivky, rozmíchej ji s půlžejdlíkem (2 dcl.) smetany, vlij to pod vejce a nech je půl hodiny péci. Urovnej pak vejce na misku, aneb oblož jimi špenát.

Nadívaná smažená vejce.

Rozkrájej na polovičky vařená na tvrdo vejce, rozetři z nich žloutky v míse, zamíchej do nich trochu žemlové mouky, mandle, krájené na dlouho, cukr a skořici, zadělej to s dvěma čerstvýma vejci, nadívej bílé polovičky vajec tak, aby nádivka nakopčená stála, pak je smaž v přepuštěném másle, svař víno v pekáči s cukrem a troškem pěkného koření, přichystej vejce na stůl a polij je vínem.

Nadívaná vejce s raky.

Uvař deset vajec na tvrdo, rozpůl je na délku, vyber z nich žloutky a dej je na mísu. Uvař patnáct raků, ocásky a klepýtka oloupej a udělej ze skořepin máslo; uvař též trochu šparglu a odkrájevši od něho ty bílé kousky dole, rozkrájej jenom to zelené a měkké na drobné kousky.

Utři uvařené na tvrdo žloutky s račím máslem, přidej k tomu dvě celá vejce, rozkrájené račí ocásky a klepýtka, špargl, jednu ostrouhanou, v mléce močenou žemličku, trochu soli a lžíci strouhané žemličky. Rozmíchej to dobře a naděj tím rozpůlené bílky, dadouc vždy dvě půlky k sobě, aby jako celá vejce vypadala; obal je v oplatky, omočené dříve v rozklepaném vejci, pomaž je svrchu zas vejcem, posyp je strouhanou žemličkou a usmaž je v rozklepaném přepuštěném másle.

Urovnej je na misku a přidej k nim buďto smržovou aneb hříbkovou omáčku; aneb oblož jimi některou zeleninu.


Původní zdroj historického článku:
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. dubna 2020


Diskuze k článku „Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.