Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Následující text pochází z roku 1897

Nadívaná vejce.

Uvař deset vajec na tvrdo, rozkrájej je na dlouhé polovičky, vyndej žloutky a utři je v misce se čtyřmi loty (7 dgr.) másla.

Umyj pět lotů (8¾ dgr.) sardelí, vyndej z nich kostičky, utři je též se čtyřmi loty (7 dgr.) másla, přidej je do misky, přičiň k tomu také čtyři celá vejce, citronovou kůru, rozsekanou na drobno, trochu zelené petružele, rozsekané na drobno, tři lžíce mléka, trochu soli a tolik strouhané žemličky, aby to husté bylo jako nádivka. Rozmíchej to dobře a naplň tím rozpůlené bílky a vyplň je tak, aby byly kulaté jako celá vejce. Vymaž rendlík máslem a dej nadívaná vejce do něho, bílkem pokaždé dolů.

Zbylo-li trochu nádivky, rozmíchej ji s půlžejdlíkem (2 dcl.) smetany, vlij to pod vejce a nech je půl hodiny péci. Urovnej pak vejce na misku, aneb oblož jimi špenát.

Nadívaná smažená vejce.

Rozkrájej na polovičky vařená na tvrdo vejce, rozetři z nich žloutky v míse, zamíchej do nich trochu žemlové mouky, mandle, krájené na dlouho, cukr a skořici, zadělej to s dvěma čerstvýma vejci, nadívej bílé polovičky vajec tak, aby nádivka nakopčená stála, pak je smaž v přepuštěném másle, svař víno v pekáči s cukrem a troškem pěkného koření, přichystej vejce na stůl a polij je vínem.

Nadívaná vejce s raky.

Uvař deset vajec na tvrdo, rozpůl je na délku, vyber z nich žloutky a dej je na mísu. Uvař patnáct raků, ocásky a klepýtka oloupej a udělej ze skořepin máslo; uvař též trochu šparglu a odkrájevši od něho ty bílé kousky dole, rozkrájej jenom to zelené a měkké na drobné kousky.

Utři uvařené na tvrdo žloutky s račím máslem, přidej k tomu dvě celá vejce, rozkrájené račí ocásky a klepýtka, špargl, jednu ostrouhanou, v mléce močenou žemličku, trochu soli a lžíci strouhané žemličky. Rozmíchej to dobře a naděj tím rozpůlené bílky, dadouc vždy dvě půlky k sobě, aby jako celá vejce vypadala; obal je v oplatky, omočené dříve v rozklepaném vejci, pomaž je svrchu zas vejcem, posyp je strouhanou žemličkou a usmaž je v rozklepaném přepuštěném másle.

Urovnej je na misku a přidej k nim buďto smržovou aneb hříbkovou omáčku; aneb oblož jimi některou zeleninu.


Původní zdroj historického článku:
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. dubna 2020


Diskuze k článku „Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.