Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Následující text pochází z roku 1919

Zemáky po americku.

Pouze syrové zemáky se ku předpisu tomu hodí.

Dohře se oloupají, vyperou a naházejí do studené vody, v níž ponechají se nejméně půl hodiny. Pak se vyjmou, dají na sítko odkapali a narovnají do porcelánové nákypové formy, kdež se posypou solí, bílým pepřem a trochou muškátového, oříšku.

Forma se vstrčí na půl hodiny do trouby, a před předkládáním rozpustí se na pokrmu kousek másla. Ku tomuto předpisu hodí se i zemáky, které nevyznamenávají se zvláštní dobrou jakostí, ku př. v mokrých neb neúrodných letech.

Zemáky po hanácku.

Za syrova oloupané zemáky pokrájíme nejprve na tlusté plátky a pak teprve na proužky, a promísíme je hodně moukou i trochou soli, načež je na sádle anebo rozeškvařené slanině v kastrolu, pokličkou přikrytém, opékáme do hněda. Pak je zalejeme čtyřmi rozkloktamými vejci a opečeme, dobře je promíchavše, po obou stranách, podobně jako svítek.

Zemáky po berlínsku.

Oloupeme podlouhlé, salátové zemáky za syrova a pokrájíme je na plátky, naházíme na kastrol, zalejemne sladkou smetanou, osolíme a pozvolna vaříme tak, aby se nerozpadly.

Mezi tím upravili jsme, počítaje na l½— 2 kg zemáků ⅛ kg čerstvého, přírodního ¡másla s jednou cibulí a polévkovou lžící mouky na jíštičku. Smetana se zemáků se sleje a s moukou rozdělá. Je-li zapotřebí, poleje se ještě ¡trochu smetany a vše svaří se na hustou omáčku, která se osolí a scedí na zemáky, k nimž přidá se ještě kousek másla. Zemáky na ohni se s tím společně promíchají a za tepla předkládají

Zemáky po francouzsku.

Francouzská kuchyně má na sta vlastních předpisů o úpravě zemáků za pokrm, a několik obsáhlých spisů o jejich úpravě. Jsou tam uvedeny mnohé svérázné předpisy, jež i u nás by zavedeny býti měly. Snad někdy, dovolí-li příležitost, podám veřejnosti ne-li překlady těchto knih, tedy aspoň výňatky z nich.

Jedním z nejznámějších předpisů jest úprava zemáků á la maitre ďHotel. K tomu účeli používají se dlouhé ne však příliš veliké zemáky, které se uvaří ve vodě, oloupají a pokrájejí na plátky. Po té dusíme do běla jednu co nejjemněji nasekanou cibulku na 75 gramů másla, zaprášíme to. trochou mouky, zalejeme čistou hovězí polévkou a ponecháme asi 10 minut silně vařiti. Pak do toho zemáky naklademe, a když se povařily, připojíme pro chuť jemně nasekanou petrželku, sůl a bílý pepř.

Kašovina se sýrem.

Oloupeme asi dvanáct pěkných, velkých zemáků, přistavíme je ve vařící vodě s trochou solí na oheň a vaříme je jak nej rychleji možno do měkka. Pak je ponecháme na sítku odkapati a protlačíme cedníkem do kuthánku, přidáme 60—90 gr másla, čtvrt kg nastrouhaného sýra a trochu sladké smetany nebo mléka, třeme však na ohni, až to zbělí a se zpění. Kašovina předkládá se na stůl s trojhrannými, na másle osmaženými žemličkami.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. dubna 2020


Diskuze k článku „Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.