Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.
Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.


Risotto z telecího masa.

Asi půl kila telecího masa z kýty rozkrájí se na drobné kostičky, které se vroucí vodou spaří.

Také lze to tím způsobem učiniti, když rozkrájené maso do vařící vody hodíme a hned je zas vyndáme. Tím se povrch masa okamžitě stáhne a veškerá šťáva v něm zůstane.

Nyní necháme na kastrolu jednu na drobno rozkrájenou cibulku s kouskem másla do růžova zapěnit, vložíme pak spařené kostky masa do toho, osolíme, přidáme trochu papriky a necháme to dusit do měkka. Při tom musíme bedlivě toho dbáti, aby bylo pod masem stále dostatek omáčky, aby se nám nepřipálilo.

Nyní dáme na jiný kastrol čtvrt kila rýže do rozpáleného másla nebo sádla (asi deset deka), vložíme do rýže malou, asi 15ti hřebíčky prostrkanou cibulku. Když jest rýže v omastku dobře promísena, podlévá se po trochách polévkou a dusí do měkka, ale ne déle, než aby zůstalo každé zrnéčko od zrnéčka odděleno.

Když vše jest hotovo, dáme telecí maso do prostřed kulaté porcelánové mísy, podlijeme je omáčkou, ve které se dusilo, a kolkolem uděláme věnec z rýže, kterou posypeme drobně usekanou, vařenou šunkou (asi jednou osminou kila) a jemně ustrouhaným parmesanským sýrem (asi za 16 haléřů).

Pak neseme jídlo na stůl.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. května 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: