Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel
[ téma: 1913, potraviny, palmový olej, zdraví ]V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913
[ téma: 1913, maso, jídlo, zajímavosti ]Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Protesty pekařů v Berlíně proti zákazu pečení koláčů
[ téma: 1920, zákon, koláče, Berlín, Něměcko ]V hlavách úředníků občas vzniknou velmi zvláštní nápady. Jedním z nich bylo nařízení, zakazující německým pekařům péci koláče - což vedlo ke vzniku černého trhu s ilegálními koláčky. Více o tehdejších problémech pekařů se státní mocí vám prozradí článek z roku 1920.
Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso
[ téma: 1905, maso, koně, peníze ]Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak představa konzumace koniny hnusí? Článek z roku 1905 vám prozradí, proč v té době vzrůstala poptávka po masu z koní i kam až by to mohlo vést.
Zapomenutý recept na pravé anglické suchary
[ téma: 1901, recept, suchary, vaření ]Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku pro děti i dospělé? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept z roku 1901 na pravé anglické suchary.
Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe
[ téma: 1905, vaření, servírování, kuchyně ]Dáváte si při vaření pozor, aby podávané jídlo vypadalo co nejlépe? V tom případě by se vám určitě mohly hodit rady na styling podávaných pokrmů z roku 1905. Už naše prababičky totiž věděly, že i vzhled jídla ovlivňuje celkový dojem z jídla.
Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé
[ téma: 1929, léto, osvěžení, recepty, nápoje ]Dali byste si osvěžující studenou kávu, pomerančový střik nebo třeba alkoholovou whisky po pány podle receptů z roku 1929? Pokud máte doma klasickou sifonovou láhev nebo některou z jejich modernějších variant jako je třeba SodaStream, tak to klidně můžete vyzkoušet.
Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo
[ téma: 1903, potraviny, kvalita, jídlo ]V obchodech se dají koupit desítky různých druhů másel. Kromě toho, že se liší cenou, je u nich často rozdíl jak v chuti, tak i v roztíratelnosti. Velký podíl na tom má krmení, které krávy dostávají. Podrobnosti o vlivu krmiva pro dojnice na kvalitu másla vám prozradí článek z roku 1903.
Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí
[ téma: 1901, recept, aspik, kuchyně ]Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.
Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu
[ téma: 1907, chování, jídlo, povaha ]Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit chování lidí a změní je na odvážné, divoké, hloupé nebo například podrážděné? Článek z roku 1907 vás s takovými druhy jídel seznámí.