Naše projekty:
Obchod.Bejvávalo.cz
—
originální samolepky na stěnu Pieris.cz
—
magazín Příroda.cz
—
efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz
Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel
původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Palmový olej tukem jedlým?
Až posud se každý štítil, ošklivost vzbuzující palmový olej k účelům jedlým oferovat, vztažmo upotřebiti.
Finkendey však v mydlářském časopise německém upozornil, že oranžově žlutá barva oleje se snadno nechá oxydací odstraniti.
Také volné tukové kyseliny dají se snížiti rozehřátím na 90 — 100° v parním kotli, takže masový plod oleje palmového se stane neškodným odstraněním velmi rychle se vyvinujícího tuk oddělujícího enzymu.
— No tož, a už to může jít?
Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. října 2020
Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.
Originální zboží z našeho eshopu Obchod.Bejvávalo.cz | ||
---|---|---|
![]() Polštářek „Velký jeřáb“ | ![]() Tričko „Bejvávalo“ | ![]() Polštářek „První horská dráha“ |
zobrazit další zboží... |