Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1905, autor neuveden.
Dáváte si při vaření pozor, aby podávané jídlo vypadalo co nejlépe? V tom případě by se vám určitě mohly hodit rady na styling podávaných pokrmů z roku 1905. Už naše prababičky totiž věděly, že i vzhled jídla ovlivňuje celkový dojem z jídla.


Okrašlování pokrmů.

Chuť je hlavní podmínkou trávení. Co s chutí sníme, též dobře strávíme a chuť zvýšuje i zevní úprava pokrmů.

Zelenina do polévky se dříve rozkrájí v ozdobné kousky zvláštním nožem, jaký v každém větším obchodě železným náčiním dostaneme.

Maso hovězí v pěkné kousky nakrájené, které se k sobě složí jak patří se kytičkou petržele ozdobí, když dříve bylo polito několika lžícemi polévky, po straně dá se pěkně nakrájená, v másle dušená zelenina.

Stejným způsobem ozdobují se kousky pečeně; zde ale nesmí scházeti brambůrky, z velikých bramborů zvláštní lžičkou vyloupané a dušené neb pečené. Také pěkně vyhlížejí z bramborového těsta uhnětené plody neb mušličky, které se upekou.

Kol telecí pečeně dáme malé hromádky rýže střídavě bílou a červenou, barvenou račím máslem, k tomu pak černý kořen a šampiony.

Vepřová pečeně krášlí se v koláčky nakrájenými jablky a cibulí. Drůbež zeleninou se nekrášlí, nýbrž rozkrájená a zas dohromady složená, jak k sobě jednotlivé kousky patří, dá se na misku, která se před tím vystele řeřichou neb petrželí.

Pstruhy vařené posypou se jemně usekanou červenou řepou a do huby zastrkají se větvičky petržele.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1905, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.