Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913

původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?


Drahota masa úplně rozřešena(?)

No tož — a juž je to zde — hostinští se obejdou bez řezníka, bez masa a přec podají hostům pečeni.

Jak to? No v posledním čísle „Hostinských Listů“ čteme:

„Úspěšný vynález! Drahota masa úplně rozřešena. Pro pp. hostinské, hoteliery, stravovatelství a pod. znamená tento vynález veliké výhody. Bez masa zhotoviti pečeni! Kdo a kdy bylo slyšeti něco podobného, a jest to skutečnost, aniž by tato potravina byla nějaký chemický výrobek.

Vynález patří českému dělníku, jest to suchá směs, která vařením se připraví, k čemuž přidáme všech přísad, jako do sekaného masa, načež hmotu pečeme. Pečeně není pak co do chuti masité ani k rozpoznání.

Ušetříte ⅔ ročního vydání za masa, ze ¼ kg. zhotovíte 2 kg. pečeně, a za ¼kg směsi vydáte 40 hal., výživnost je trojnásobná nežli maso! Učiňte zkoušku, stojí Vás sáček 20 hal. (50 gr.) Vynálezce bydlí: Č. Novák, Nusle 187.“

Ta trojnásobná výživnost — toť zrovna báječné! Někteří mlsouni již na tom chutnali a praví, že si z přípravku udělali karbonátky, které prý jim chutnaly tak, jak chutná voda není-li piva, při tom si poleží v žaludku jak náleží dlouho.

Je prý náhradou za maso, jak brambory za koroptve.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. září 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.