Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Následující text pochází z roku 1913

Drahota masa úplně rozřešena(?)

No tož — a juž je to zde — hostinští se obejdou bez řezníka, bez masa a přec podají hostům pečeni.

Jak to? No v posledním čísle „Hostinských Listů“ čteme:

„Úspěšný vynález! Drahota masa úplně rozřešena. Pro pp. hostinské, hoteliery, stravovatelství a pod. znamená tento vynález veliké výhody. Bez masa zhotoviti pečeni! Kdo a kdy bylo slyšeti něco podobného, a jest to skutečnost, aniž by tato potravina byla nějaký chemický výrobek.

Vynález patří českému dělníku, jest to suchá směs, která vařením se připraví, k čemuž přidáme všech přísad, jako do sekaného masa, načež hmotu pečeme. Pečeně není pak co do chuti masité ani k rozpoznání.

Ušetříte ⅔ ročního vydání za masa, ze ¼ kg. zhotovíte 2 kg. pečeně, a za ¼kg směsi vydáte 40 hal., výživnost je trojnásobná nežli maso! Učiňte zkoušku, stojí Vás sáček 20 hal. (50 gr.) Vynálezce bydlí: Č. Novák, Nusle 187.“

Ta trojnásobná výživnost — toť zrovna báječné! Někteří mlsouni již na tom chutnali a praví, že si z přípravku udělali karbonátky, které prý jim chutnaly tak, jak chutná voda není-li piva, při tom si poleží v žaludku jak náleží dlouho.

Je prý náhradou za maso, jak brambory za koroptve.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. září 2020


Diskuze k článku „Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.