Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si osvěžující studenou kávu, pomerančový střik nebo třeba alkoholovou whisky po pány podle receptů z roku 1929? Pokud máte doma klasickou sifonovou láhev nebo některou z jejich modernějších variant jako je třeba SodaStream, tak to klidně můžete vyzkoušet.
Následující text pochází z roku 1929

Ledové nápoje.

V takovém horku, jako teď je, nechce se nám někdy ani jíst, natož pak vařit; nanejvýš lákavá představa šumícího, ledového nápoje pohne nás k přípravě osvěžujícího doušku.

Chladivé nápoje můžeme také příležitostně podat k pohostění; může to být šumivá limonáda z domácích ovocných šťáv, ledový čaj nebo káva se šlehačkou navrch, a i nápoje pro pány s trochou alkoholu, ledem chlazené.

Šumivé nápoje si připravujeme i doma sami v syfonové láhvi.

Syfonová láhev má těsnící kovový uzávěr s gumovou vložkou. Z uzávěru, v němž je pouzdro na bomby s kyselinou uhličitou, vede gumová rourka do láhve.

Otáčením uzávěru, v němž je jehla, propíchneme patronu vloženou do pouzdra, a kyselina uhličitá vniká do láhve. Dobře zatřeseme, dáme láhev ještě k ledu, nebo ovineme ji mokrým plátnem a dáme do průvanu, nemáme-li sklep nebo chladné místo pro tento účel.

Studenou kávu nebo čaj připravíme obvyklým způsobem, necháme úplně vychladnout, dáme pak do láhve, a vpustíme do ní kyselinu uhličitou. Když vychlazené vlijeme do sklenic nebo šálků, navrch můžeme dát šlehanou smetanu.

Mléko dáme do láhve, ze dvou třetin doplníme vodou a vpustíme kyselinu uhličitou. Podáme ledové v mléčných sklenicích.

Citronový neb pomerančový střik. Vymačkáme citron nebo pomeranč, přidáme vrchovatou lžíci práškového cukru, doplníme vodou a malou sklenkou bílého vína. Víno také můžeme případně vynechat. Vpustíme kyselinu, vychladíme, nalijeme do sklenic, a do každé sklenky vpustíme plátek pomeranče nebo citronu.

Whisky pro pány. Jedna lžíce citronové šťávy, sklenka whisky nalije se do láhve, dolije vodou, vpustí kyselina. Vychlazené vpustíme do sklenic, přidáme plátky citronu a kousky ledu.

Ovocný střik. Do sklenice dáme šťávu z půl citronu, dvě lžíce ananasové šťávy, šťávu z půl pomeranče a dvě likérové sklenky maraschina. Doplníme vodou a vpustíme kyselinu. Do ledového ve sklenkách přidáme kousky ledu.

Nápoje můžeme si sami upravovat a vymýšlet nové příchuti. Pro léto a horko je jistě svůdná představa všech oněch možných studených tekutin, jež můžeme vyrobit.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. července 2020


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.