Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.
Následující text pochází z roku 1901

Aspik (sulc).

Aspik používá se v kuchařském umění ku rozmanitým masitým pokrmům.

Aspik jest u studených jídel tím, čím jest omáčka při pokrmech teplých. Aspik jest občerstvující, snadno záživnou pochutinou a pokrmem zároveň — a je-li připraven s náležitou odbornou znalostí, poskytne občerstvení i osobám nemocným a slabým.

Výživný a velice chutný aspik dostaneme z odvaru masa a to 4 kg. masa hovězího, 2½ kg. masa telecího, lopatek a stehen z jednoho starého zajíce, z křídel a noh 2 starých slepic a 10 kusů čerstvých ovařených telecích nožiček.

Všecky masité kusy dají se do dobře vycínované pánve, podleji se 12 litry vody, přivedou se v ní do varu a vyvstalý šum se dobře sebere; pak má se vše ještě po 6 hodin zvolna vařiti. Dvě hodiny před tím, než se má odvar sliti, přidáme 6 velkých, na hrubé kousky rozkrájených cibulí, 2 velké rozkrájené mrkve, 1 hlavičku celeru, 3 kořeny poru a 3 kořeny petržele a před tím na čtvrt hodiny přidá se kytička z bazalky, dymianu, 3 lístků bobkových a astragonu; konečně se vše ještě 4 kousky kvetu, 12 zrnky pepře a potřebnou solí okoření.

Naposledy se odvar, když mastnota na něm splývající se dobře sebrala, skrze čistý ubrousek procedí a nechá v hliněném hrnku vychladnouti. Druhý den se na to sebere s vrchu ještě jednou veškerá mastnota velice pečlivě a odkrojíme od aspiku i spodní usazeninu.

Aspik se v dobře pocínované pánvi za stálého míchání znovu rozvaří, šum s vrchu sesbírá, až docílíme žádané hustoty, o níž se přesvědčíme, když trochu vyjmeme a necháme schladnouti na schlazeném talířku.

Když jsme žádané hustoty dosáhli, přilejeme ½ litru nejlepšího estragonového octa, ½ lahve dobrého vína, ½ lahve vína madeira i 1 lžíci cukru přidáme a počneme hned aspik čeřiti; k tomu cíli vezmeme 10 bílků a 5 celých vajec, šťávu ze 3 citronů, rozšleháme vše jako když děláme sníh a přidáváme ponenáhlu k aspiku.

Za občasného míchání, aby se klihovité látky na dně pánve neusadily a nepřipálily, přivedeme vše ještě jednou do varu a dobře přiléhající pokličkou přiklopíme a na ½ hodiny odstavíme. Pak teprve se poklička sejme a tu musí při správné práci býti aspik křišťálově čistý a odevšech příměsků oddělen.

Nastane poslední cezení skrze čisté plátno a to, co nejdříve odtéká se tak často zpět nalévá, až úplně jasná tekutina protéká.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. července 2020


Diskuze k článku „Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.