Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.


Aspik (sulc).

Aspik používá se v kuchařském umění ku rozmanitým masitým pokrmům.

Aspik jest u studených jídel tím, čím jest omáčka při pokrmech teplých. Aspik jest občerstvující, snadno záživnou pochutinou a pokrmem zároveň — a je-li připraven s náležitou odbornou znalostí, poskytne občerstvení i osobám nemocným a slabým.

Výživný a velice chutný aspik dostaneme z odvaru masa a to 4 kg. masa hovězího, 2½ kg. masa telecího, lopatek a stehen z jednoho starého zajíce, z křídel a noh 2 starých slepic a 10 kusů čerstvých ovařených telecích nožiček.

Všecky masité kusy dají se do dobře vycínované pánve, podleji se 12 litry vody, přivedou se v ní do varu a vyvstalý šum se dobře sebere; pak má se vše ještě po 6 hodin zvolna vařiti. Dvě hodiny před tím, než se má odvar sliti, přidáme 6 velkých, na hrubé kousky rozkrájených cibulí, 2 velké rozkrájené mrkve, 1 hlavičku celeru, 3 kořeny poru a 3 kořeny petržele a před tím na čtvrt hodiny přidá se kytička z bazalky, dymianu, 3 lístků bobkových a astragonu; konečně se vše ještě 4 kousky kvetu, 12 zrnky pepře a potřebnou solí okoření.

Naposledy se odvar, když mastnota na něm splývající se dobře sebrala, skrze čistý ubrousek procedí a nechá v hliněném hrnku vychladnouti. Druhý den se na to sebere s vrchu ještě jednou veškerá mastnota velice pečlivě a odkrojíme od aspiku i spodní usazeninu.

Aspik se v dobře pocínované pánvi za stálého míchání znovu rozvaří, šum s vrchu sesbírá, až docílíme žádané hustoty, o níž se přesvědčíme, když trochu vyjmeme a necháme schladnouti na schlazeném talířku.

Když jsme žádané hustoty dosáhli, přilejeme ½ litru nejlepšího estragonového octa, ½ lahve dobrého vína, ½ lahve vína madeira i 1 lžíci cukru přidáme a počneme hned aspik čeřiti; k tomu cíli vezmeme 10 bílků a 5 celých vajec, šťávu ze 3 citronů, rozšleháme vše jako když děláme sníh a přidáváme ponenáhlu k aspiku.

Za občasného míchání, aby se klihovité látky na dně pánve neusadily a nepřipálily, přivedeme vše ještě jednou do varu a dobře přiléhající pokličkou přiklopíme a na ½ hodiny odstavíme. Pak teprve se poklička sejme a tu musí při správné práci býti aspik křišťálově čistý a odevšech příměsků oddělen.

Nastane poslední cezení skrze čisté plátno a to, co nejdříve odtéká se tak často zpět nalévá, až úplně jasná tekutina protéká.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. července 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: