Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví
[ téma: 1937, recepty, vánoce, cukroví ]Milujete pravé české Vánoce? Zkuste je doplnit tradičním cukrovím podle receptů z roku 1937. Vyzkoušet můžete pravé lomnické suchary, čokoládové hubínky, marcipán, kokosáčky, sněhové věnečky a samozřejmě i vanilkové rohlíčky.
Rok 1929: Sladkosti z banánů, pomerančů a citronů podle receptů našich prababiček
[ téma: 1929, pečení, recepty, tropické ovoce, banány, pomeranče, citrony ]Máte rádi tropické ovoce a rádi byste na Vánoce vyzkoušeli sladké dobroty, na kterých si naši předci pochutnávali před téměř sto lety? Vyzkoušejte řadu receptů z roku 1929 a určitě nebudete litovat.
Rok 1922: Proč se nejlepší příbory vyrábí ze stříbra?
[ téma: 1922, potraviny, stravování, stříbro ]Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu kvalitních jídelních příborů? V tom případě by vás mohl zajímat důvod, proč se jako výrobní materiál na nejkvalitnější příbory používá stříbro. Vysvětlí vám to článek z roku 1922.
Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček
[ téma: 1912, kuchařka, Vánoce, tradice ]Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček
[ téma: 1930, recepty, vánoce, pečení ]Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni
[ téma: 1903, Rakousko, monarchie, historie ]Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské monarchie bývalo, když se ve Vídni setkávali česky mluvící Češi se svými německy mluvícími oborovými kolegy z Rakouska? Jak vám ukáže článek z roku 1903, tak k ideálu to mělo často velmi daleko.
Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA
[ téma: 1912, skandál, maso, USA ]Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není vždy prvotřídní kvality? V tom případě vás určitě zaujme článek z roku 1912, popisující odhalený skandál týkající se zpracování masa v amerických jatkách. Zajímavý byl i postoj, jak se k tomuto problému postavili tehdejší politici.
Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména
[ téma: 1900, alkohol, podvod, palírna ]Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice? Článek z roku 1900 vás seznámí se stížnostmi na kvalitu alkoholu jednoho tehdejšího palírníka, který se snažil své zákazníky nejrůznějšími způsoby podvádět.
Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků
[ téma: 1910, jídlo, uzeniny, trvanlivost ]Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v běžné pokojové teplotě několik let? A za tu dobu se nezkazí, ani když je nakrojená a částečně snědená? Přesně takové zázračné buřty, vyrobené hlavně pro potřeby vojáků, vám představí článek z roku 1910. Měli byste odvahu je ochutnat?