Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.
Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.


Jak docílíme dobrého uzeného masa.

Úplně vychladlé kusy vepřového masa, ne příliš tlusté (silné), dobře nasolíme na všech místech a sůl do masa řádně vetřeme.

Pak maso ukládáme do škopku dřevěného a sice tak, že tlustší kusy uloží se dole a tenčí nahoře, maso pak zalejeme studenou vodou slanou (vařená vychládlá), v níž jest rozetřeno několik proužků česneku a několik bobulí jalovce. Solí se dává na 100 litrů 7—8 kg.

Uložené maso zatíží se deskou, na niž se položí čisté kameny. Za dva dny se maso ze škopku (kadečky) vydělá, vodou, v níž jest uloženo, omyje a klade se horní stranou dolů a pak vždy se k tomu hledí, aby vrchní vrstvy přišly dolů a dolní opět nahoru.

Uložené maso musí býti v chladné vzdušné komoře neb ve sklepě a překládá se každý druhý den opět. Za 14 dnů neb ještě lépe 3 týdny se pak maso vydělá, nožem se oškrábne, aby voda a vrchní vrstva se odstranila, aneb se v chladné čerstvé vodě omyje a utěrkou usuší a dá se udit.

Nejlépe vyudí se maso ve starodomácím vysokém komíně suchým dřívím a aby bylo aromatické, tu používá se suchých větví jalovce i s plody ku podpalování.

Vlhkým dřívím se topit nedoporučuje, neboť se mnoho vodních par vyvinuje, maso jest pak ustavičně vlhké, snadno se zapaří a zkazí.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. listopadu 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz





Debata k článku Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.