Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček

původně vyšlo: Pozor - 1930, autor -F-
Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.


Med — důležitá poživatina.

Letos byla dle zpráv včelařů uspokojivá snůška medu, proto i ceny medu klesly.

Skoro stále pohybovaly se ceny jeho s máslem, teď možno dostati dobrý med v Olomouci za 18—20 Kč 1 kg : na máselném trhu. Tak nahradí nám med úplně nedostatek drahého ovoce i marmelád a lze jen upřímně doporučiti, aby stal se chutným a výživným doplňkem denního jídelního lístku nejen dětem, ale i dospělým.

Dnes, kdy ocenil se význam cukru a vitaminů pro lidský organismus vůbec a dětský zvlášť, přestává býti i med, podobně jako ovoce, luxusní lahůdkou a neměl by z těchto důvodů chyběti v žádné domácnosti.

Pravý med poznáte dle toho, že krystalisuje. Při tom dostává světlejší barvu. Tekutý med bývá barvy buď světlejší, to jest luční — nebo tmavý (i proti světlu), skoro černý — lesní. Letos jsou i medy luční tmavší než obyčejně.

Luční jest na oko vzhlednější, proto jde více na odbyt. Chcem-li docíliti ze zkrystalisovaného medu tekutý, stačí, dáme-li sklenici do mírného tepla.

Některé maminky dávají dětem ráno na lačný žaludek. Tato metoda není správná, neboť med, jako všechny sladké věci, lépe se snáší mezi jídlem a ještě lépe po jídle. Po obědě nám nahradí výborně a bez práce houska s máslem a medem (třeba i kompot) dobrý moučník, který jisté vydá tolik, jak dobrý dort a přijde k tomu mnohem levněji.

Také děti mají velmi rády ovoce smáčené v medě: ořechy, jablka i pomoranče, datle a j. V sezoně čajové a chřipkové je ideálním sladidlem horkého the, připraveného k pocení.

Že z medu připravíme levné a dobré perníčky, je známo. Uvádím z mnoha 2 dobré předpisy:


I. Perníčky.

Umíchá se 18 dkg cukru s 2 vejci, pak přidá se 10 dkg tekutého medu, trošku koření (hřebíček, anýz, skořice, citr. kůra), na špičku nože bicarbonátu a asi 40 dkg pšeničné mouky.

Těsto se dobře vypracuje, vyválí na 1 cm silné a vypichují se různé tvary. Dají se na plech máslem vymazaný, potírají se vajíčkem a nechají upéci do růžova.

Upečené a vychládlé potírají se ledem neb čokoládovou polevou a zdobí mandlemi, hrozinkami a ovocem.


II. Perník k vínu.

Umícháme 12 dkg cukru, 2 celé vejce, přidá se koření, 3 lžíce rozpuštěného másla, 13 dkg mletých mandli (neb oříšků), 12 dkg citronády na lístky nakrájené, 12 dkg rozpuštěného medu, 30 dkg mouky a půl prášku (Ötkerova) do pečiva.

Těsto dobře zamícháme a stejnoměrné rozetřeme buď na plech neb do formy máslem vymazané, moukou vysypané a pečeme do zlatova.

Krájí se studený (Je velmi chutný a dlouho vydrží.)


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1930, autor -F-




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. prosince 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.