Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rok 1929: Sladkosti z banánů, pomerančů a citronů podle receptů našich prababiček

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Máte rádi tropické ovoce a rádi byste na Vánoce vyzkoušeli sladké dobroty, na kterých si naši předci pochutnávali před téměř sto lety? Vyzkoušejte řadu receptů z roku 1929 a určitě nebudete litovat.


Banány, pomeranče a citrony

V době, kdy už není na trhu naše ovoce s výjimkou něco málo jablek, je jistě na místě připomenout si hodnotné a výživné druhy ovoce, jako je banán, pomeranč, citron.

Cenou jsou jistě tyto druhy nyní dostupnější než jindy a můžeme proto využít všech těchto výhod.

Banány jsou výborné a dáváme je pro jich naprostou čistotu po vybavení ze slupky zvláště dětem, jimž prospívají svou výživností a stravitelností. Pomeranče i citrony obsahují rovněž velmi mnoho hodnotných látek; šťáva osvěžuje. Pro kuchyň všechny tyto druhy jsou novým zpestřením jídelního lístku.


Omeleta s banány

Do čtvrt litru mléka rozkvedláme dva žloutky a 10 dkg práškového cukru, trošku soli, z půl citronu nastrouhané kůry a mouky tolik, aby vzniklo tužší těsto, jež dobře do hladka vymícháme. Pak přidáme 5 dkg rozpuštěného vychladlého másla a ještě asi čtvrt litru mléka. Těsto jako na kapání.

Naposledy ze tří bílků sníh. Omelety pečeme na rozpálené pánvi a potřeme banány takto upravenými: asi 6 banánů oloupeme, nakrájíme na plátky, zakapeme citronem; prohřejeme je a zároveň šest lžic sladké smetany v malém hrnečku; po prohřátí smetanu k banánům přilijeme, promícháme, podle chuti přikapeme citronu. Omeletky potíráme, sbalíme, cukrujeme na míse.


Rýžový nákyp s banány

Též rýžový nákyp upravíme s banány: 25 dkg rýže uvaříme do měkka v 1 litru mléka (nejlépe v jiné nádobě s horkou vodou), pak přidáme 8 dkg másla, 12 dkg cukru, 2 žloutky, štipku soli a ze tří bílků sníh. Do vymastěné nákypové formy dáme vrstvu rýže, poklademe po délce půlenými banány, zakapeme citronovou šťavou, pokryjeme opět vrstvou rýže a necháme upéci.

Jiný nákyp s banány: 3 žloutky třeme do pěny s vrchovatou lžicí cukru, přidáme 2 banány nakrájené na lístky, namočené v likéru třešňovém, naposledy ze tří bílků sníh. Hmotu vložíme do nákypové misky a pečeme 10 minut.


Banány se sněhem

5 oloupaných, na plátky pokrájených banánů moříme hodinu v maraschinovém likéru. Do sněhu ze tří bílků zašleháme 5 dkg cukru. Nákypovou misku vymažeme máslem, vysypeme jemnou strouhanou houskou, banány promícháme sněhem, vložíme do vymazané formy a necháme 20 minut péci.


Banány s krémem

10 dkg cukru svaříme s 1 lžicí vody, přidáme trochu pomerančové šťávy a sklenku koňaku. Do této tekutiny namočíme oloupané banány, nasáknuté vložíme na misku. Na banány uvaříme krém. Zbylou tekutinu rozkvedláme se dvěma žloutky (v horké vodě na plotně) a svaříme do husta. Ještě do horkého vmícháme lehce ze dvou bílků sníh. Krém vlijeme na banány a s piškoty podáme.


Banány do sklenky

Do sklenek upravujeme banány také. Pokálovou šampaňskou sklenku naplníme na dně žloutkovým krémem (třetina litru mléka, 2 žloutky, 2 lžičky bramborové mouky, 2 lžičky cukru šleháme na plotně do zhoustnutí, pak přidáme sklenku rumu), na krém navršíme vrstvu banánových plátků a ozdobíme šlehanou smetanou.


Pomerančový koláč

Z pomerančů připravíme mnoho chutných moučníků, jako na př. pomerančový koláč. Do tuhého sněhu ze tří bílků zašleháme 5½ dkg rozpuštěného prochladlého másla. Těsto upečeme v nákypové vymastěné, moukou vysypané formě.

Asi 10 minut po upečení (ještě teplé) pokapeme šťávou z pomeranče, smíchanou se lžičkou rumu, potřeme krémem z bílků a poklademe dílky pomeranče. Do krému svaříme 15 dkg cukru se čtyřmi lžícemi vody; hustý po kapkách zašleháme do tuhého sněhu.


Pomerančové řezy

Velmi chutné jsou pomerančové řezy. 4 žloutky třeme s 12 dkg cukru čtvrt hod., pak přidáme šťávu a kůru z půl pomeranče, 35 dkg vařených, studených, strouhaných nebo prolisovaných brambor, vážených po prolisování; těsto třeme ještě pět minut a pak vmícháme sníh ze čtyř bílků. Plech potřeme máslem, vysypeme moukou, těsto naň vlijeme a pečeme volně asi 15 minut.

Krém: 10 lžic syrového mléka, 1 lžíce bramborové mouky (není-li po ruce, i obyčejné), 5 dkg cukru, trochu pomerančové kůry, vanilky a 1—2 žloutky. Hmotu kvedláme na plotně (nejlépe v jiné nádobě s vodou), až zhoustne. Upečený plást prekrojíme na dva díly, pomažeme hustým, vystydlým krémem a pokryjeme pomerančem, nakrájeným na tenké řezy, které pocukrujeme, nebo můžeme ještě polít pomerančovou polevou.


Smaženec s pomerančem

40 dkg mléka, 20 dkg mouky, 4 žloutky, 10 dkg cukru kvedláme čtvrt hodiny. Pak přidáme sníh ze čtyř bílků. Vylijeme do vymačtěného pekáče a pečeme do zlatova v horké troubě. Upečené natrhneme vidličkou, pocukrujeme a podáme s čerstvými, pocukrovanými plátky pomeranče.


Pomerančový puding s vinnou pěnou

Dobře utřeme 11 dkg cukru se 4 dkg másla a se šesti žloutky. Pak přidáme z půl pomeranče strouhanou kůru, z jednoho pomeranče šťávu, lžičku rumu a sníh ze šesti bílků, 10 dkg krupičné mouky.

Lehce zamícháme, polovinu těsta vlijeme do formy vymazané máslem, vysypané moukou, naklademe na těsto oloupaný, ostrým nožem napříč na plátky rozkrájený pomeranč, přidáme zbývající těsto, uzavřeme formu a pudding vaříme tři čtvrtě hodiny v páře.

Uvařený sejmeme s vody, dáme na malou chvíli do trouby, pak vyklopíme a podáme s vinnou pěnou: osminu litru bílého vína dáme zbývající těsto, uzavřeme formu a puding nové kůry, 2 žloutky, 2 dkg cukru, vše postavíme do nádoby s vařící vodou a na ohni šleháme do zhoustnutí. Potom pomalu vlijeme do tuhého sněhu ze tří bílků, do něhož jsme zašlehali 6 dkg cukru.


Citronový džem

Na housličky s máslem je výborný citronový džem. Potřeba: 3 citrony, 3 vejce, ¼ kg cukru, osminu másla. Příprava: kůru z citronů nastrouháme do másla a cukru, tamtéž vymačkáme i šťávu z citronů. Dáme na plotnu zahřát, ne vařit. Pak přidáme vejce a mícháme stále na ohni, až je směs hustá. (Nesmí se však vařit.) Po vychladnutí plníme nádobku nebo sklenici. o Přimyslíme-li si po každém obědě na stole misku tohoto výtečného ovoce, máme nejen krásný dojem pro oko, ale i výborné pochutnáníčko pro žaludek.

A chutnat nám bude, že ano?


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. prosince 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.