Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Pozor - 1937, autor neuveden.
Milujete pravé české Vánoce? Zkuste je doplnit tradičním cukrovím podle receptů z roku 1937. Vyzkoušet můžete pravé lomnické suchary, čokoládové hubínky, marcipán, kokosáčky, sněhové věnečky a samozřejmě i vanilkové rohlíčky.
Následující text pochází z roku 1937

Pravé lomnické suchary.

Zaděláme v tužší těsto 1 kg mouky, 40—60 dkg másla, ½ kg mandlí, 4 žloutky. 10 dkg cukru, citronovou kůru, 10 dkg citronády, 6 dkg vykynutého droždí, trochu soli.

Vykynuté rozdělíme, utvoříme 4 šišky a odpočinuté pečeme. Třetí den se krájí, obalí v moučkovém cukru a ve vlahé troubě se osuší.


Čokoládové hubínky.

10 dkg másla se umíchá, přidá 14 dkg strouhaných oloupaných mandlí, 14 dkg strouhané čokolády a 14 dkg cukru. Tvoří se kuličky, které se upekou v mírné troubě.


Marcipán.

4 vejce, 6 lžíc medu, 1 lžíce kakaa, 36 dkg cukru, anýzové koření, hřebíček, vanilka, skořice, bicarbonát, pomerančová a citronová kůra míchá se 20 minut.

Pak se přidá 56 dkg žitné mouky, vyválí, vypichují se obdélníčky, kladou se na pomaštěný plech, pomažou vejcem, zdobí mandlemi, kandysovým ovocem a nechají přes noc odpočívat.

Druhý den se pekou. Upečený marcipán se pomaže vařenou polevou a na okamžik dá se do trouby oschnout.


Kokosáčky.

4 bílky a 28 dkg cukru dá se do kotlíku a nad parou se šlehá do zhoustnutí. Pak do odstaveného se přidá 12 dkg kokosové moučky, 2 dkg strouhané housky. Na pomaštěný plech kladou se pusinky, které se pekou v mírné troubě.


Vanilkové rohlíčky.

Do 14 dkg hladké mouky rozseká se 10dkg másla, přidá 5½ dkg vanilkového cukru. 5½ dkg loupaných strouhaných mandli, jemně strouhaná citronová kůra.

Rychle zpracované těsto nakrájí se na kousky, z těch tvoří se rohlíčky, kladou na moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě se do růžova upekou. Teplé se obalují ve vanilkovém cukru.


Sněhové věnečky.

Ze 3 bílků ušlehá se tuhý sníh, do něho se lehce vmíchá 24 dkg práškového cukru s vanilkou a na povoskovaný plech se sáčkem vystřikuji věnečky, které se mohou plniti mandlemi.

Dají se nad kamna asi ½ hodiny sušiti a pak se zvolna pekou v mírně vyhřáté troubě. Mohou se též pokrájenými nebo posekanými mandlemi posypati.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1937, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. prosince 2020


Diskuze k článku „Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.