Bejvávalo.cz
Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček

Historický obrázek kolorovaný serverem Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Vánočka 1.
Do 85 dkg pěkné mouky rozdrobíme 14 dkg másla, uděláme důlek, vrazíme do něho tři vejce, přidáme 7 dkg v mléce rozpuštěného cukru, drobnou citronovou kůru, trochu soli, trochu roztlučeného prosátého anýzu, čtyři lžíce kvasnic a zaděláme smetanou husté těsto.
Pak je vyndáme na vál pomoučený a prohněteme těsto náležitě rukama. Po té přidáme k němu 28 dkg přebraných umytých velkých hrozinek a 14 dkg sladkých, oloupaných a rozsekaných mandlí.
Prohněteme těsto ještě a rozdělíme je na devět kousků: ze čtyř velkých uděláme pletenku nepříliš dlouhou, položíme ji na plech máslem pomazaný; pak uděláme pletenku ze tří menších kousků (menší než prvou) a položíme ji rovně na předešlou; posléze dva nejmenší kousky otočíme a dáme navrch pletenky.
Přimáčkneme konce, pomažeme vánočku rozklepaným vejcem a dáme ji na teplé místo dvě hodiny kynouti, načež ji pěkně upečeme při mírném ohni, upečenou sejmeme pozorně na prkénko a posypeme ji cukrem.
Abychom se přesvědčili, je-li pletenka upečena, propíchneme ji uprostřed tenkým špejlem: je-li zcela suchý, je vánočka upečena. (Pečeme ji hodinu i déle.)
Vánočka 2.
Uděláme těsto jako předešle, místo anýzu však dáme libovolně mnoho citronátu tence nakrájeného; potom přimícháme cibéby nebo sultanky a oloupané i rozstrouhané sladké mandle. Vypracované těsto dáme na pomoučený vál, prohněteme je náležitě rukama a dáme zpět do mísy zkynouti.
Potom těsto znova vypracujeme na vále a rozdělíme je na dva stejné díly: z prvého uděláme pět stejných kousků, z nichž prohněteme a vyválíme po prameni; všech pět pramenů pak upleteme, jako bychom pletli třemi (pramen, jímž pleteme, klademe vždy přes dva). Hotovou pletenku dáme na vymaštěný plech.
Z druhého dílu těsta nakrájíme sedm kousků: pět jich spleteme jako prve a položíme novou pletenku na předešlou; dva zbývající kousky stočíme okolo sebe a dáme je navrch vánočky, již pomažeme rozklepaným vejcem, dáme opět kynouti a potom ji upečeme jako předešlou.
— Nežli poslední pletení na vánočku položíme, můžeme ve vánočce udělati mírnou podélnou prohlubeň (silnici), do níž vložíme poslední pletenku, která pak dobře v rovině drží.
Chceme-li míti vánočku hodně temnou a lesklou, přisypeme do rozklektaného vejce na pomazání trochu tlučeného cukru. Upečenou vánočku necháváme trochu vyseděti v troubě, aby neklesla.
Vánočka 3.
Rozpustíme ve 14 dcl smetany 28 dkg přehřátého másla, rozmícháme v něm kvasnic asi 1½ dcl, tři vejce, tři žloutky, trochu soli a zaděláme jimi tolik mouky, kolik třeba na husté těsto; dobře je vypracujeme, přidáme do něho 28 dkg tlučeného cukru, 28 dkg cibéb a 14 dkg malých hrozinek, 7 dkg tence nakrájeného citronátu, 28 dkg oloupaných a hrubě nakrájených sladkých mandli a drobnou citronovou kůru. Ostatně si počínáme obvykle.
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček“