Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
Následující text pochází z roku 1912

Vánočka 1.

Do 85 dkg pěkné mouky rozdrobíme 14 dkg másla, uděláme důlek, vrazíme do něho tři vejce, přidáme 7 dkg v mléce rozpuštěného cukru, drobnou citronovou kůru, trochu soli, trochu roztlučeného prosátého anýzu, čtyři lžíce kvasnic a zaděláme smetanou husté těsto.

Pak je vyndáme na vál pomoučený a prohněteme těsto náležitě rukama. Po té přidáme k němu 28 dkg přebraných umytých velkých hrozinek a 14 dkg sladkých, oloupaných a rozsekaných mandlí.

Prohněteme těsto ještě a rozdělíme je na devět kousků: ze čtyř velkých uděláme pletenku nepříliš dlouhou, položíme ji na plech máslem pomazaný; pak uděláme pletenku ze tří menších kousků (menší než prvou) a položíme ji rovně na předešlou; posléze dva nejmenší kousky otočíme a dáme navrch pletenky.

Přimáčkneme konce, pomažeme vánočku rozklepaným vejcem a dáme ji na teplé místo dvě hodiny kynouti, načež ji pěkně upečeme při mírném ohni, upečenou sejmeme pozorně na prkénko a posypeme ji cukrem.

Abychom se přesvědčili, je-li pletenka upečena, propíchneme ji uprostřed tenkým špejlem: je-li zcela suchý, je vánočka upečena. (Pečeme ji hodinu i déle.)


Vánočka 2.

Uděláme těsto jako předešle, místo anýzu však dáme libovolně mnoho citronátu tence nakrájeného; potom přimícháme cibéby nebo sultanky a oloupané i rozstrouhané sladké mandle. Vypracované těsto dáme na pomoučený vál, prohněteme je náležitě rukama a dáme zpět do mísy zkynouti.

Potom těsto znova vypracujeme na vále a rozdělíme je na dva stejné díly: z prvého uděláme pět stejných kousků, z nichž prohněteme a vyválíme po prameni; všech pět pramenů pak upleteme, jako bychom pletli třemi (pramen, jímž pleteme, klademe vždy přes dva). Hotovou pletenku dáme na vymaštěný plech.

Z druhého dílu těsta nakrájíme sedm kousků: pět jich spleteme jako prve a položíme novou pletenku na předešlou; dva zbývající kousky stočíme okolo sebe a dáme je navrch vánočky, již pomažeme rozklepaným vejcem, dáme opět kynouti a potom ji upečeme jako předešlou.

— Nežli poslední pletení na vánočku položíme, můžeme ve vánočce udělati mírnou podélnou prohlubeň (silnici), do níž vložíme poslední pletenku, která pak dobře v rovině drží.

Chceme-li míti vánočku hodně temnou a lesklou, přisypeme do rozklektaného vejce na pomazání trochu tlučeného cukru. Upečenou vánočku necháváme trochu vyseděti v troubě, aby neklesla.


Vánočka 3.

Rozpustíme ve 14 dcl smetany 28 dkg přehřátého másla, rozmícháme v něm kvasnic asi 1½ dcl, tři vejce, tři žloutky, trochu soli a zaděláme jimi tolik mouky, kolik třeba na husté těsto; dobře je vypracujeme, přidáme do něho 28 dkg tlučeného cukru, 28 dkg cibéb a 14 dkg malých hrozinek, 7 dkg tence nakrájeného citronátu, 28 dkg oloupaných a hrubě nakrájených sladkých mandli a drobnou citronovou kůru. Ostatně si počínáme obvykle.


Původní zdroj historického článku:
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. prosince 2020


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.