Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček
[ téma: 1925, vánoční cukroví, pečení, Vánoce ]Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste zkusili něco jiného než obvykle? Vyzkoušejte některý z deseti originálních a dávno zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví, které pochází z kuchařky z roku 1925.
Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček - 1925, autorka M. SandtnerováRok 1936: Chcete být úspěšní? Začněte spát v noční košili!
[ téma: 1936, spánek, pyžamo, noční košile, USA ]Zdá se vám jako nesmysl, že by to, v čem spíte, mělo mít vliv na váš úspěch v životě? Historický článek z roku 1936 vás seznámí s myšlenkou, podle které to tak skutečně je. Spánek v pyžamu prý škodí vašemu zdraví i úspěchu, naopak základ pro skvělou kariéru je noční košile.
České slovo - 1936, autor neuveden.Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky
[ téma: 1923, zmrzlé potraviny, rozmrazování, jídlo ]Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme, abychom jim prodloužili jejich životnost. Za časů našich prababiček se ale podobné věci stávaly spíše omylem při nečekaných mrazech. Zajímá vás, jak je tehdy rozmrazovaly, aby si suroviny zachovaly co nejlepší chuť? Článek z roku 1923 vám to prozradí.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?
[ téma: 1923, recepty, slavnostní jídlo, mušle, hlemýždi ]Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo. Recepty z roku 1923 vám ukážou, že tehdy byly běžnou součástí stravování lidí střední třídy potraviny, které dnes pokládáme za symbol luxusu. Podle jakých receptů naše prababičky tehdy připravovaly šneky, ústřice, lastury, mušle, langusty a humry?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?
[ téma: 1903, kvalita potravin, falšování potravin, kontrola kvality, drahota, nostalgie ]Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita prodávaných potravin daleko vyšší než dnes. Historický článek z roku 1903 vám ukáže, že podobná nostalgie je velký omyl. Zajímá vás, jaká byla tehdy situace na trhu s jídlem a jak na problémy s kvalitou, falšováním i předražováním reagovali tehdejší zákazníci?
Hlas lidu - 1903, autor neuveden.Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?
[ téma: 1913, zdravé stravování, jídlo, vaření ]Zajímá vás, jak před více než sto lety vypadalo ideální domácí jídlo? Myslíte, že by tehdejší rady na přípravu nejvhodnější domácí stravy obstály i v dnešní době? Nabízíme vám zajímavý text z roku 1913, který vám nabízí řadu dodnes užitečných rad ke zdravému a chutnému domácímu vaření.
Česká kuchařka - 1913, autorka Hanna Dumková.Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér
[ téma: 1916, recepty, ořechy, zavařování ]Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.4 rady, jak připravit nejlepší palačinky
Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není se čemu divit, protože se snadno připravují, recept zvládne naprosto každý a ve výsledku si je můžete dát ve sladké i slané úpravě podle toho, na co máte zrovna chuť. Podívejte se na 4 rady, s jejichž pomocí dokážete připravit ty nejlepší palačinky už naprosto kdykoliv.
Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky
[ téma: 1928, recepty, koláčky, sladkosti ]Rádi mlsáte a milujete domácí koláčky? Nabízíme vám sedm historických receptů z roku 1928, podle kterých kdysi pekly naše prababičky. Vyzkoušíte, jak tehdy chutnaly medové, ořechové, mandlové, máslové, kořeněné, vanilkové a čokoládové koláčky?
Národní listy - 1928, autor neuveden.Historie rýže: odkud pochází a jak se dostala do Evropy?
[ téma: 1927, rýže, potraviny, Čína ]Máte rádi rýži a potraviny z rýže? Zajímá vás, odkud tato důležitá a celosvětově oblíbená plodina pochází, jak se dostala k nám a kde se jí sní nejvíce? To všechno vám o rýži prozradí historický článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.