Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku
Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček
Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi těžko dostupné exotické ovoce, nicméně před více jak sto lety byly pomeranče celkem běžnou součástí jídelníčku. A protože v březnu je jižní ovoce nejchutnější, taky bývaly právě pomeranče doporučované jako zajímavé obohacení jarního jídelníčku. Recepty z roku 1916 vám dávají možnost ochutnat pomeranče tak, jak je dnes už asi neznáte.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?
Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás seznámí se situací, kdy ani přes mimořádně výhodnou cenu neměl o sklenici vychlazeného piva v hospodě zájem ani jediný host.
Národní listy - 1917, autor neuveden.Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček
Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z rozšlehaných vajec, které zná asi každý. Ale co zkusit ochutnat třeba ovocnou omeletu, nadívanou omeletu nebo omeletové nudle? Historické recepty z roku 1897 vám nabízí téměř dvě desítky receptů našich prababiček na omelety, na kterých si jistě pochutnáte.
Kuchařská kniha - 1897, autor spolek Domácnosť.Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?
Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba
Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte, kdy se při zadělávání těsta na chléb používá kvásek a kdy droždí? Článek z roku 1883 vám nabízí osvědčený recept, podle kterého se chléb pekl už za časů našich praprababiček. Navíc se dozvíte o rozdílech mezi žitným, pšeničným a dalšími druhy chleba.
Česká kuchařka - 1883, autorka Hanna Dumková.Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky
Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu
Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které před více jak čtyřmi staletími nebylo možné v Čechách koupit? Historický článek z roku 1909 vám dokáže, že už v roce 1598 se u nás lahodné pomeranče sehnat daly. Jejich cena ale rozhodně nízká nebyla.
Lidové noviny - 1909, autor neuveden.Vepřové se šípkovou omáčkou a další recepty našich prababiček na vepřové maso
Chcete ochutnat, jak před více než jedním a čtvrt stoletím naše prababičky vařily legendární šípkovou omáčku, nakládaly vepřové maso, dělaly vepřové na pivě nebo smažily řízky? Můžete si to vyzkoušet podle našich historických receptů na vepřové maso, které pochází z dávného roku 1894.
Česká kuchařka - 1894, autorka Marie Axamitová.Rok 1873: Co víme o pitné vodě a proč ji potřebujeme?
Reklamy nám neustále radí, jakou balenou vodu si máme kupovat pro své zdraví. Autora článku z roku 1873 by asi nikdy nenapadlo, že lidé s přívodem levné pitné vody do domácnosti budou kupovat předraženou balenou vodu, ale přesto vám i dnes může prozradit o vodě něco zajímavého.
Dívka v domácnosti - 1873, autor Tom. J. Ronek.