Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Stoletý recept na přípravu domácí majonézy: Chtěli byste ochutnat výbornou domácí...

Stoletý recept na přípravu domácí majonézy

Chtěli byste ochutnat výbornou domácí žloutkovou majonézu podle receptu z doby našich prababiček? Díky našemu historickému receptu z roku 1907 to není problém.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Jaké výhody mají kombinované lednice? (PR): Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám...

Jaké výhody mají kombinované lednice? (PR)

Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám mrazák, nebo prostě jen zařizujete novou kuchyni? V každém případě byste měli zvážit, zda se vám nevyplatí investovat do kombinované lednice, tedy do té, která obsahuje i mrazák. Oproti externímu mrazáku má toto řešení mnoho výhod.
Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc: Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě...

Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc

Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě překvapí, že ještě za časů našich prababiček a pradědečků by u nás nikoho nenapadlo jí jíst! Více se o využívání kukuřice dozvíte v článku z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách: Začátek minulého století světu přinesl velké...

Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách

Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Český hospodyně - 1904, autorka Marie Součková.
Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let: Milujete vůni čerstvě upečeného chleba?...

Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Epocha 1910, autor —ý.
Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto: Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v...

Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto

Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.
Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory: Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z...

Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory

Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně: Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného...

Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně

Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Epocha 1910, autor —ý.
Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj: Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si...

Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj

Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček: Zůstala vám po letošních Velikonocích bez...

Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Listování: předcházející  | 3 | 4 [ 5 ]  6 | 7 další
Celkem 29 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.