Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1928, autor neuveden.
Rádi mlsáte a milujete domácí koláčky? Nabízíme vám sedm historických receptů z roku 1928, podle kterých kdysi pekly naše prababičky. Vyzkoušíte, jak tehdy chutnaly medové, ořechové, mandlové, máslové, kořeněné, vanilkové a čokoládové koláčky?
Následující text pochází z roku 1928

Medové koláčky.

28 dkg převařeného másla se rozpustí, do toho umíchá se 28 dkg medu a na ohni za stálého míchání přidá tolik mouky, aby povstalo prostředně tuhé těsto, to pak as po 10 minutách sejme se s ohně, nechá vychladnout, vyklopí na vál, kdež se zpracuje se 2 celými vejci, citronovou neb pomerančovou kůrou a moukou na pevnou massu. Z té tvoří se malé kuličky, do jichž středu vtlačí se půl mandle, a na mastném plechu rychle se upekou. Teplé posypou se cukrem.

Ořechové koláčky.

25 dkg másla se utře, přidají se 2 žloutky, 1 vejce, 25 dkg práškového cukru, 25 dkg mletých ořechů, trochu citronové kůry a šťávy a tolik mouky aby povstalo tuhé těsto, to se vyválí, vypichují se koláčky, přetřou žloutkem, posypou krystalovým cukrem a pekou.

Mandlové koláčky.

3 celá vejce se 14 dkg cukru ušlehají se na hustou pěnu, přidá se šťáva z 1 citronu a 14 dkg loupaných, drobně krájených mandlí a tolik mouky, až povstane vazké těsto, které se dobře zpracuje, tvoří malé koláčky, tyto se obalí v sekaných mandelích a cukru, kladou se na papír pomaštěný a moukou poprášený, s tím se vloží na plech a pekou.

Máslové koláčky.

Utrou se tři žloutky s 18 dkg cukru a 20 dkg másla, přidá se 12 dkg moučky škrobové a 13 dkg obyčejné pšeničné. Případně lze přidati trochu dobré smetany a citr. šťávu. Z toho tvoříme malé koláčky, potřeme žloutkem, posypeme krystalovým cukrem a pečeme.

Kořeněné koláčky.

14 dkg medu svaří se s 6 dkg cukru, pěnu sebrat, nechat vychladnout, pak se přidá se 5 dkg másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, vyklopí se na vál. přidá lžička tlučeného hřebíčku, skořice a na špičku nože amonia, nechá odpočinouti, tvoří se malé koláčky a pekou.

Vanilkové koláčky.

36 dkg mouky, 14 dkg utřeného másla, 25 dkg cukru, 4 žloutky, 1 vejce, vanilka a na špičku nože skořice, zpracuje se v tuhé těsto, z toho se pekou malé koláčky, které se pak zdobí ovocnou huspeninou.

Čokoládové koláčky.

Utrou se 3 žloutky s 15 dkg cukru, přidá se 15 dkg mletých oříšků. 2 tabulky roztavené čokolády, ze 2 bílků sníh, lžíce rozpuštěného másla a tolik mouky, aby povstalo jemné těsto, nepříliš tuhé, z toho se tvoří koláčky, upekou a ty pak potrou polevou čokoládovou.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1928, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. října 2022


Diskuze k článku „Sedm zapomenutých receptů na dokonalé koláčky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.