Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
Následující text pochází z roku 1916

Ořechy jako kompot.

Zelené, tvrdé, nezralé ořechy, zbavené stopek, propíchají se silnou jehlou a máčí 14 dní ve studené vodě, jež však denně se mění. Pak se naházejí do vařící vody a uvaří se do měkka.

Mezitím se cukr s trochou vody na bublinu svaří a vychladl-li, promísí se na plotně s odkapanými ořechy. Vše ponechá se do druhého dne státi. Cukr znova s ořechů se slije a svaří, což opakuje se po 4 dny. Cukru bére se stejná váha jako ovoce.

Ořechy musí vždy býti při naváření cukrem řádně pokryty. Pátého dne cukr se hodně svaří a ořechy spolu vaří 5 minut. Při vaření přidá se kousek skořice a hřebíčkového květu. Vychladlý kompot rovná se do lahviček, pováže měchuřinou a vaří v páře ještě 15 minut.

Druhý způsob ořechových kompotů.

Rovněž se propíchají, 14 dnů máčí a též se voda mění. Na 1 kg ořechů vaří se asi ¼ hodiny 1 kg 25 dkg cukru s litrem vody. Vařící nalije se na odkapané ořechy. Druhého dne se opět cukr vlije, ještě hustěji povaří a vařící vlije opět na ovoce. To opakuje se 5 dnů.

Při vaření cukru se vždy pěna sbírá. Šestého dne cukr uvaří se na velkou bublinu. Ořechy do něho se vloží, přidá se skořicový květ a ponechá se to asi 15 minut vařit. Do sklenice narovnané ovoce polije se cukrem a lehce obváže měchuřinou.

Ořechový likér.

Na konci července neb na začátku srpna nakrájejí se zelené ořechy na čtvrtky a dají do sklenice se širokým hrdlem. Na 1 kg ořechů počítá se ½ litru čištěného líhu a 1½ litru dobré žitné kořalky.

Do likéru dá se dále 1 celý na koláčky nakrájený citron, 1 dkg skořice, 1 dkg hřebíčku, asi 5 nových koření, kousek krájeného očistěného puškvorce, kousek zázvoru.

Zazátkovaná láhev ponechá se na výsluní 14 dní státi a často tím se zamíchá. Pak svaří se ¼ kg cukru s trochou vody na hustý syrub, jenž vychladlý mísí se s procezenou tekutinou z ořechů, načež se likér plní do láhví.

Proceduru tu lze ještě jednou opakovati, ale pak je již likér slabší.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. října 2022


Diskuze k článku „Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.