Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu: Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit...

Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu

Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit chování lidí a změní je na odvážné, divoké, hloupé nebo například podrážděné? Článek z roku 1907 vás s takovými druhy jídel seznámí.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy: Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u...

Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy

Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Zapomenutý recept na sladké domácí bonbony: Chcete dětem udělat radost a nabídnout jim...

Zapomenutý recept na sladké domácí bonbony

Chcete dětem udělat radost a nabídnout jim neznámé sladké mlsání? Zkuste jim připravit bonbony, na kterých si v dobách svého dětství pochutnávali už naši pradědečkové a prababičky. Podle receptu z roku 1907 můžete vyzkoušet čokoládové, kávové, citrónové, pomerančové, vanilkové a malinové bonbony.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Proč se naši předci bránili dovozu masa z Argentiny?: Maso z Argentiny mnozí lidé pokládají za jedno z...

Proč se naši předci bránili dovozu masa z Argentiny?

Maso z Argentiny mnozí lidé pokládají za jedno z nejlepších na světě a rádi si za něj připlatí vyšší cenu. Je ale skutečně dovážené argentinské maso lepší než maso z našich chovů? Historický článek z odborných řeznických novin z roku 1910 se vám pokusí vysvětlit, že maso z dovozu rozhodně lepší není.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček: Chodíte rádi do lesa sbírat houby a hlavně houby...

Recepty na dokonalé houbové omáčky podle našich prababiček

Chodíte rádi do lesa sbírat houby a hlavně houby rádi jíte? V tom případě určitě vyzkoušejte některou z našich houbových omáček podle receptů z roku 1897. Čeká tu na vás několik různých houbových omáček, hříbkové omáčky, žampionová omáčka nebo dokonce lanýžová omáčka. Tak dobrou chuť.
Kuchařská kniha, sbírka vyzkoušených jídelních předpisů - 1897, autor spolek Domácnosť.
Stoletý recept na domácí medový punč: Hledáte něco dobrého na zahřátí, co vám v...

Stoletý recept na domácí medový punč

Hledáte něco dobrého na zahřátí, co vám v tomto mokrém a propršeném začátku prázdnin a dovolených zaručeně zlepší náladu? Vyzkoušejte recept našich prababiček na výrobu domácího medového punče, který pochází z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku: Máte chuť na něco dobrého a sladkého?...

Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku

Máte chuť na něco dobrého a sladkého? Vyzkoušejte recept na plump pudink (nebo chcete-li puding či pudding), který původně vyšel už v roce 1924. Určitě vám bude chutnat stejně, jako kdysi našim prababičkám a pradědečkům.
Lidové noviny - 1924, autorka Marja.
Úhoř podle receptů našich prababiček: Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo...

Úhoř podle receptů našich prababiček

Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo marinovaného úhoře podle receptu z roku 1907. Určitě si pochutnáte stejně, jako si na něm kdysi pochutnávali naši předci.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Mouka v uzeninách: takhle kdysi snižování kvality masných výrobků začalo: Vadí vám, že je v některých uzeninách pomalu...

Mouka v uzeninách: takhle kdysi snižování kvality masných výrobků začalo

Vadí vám, že je v některých uzeninách pomalu více mouky než masa? Podobné snahy zlevnit výrobu uzenin na úkor kvality je starší, než by se dnes mohlo zdát. Článek z roku 1913 vám přiblíží, kde přidávání mouky do uzenin začalo a jak na to tehdejší zákazníci i soudy reagovaly.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor: Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich...

Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor

Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich prababiček připravovaly brambory na pařížský, polský nebo třeba sicilský způsob? Můžete si to vyzkoušet podle našich šesti bramborových receptů z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 2 | 3 [ 4 ]  5 | 6 další
Celkem 29 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.