Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
Malinové recepty našich prababiček: domácí kompot, šťáva, marmeláda nebo malinový ocet
Zajímá vás, co vše si dokázaly naše šikovné prababičky samy doma připravit ze sladkých malin? Historické recepty z roku 1916 vám podrobně popíší, jak si z můžete doma připravit malinový kompot, šťávu, marmeládu, rosol a huspeninu. Nebo dáte přednost malinovému likéru či malinovému octu?
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.Rok 1924: Falšování mléka prodávaného ve městech
Máte pocit, že prodávané mléko není té správné kvality? Možná vás překvapí, že ještě větší problémy s kvalitou a hlavně falšováním mléka měli už naši předci. Historický článek z roku 1924 vám ukáže, jak přesně to tehdy s mlékem vypadalo v Brně.
Lidové noviny - 1924, autor Dr. J. Juřena.Rok 1905: Jak chutnal boršč a nudle nejchudších Rusů?
Dáváte si v restauraci ruský boršč, nebo si ho dokonce sami doma vaříte? Článek z roku 1905 vám přiblíží, že pravý ruský boršč chutnal v příbytcích běžných ruských rolníků (mužiků) jinak, než jak ho znáte. Rozhodně to totiž nebylo jídlo, na kterém by si běžný Evropan příliš pochutnal.
Národní listy - 1905, autor Otakar Černý.Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?
Chcete si osladit život? Nabízíme vám podrobný recept, podle kterého naše prababičky kdysi vařily cukr pro výrobu domácího karamelu, do kterého se namáčelo ovoce. Svařování cukru se ale používalo i pro přípravu domácích cukrovinek, což vám recept z roku 1927 také prozradí.
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.Rok 1922: Recept na přípravu dokonalé moka kávy
Milujete skvělou kávu? Vyzkoušejte sto let starý recept z ostrova Martinik, podle kterého získáte zaručeně nejlepší možnou chuť moka kávy. Dokonce k tomu nebudete potřebovat ani speciální moka konvičku. Celý návod na přípravu dokonalého moka najdete v historickém článku z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.Proč do jídelníčku zařadit nevšední druhy mouky? Osloví vás jejich výrazná chuť i zdravotní benefity!
Dnes už dávno neplatí, že jsou k dostání jen obyčejné mouky, které používaly naše babičky. Nejen v obchodech se zdravou výživou si můžete zakoupit kokosovou, mandlovou, ječnou či ovesnou mouku. Každá z nich má pro lidský organismus blahodárné účinky.
Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony
Chtěli byste uvařit pro své děti nějakou mimořádnou dobrotu? Zkuste jim podle našich receptů z roku 1927 připravit jeden z řady bonbonů, které kdysi doma vyráběly naše prababičky. Myslíte, že budou vašim dětem více chutnat medové cetle, smetanové bonbony nebo třeba vanilková cukrátka?
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Rady našich prababiček: Jak poznat kvalitní mouku a jak mouku bezpečně skladovat?
Cena mouky letí stále nahoru a díky válce na Ukrajině se nejspíš jen tak nezastaví. Za této situace je důležité mít jistotu, že vámi kupovaná mouka je skutečně kvalitní. Článek z roku 1916 vás seznámí s tím, jak se kvalitní mouka pozná a také jak by se měla mouka bezpečně skladovat.
Praktický návod k pečení chleba, sušení ovoce a zeleniny - 1916, autor M. Pleschner.Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?
Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů obyvatel, ale velký a přelidněný byl už i před sto deseti lety. Článek z roku 1910 vás seznámí s tím, kolik tehdy obyvatelé tohoto jedinečného města v USA za rok zkonzumovali potravin a odkud se k nim veškeré jídlo dováželo.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva
Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin. Článek z roku 1910 vás seznámí s novou německou technologií, která umožňovala vyrábět kvalitní alkohol z hoblin a odřezků dřeva. Téměř bezcenný odpad z truhlářských dílen se tak mohl proměnit v něco daleko hodnotnějšího.
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.