Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso: Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak...

Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso

Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak představa konzumace koniny hnusí? Článek z roku 1905 vám prozradí, proč v té době vzrůstala poptávka po masu z koní i kam až by to mohlo vést.
Pozor - 1905, autor neuveden.
Zapomenutý recept na pravé anglické suchary: Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku...

Zapomenutý recept na pravé anglické suchary

Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku pro děti i dospělé? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept z roku 1901 na pravé anglické suchary.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe : Dáváte si při vaření pozor, aby podávané...

Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe

Dáváte si při vaření pozor, aby podávané jídlo vypadalo co nejlépe? V tom případě by se vám určitě mohly hodit rady na styling podávaných pokrmů z roku 1905. Už naše prababičky totiž věděly, že i vzhled jídla ovlivňuje celkový dojem z jídla.
Česká hospodyně - 1905, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé: Dali byste si osvěžující studenou kávu,...

Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé

Dali byste si osvěžující studenou kávu, pomerančový střik nebo třeba alkoholovou whisky po pány podle receptů z roku 1929? Pokud máte doma klasickou sifonovou láhev nebo některou z jejich modernějších variant jako je třeba SodaStream, tak to klidně můžete vyzkoušet.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo: V obchodech se dají koupit desítky různých...

Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo

V obchodech se dají koupit desítky různých druhů másel. Kromě toho, že se liší cenou, je u nich často rozdíl jak v chuti, tak i v roztíratelnosti. Velký podíl na tom má krmení, které krávy dostávají. Podrobnosti o vlivu krmiva pro dojnice na kvalitu másla vám prozradí článek z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí: Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si...

Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí

Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu: Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit...

Jídla, která dokáží změnit lidskou povahu

Zajímá vás, jaké potraviny dokáží ovlivnit chování lidí a změní je na odvážné, divoké, hloupé nebo například podrážděné? Článek z roku 1907 vás s takovými druhy jídel seznámí.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy: Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u...

Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy

Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Zapomenutý recept na sladké domácí bonbony: Chcete dětem udělat radost a nabídnout jim...

Zapomenutý recept na sladké domácí bonbony

Chcete dětem udělat radost a nabídnout jim neznámé sladké mlsání? Zkuste jim připravit bonbony, na kterých si v dobách svého dětství pochutnávali už naši pradědečkové a prababičky. Podle receptu z roku 1907 můžete vyzkoušet čokoládové, kávové, citrónové, pomerančové, vanilkové a malinové bonbony.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Proč se naši předci bránili dovozu masa z Argentiny?: Maso z Argentiny mnozí lidé pokládají za jedno z...

Proč se naši předci bránili dovozu masa z Argentiny?

Maso z Argentiny mnozí lidé pokládají za jedno z nejlepších na světě a rádi si za něj připlatí vyšší cenu. Je ale skutečně dovážené argentinské maso lepší než maso z našich chovů? Historický článek z odborných řeznických novin z roku 1910 se vám pokusí vysvětlit, že maso z dovozu rozhodně lepší není.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 2 | 3 [ 4 ]  5 | 6 další
Celkem 30 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.