Naše projekty:
Obchod.Bejvávalo.cz
—
originální samolepky na stěnu Pieris.cz
—
magazín Příroda.cz
—
efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz
Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO
Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor
Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich prababiček připravovaly brambory na pařížský, polský nebo třeba sicilský způsob? Můžete si to vyzkoušet podle našich šesti bramborových receptů z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.Stoletý recept na přípravu domácí majonézy
Chtěli byste ochutnat výbornou domácí žloutkovou majonézu podle receptu z doby našich prababiček? Díky našemu historickému receptu z roku 1907 to není problém.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.Jaké výhody mají kombinované lednice? (PR)
Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám mrazák, nebo prostě jen zařizujete novou kuchyni? V každém případě byste měli zvážit, zda se vám nevyplatí investovat do kombinované lednice, tedy do té, která obsahuje i mrazák. Oproti externímu mrazáku má toto řešení mnoho výhod.
Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc
Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě překvapí, že ještě za časů našich prababiček a pradědečků by u nás nikoho nenapadlo jí jíst! Více se o využívání kukuřice dozvíte v článku z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách
Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Český hospodyně - 1904, autorka Marie Součková.Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let
Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Epocha 1910, autor —ý.Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto
Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory
Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně
Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Epocha 1910, autor —ý.Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj
Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.