Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
Následující text pochází z roku 1923

Jeřabinkový likér

Jeřabinkový likér nejlépe se upravuje z jeřabinek, které na stromech již namrzly. Otrhané nasypou se do širokých lahví a zalijí samožitnou kořalkou. Na jednu velikou láhev počítá se ½ kg hrubě tlučeného cukru. Bobulky musí býti úplně potopeny. Hrdlo láhve pokryje se pergamenovým papírem.

Láhev ponecháme 3 neděle až měsíc na výsluní, ve kteréž době bobulky zblednou. Často lahví potřeseme. Likér se procedí, slije do lahví a uloží pro další potřebu. Je to výborný žaludeční likér, jenž je doporučován zejména při chorobách ledvinových. (Podporuje močení.)

Jeřabinková marmeláda.

Zmrzlé jeřabiny se rozvaří a protlačí žíněným sítem. Na 1 kg kaše přidá se ¾ kg cukru a společně svaří obé do husta. Této marmelády používá se ráno na lačný žaludek. Osvědčila se hlavně při žaludečních a plicních chorobách, takže se jí v horách k účelu tomu co nejvíce používá.

Jeřabinkový kompot.

K němu hodí se nejlépe jeřabinky ze sladkého jeřábu, již namrzlé. Otrhané a v čisté vodě vyprané jeřabinky rozestřeme tence na koláčovém plechu a dáme je na chvíli do trouby zapéci — zavadnouti. Pak je odvážíme.

Na 1 kg jeřabinek béřeme vždy 40—50 dkg kostkového cukru. Cukr zalije se vodou tak, aby byl potopen, a vaří se na silnější nit podle návodů vpředu již uvedených; když cukr počne vříti, přihodíme k němu kousek celé skořice a když je již dosti zahoustlý, vhodíme do něho jeřabinky, pak asi dvě lžíce silného rumu a necháme několik varů přejiti.

Teplým kompotem plní se sklenice a vychladlé pováží se pergamenovým papírem. Takto upravený kompot jeřabinkový jest chutný a zároveň velmi zdravý.


Jeřabiny hodí se také za ozdobu bytu, neboť jejich bobule vydrží dlouho svěží.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. prosince 2022


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.