Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček - 1925, autorka M. Sandtnerová
Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste zkusili něco jiného než obvykle? Vyzkoušejte některý z deseti originálních a dávno zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví, které pochází z kuchařky z roku 1925.
Následující text pochází z roku 1925

Sněhové bodláčky.

Z čerstvých bílků si ušleháme hodně tuhý sníh. Pak do něho zašleháme po lžících menší polovinu připraveného tlučeného cukru (ne pudru) a druhou polovinu lehce zamícháme vařečkou současně s rozsekanou citronovou kůrou.

Tuhou směs vložíme do papírového kornoutku s hladkou trubičkou a vystřikujeme na povoskovaný plech menší hubinky, do kterých napícháme loupané, na jemné nudličky nakrájené, na suché pánvičce do růžova upražené mandličky a na nudličky nakrájenou citronádu.

Takto upravené bodláčky vložíme do velmi mírné trouby, ve které je usušíme, aby byl povrch tuhý, a pak je teprve v mírnější troubě zapečeme. Zatkneme-li do syrových bodláčků očko stříbrné niti, můžeme je pověsiti na stromeček.

Rozpočet: 4 bílky, 28 dkg cukru, ze ¼ citronu kůru, 1 dkg mandlí, 2 dkg citronády, vosk na plech.

Barevné řetízky na stromeček.

Do tuhého sněhu z čerstvých bílků zašleháme tlučený cukr, pak tam přikapeme, stále šlehajíce, cukr vařený na silnou nitku, a když sníh vychladne, zamícháme do něho lehce cukr (pudr). Takto připravenou hmotu rozdělíme na dvě nestejné polovičky. Větší díl obarvíme červeným bretonem, druhý necháme neobarvený.

Pak vložíme oba díly do dvou kornoutů s hvězdičkovou trubičkou, načež vystřikujeme na studený, povoskovaný plech růžové hubinky vedle sebe do řady, na ně napneme stříbrnou neb zlatou nit, kterou zakončíme očkem na pověšení, načež vystříkáme na nit hubinky z bílého sněhu. Řetězy nejdříve usušíme v chladné troubě a potom je dosušíme v teplejší troubě.

Rozpočet: 4 bílky, 7 dkg tluč. cukru, 20 dkg cukru vařeného ve ¼ l vody, 6 dkg cukru pudru, 2 kapky bretonu, vosk.

Sněhové podkůvky.

Spařené mandle oloupáme, rozsekáme, smícháme s cukrem, na ocelové pánvi je opražíme do žluta a dáme vychladnouti. Z pěkných bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme po lžících menší polovinu tluč. cukru. Druhou jen lehce zamícháme.

Připravené mandle dáme na prkénko, ze sněhu nakrájíme stejné kousky, v mandlích je rychle obalíme, upravíme podkůvky, složíme je na studený, povoskovaný plech, v hodně mírné troubě je osušíme a pak je dáme do teplejší zarůžověti.

Rozpočet: 16 dkg mandlí, 2 dkg cukru na upražení, 4 bílky, 21 dkg tluč. cukru, vosk.

Černošky ve sněhu.

Pěkné datle očistíme, zbavíme pecek, které nahradíme loupanou mandlí neb nakrájenou citronádou. Do tuhého sněhu zašleháme po lžících cukr, kotlík postavíme do kastrolu s vařící vodou a šleháme na plotně, až hodně zhoustne. Pak do něho lehce přikapeme citronovou štávu a tluč. vanilku.

Hustý sníh rychle vložíme do papírového kornoutu s hvězdičkovou trubičkou, na plech vymačkáme malé věnečky, do středu každého věnečku postavíme datli a na ni vystříkneme malou čepičku. Černošky usušíme nejdříve v mírné troubě a pak je v teplejší dosušíme.

Rozpočet: 5 bílků, 35 dkg tlučeného cukru, 3 kapky citronové šťávy, na špičku nože vanilky, 20 dkg datlí, 5 dkg mandlí neb citronády.

Čokoládoví bouřlivci.

Prosátý moučkový cukr, strouhanou čokoládu dáme na vál, přidáme z bílků tuhý sníh a vypracujeme na pocukrovaném vále tuhé těsto. Pak je vyválíme asi na 1 cm silně, vykrájíme z něho různé tvary, složíme je na povoskovaný plech a pečeme je v slabě vyhřáté troubě, poněkud teplejší než na sněhové bodláčky. Dají-li se do teplejší trouby, vyběhnou a popraskají. Upečené bouřlivce ozdobíme tečkami bílkového ledu.

Rozpočet: 20 dkg cukru, 1 bílek, 4 dkg čokolády, 5 dkg cukru na vál, vosk na plech.

Bílkový led: 12 dkg cukru pudru, 1 bílek a několik kapek citronové šťávy umícháme. Hustým ledem naplníme malý kornoutek a vytlačujeme na bouřlivce tečky, neb je jinak zdobíme.

Patience.

Do tuhého sněhu z bílků zašleháme po kapkách cukr vařený na silnou nit (netrhá se) s černou kávou. Pak zasypeme sníh hladkou moukou, lehce ji zamícháme, načež hmotu vložíme do kornoutu s úzkou, hladkou trubičkou a vystřikujeme na plech málo máslem potřený a moukou vysypaný různá písmenka neb i jiné tvary.

Taktéž můžeme těsto vystřikovati do formiček k tomu zhotovených. Připravené cukrovinky sušíme v kuchyni 1 hod. i déle, pak je teprve ve velmi mírné troubě dosušíme.

Rozpočet: 4 bílky, 28 dkg cukru, ¼ l silné černé kávy, 16—20 dkg hladké mouky, ½ dkg másla, ½ dkg mouky na plech.

Kokosové bubínky.

Suchý, mletý kokos, moučkový cukr, vodu a bílky smícháme na kastrole, přistavíme na okraj plotny a zahříváme tak dlouho, často tím míchajíce, až se nám tvoři dlouhá nitka. Pak přisypeme mouku neb jemně strouhanou housku a mícháme, až těstíčko vychladne.

Pak děláme lžičkou na povoskovaný plech malé hubinky, které urovnáme nožem vodou omočeným a upečeme je v přiměřeně vytopené troubě do růžova. Chceme-li je pověsiti na stromeček, opatříme je za syrova očkem stříbrné niti.

Rozpočet: 16 dkg kokosu, 24 dkg cukru, 1/16 l vody, 2½ bílků, 5½ dkg mouky neb housky, vosk.

Větroplašky s rybízovým rosolem.

Do tuhého sněhu z bílků zašleháme menší polovinu cukru a větší polovinu jen lehce zamícháme. Pak přisypeme jemně strouhanou citr. kůru. Kornout s hladkou trubičkou naplníme sněhem a vystříkáme na povoskovaný plech malé hromádky.

Na ně položíme čtvereček rybízového rosolu, který přikryjeme čepičkou sněhu. Větroplašky posypeme na povrchu cukrovou krupicí a v mírné troubě je nejdříve usušíme a pak do bleděrůžova upečeme.

Rozpočet: 6 bílků, 39 dkg cukru, z ½ citronu kůra, 10 dkg rosolu, 2 dkg cukrové krupice, vosk.

Větrníčky.

Spařené, oloupané mandle nakrájíme na jemné nudličky a na papíře na plechu je dobře v troubě usušíme. Pak si připravíme z bílků tuhý sníh, do něho lehce zamícháme tluč. prosátý cukr, jemně nakrájenou citr. kůru neb pomerančovou cukrovanou kůru a usušené mandle.

Z husté hmoty děláme lžicí malé hubinky na povoskovaný plech, posypeme je povrchu hodně tluč. cukrem a ozdobíme je ještě oloup. nakrájenými mandlemi a v hodně mírné troubě je zvolna usušíme. Pak je složíme na síto a znovu je na kamnech vysušíme.

Rozpočet: 7 dkg mandli, 6 bílků, 36 dkg cukru, z ½ citronu kůra, 2 dkg cukru na posypání, vosk, 2 dkg mandlí na ozdobu.

Obalené višně.

Prosátý cukr (pudr), bílek, citronovou šťávu, tluč. vanilku třeme v míse, až vše zhoustne. Pak přisypeme loupané, jemně strouhané mandle a tolik cukru, aby bylo těsto tuhé. Pak je rozdělíme na 15 kusů, do každého vložíme pecky zbavenou, v hustém cukru zavařenou (candirovanou) višni, obalíme ji těstem, aby vznikla pěkná kulička, zatkneme do ní stříbrnou nitku a dáme osušiti.

Pak je namočíme do čokoládové polevy a než oschne, můžeme je posypati loup. sekanými mandlemi.

Rozpočet: 10 dkg cukru pudru, 1 bílek, 1 lžíce citr. šťávy, vanilka, 10—15 dkg mandlí, 20 dkg cukru pudru, 15 višní, ½ dkg mandlí na posypání. Poleva: 12 dkg čokolády a ½ dkg másla si rozehřejeme v míse na okraji trouby. Pak přikapeme, stále míchajíce, 20 dkg cukru povařeného v ¼ l vody na slabou nitku. V hladce umíchané polevé namáčíme kuličky.


Původní zdroj historického článku:
Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček - 1925, autorka M. Sandtnerová


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. prosince 2022


Diskuze k článku „Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.