Vaříte doma dětem nebo i sobě opravdové kakao, nebo si přípravu tohoto oblíbeného nápoje zjednodušujete granulovanými výrobky typu „Granko“? Článek z roku 1936 vám ukáže, proč je kakao pro děti tak zdravé a jak by se mělo správné a chutné kakao připravovat.
Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin
[ téma: 1923, jeřabiny, recepty, zima ]Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček
[ téma: 1925, vánoční cukroví, pečení, Vánoce ]Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste zkusili něco jiného než obvykle? Vyzkoušejte některý z deseti originálních a dávno zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví, které pochází z kuchařky z roku 1925.
Rok 1936: Chcete být úspěšní? Začněte spát v noční košili!
[ téma: 1936, spánek, pyžamo, noční košile, USA ]Zdá se vám jako nesmysl, že by to, v čem spíte, mělo mít vliv na váš úspěch v životě? Historický článek z roku 1936 vás seznámí s myšlenkou, podle které to tak skutečně je. Spánek v pyžamu prý škodí vašemu zdraví i úspěchu, naopak základ pro skvělou kariéru je noční košile.
Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky
[ téma: 1923, zmrzlé potraviny, rozmrazování, jídlo ]Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme, abychom jim prodloužili jejich životnost. Za časů našich prababiček se ale podobné věci stávaly spíše omylem při nečekaných mrazech. Zajímá vás, jak je tehdy rozmrazovaly, aby si suroviny zachovaly co nejlepší chuť? Článek z roku 1923 vám to prozradí.
Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?
[ téma: 1923, recepty, slavnostní jídlo, mušle, hlemýždi ]Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo. Recepty z roku 1923 vám ukážou, že tehdy byly běžnou součástí stravování lidí střední třídy potraviny, které dnes pokládáme za symbol luxusu. Podle jakých receptů naše prababičky tehdy připravovaly šneky, ústřice, lastury, mušle, langusty a humry?
Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?
[ téma: 1903, kvalita potravin, falšování potravin, kontrola kvality, drahota, nostalgie ]Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita prodávaných potravin daleko vyšší než dnes. Historický článek z roku 1903 vám ukáže, že podobná nostalgie je velký omyl. Zajímá vás, jaká byla tehdy situace na trhu s jídlem a jak na problémy s kvalitou, falšováním i předražováním reagovali tehdejší zákazníci?
Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?
[ téma: 1913, zdravé stravování, jídlo, vaření ]Zajímá vás, jak před více než sto lety vypadalo ideální domácí jídlo? Myslíte, že by tehdejší rady na přípravu nejvhodnější domácí stravy obstály i v dnešní době? Nabízíme vám zajímavý text z roku 1913, který vám nabízí řadu dodnes užitečných rad ke zdravému a chutnému domácímu vaření.
Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér
[ téma: 1916, recepty, ořechy, zavařování ]Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
4 rady, jak připravit nejlepší palačinky
Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není se čemu divit, protože se snadno připravují, recept zvládne naprosto každý a ve výsledku si je můžete dát ve sladké i slané úpravě podle toho, na co máte zrovna chuť. Podívejte se na 4 rady, s jejichž pomocí dokážete připravit ty nejlepší palačinky už naprosto kdykoliv.