Skvělé zeleninové recepty našich prababiček, které zachutnají nejen vegetariánům
[ téma: 1894, recepty, zelenina, vegetariánství, veganství ]Milujete zeleninu? Nebo jste vegetarián či vegan a masu se proto přímo vyhýbáte? V tom případě určitě vyzkoušejte některý z našich historických zeleninových receptů z roku 1894. Zajisté si pochutnáte stejně, jako si na nich před více jak 120 lety pochutnávali naši předci.
Rok 1910: Proč je třeba zakázat rituální košer nebo halal porážky masa?
[ téma: 1910, porážka masa, košer, halal, náboženství ]Některá náboženství přesně stanovují, jakým způsobem by měla být porážena zvířata určená ke konzumaci. Patří ale takové způsoby porážky do dnešní doby? Zajímavý názor k rituálním košer porážkám masa vám nabízí článek z roku 1910.
Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?
[ téma: 1924, recepty, rýže, vaření ]Hledáte zajímavé a méně známé rýžové recepty? Zkuste si podle dávných receptů z roku 1924 připravit například slovanskou rýži, rýžové smaženky a další zajímavé pochoutky. Navíc se můžete dozvědět, odkud pochází nejlepší rýže a jak jí správně připravit.
Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček
[ téma: 1928, puding, pudink, recepty, vaření ]Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V tom případě vyzkoušejte naše recepty z roku 1928 na dokonalé, doma uvařené sladké pudingy. Žádné pudingové směsi v prášku, do kterého pouze přidáte mléko, ale vše hezky poctivě uvařeno. Více práce se vám jistě odmění v jedinečné chuti!
Neznámá historie lžíce, vidličky a talíře
[ téma: 1913, příbor, jídlo, servírování ]Zajímá vás, kdy lidé začali k jídlu používat lžíci a jak první lžíce vypadaly? Nebo k čemu původně sloužila vidlička? A co dávným jedlíkům nahrazovalo dnešní talíře? Všechny tyto zajímavé informace z historie jídelních příborů a stolování vám prozradí článek z roku 1913.
Rok 1920: Víte, že pijete nejhloupější nápoj na světě?
[ téma: 1920, káva, humor, zajímavosti ]Patříte mezi milovníky kávy? Historický článek z roku 1920 vám veselou formou vysvětlí, proč je káva mimořádně podivný a přitom jedinečný nápoj plný zvláštních protikladů.
Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček
[ téma: 1926, kuchyně, recepty, domácí máslo ]Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí bylinkové nebo ančovičkové máslo za dávných časů našich prababiček? Vyzkoušejte některý z našich receptů na bylinková másla z roku 1926 a zajisté si pochutnáte.
Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor
[ téma: 1912, stolování, jídlo, etiketa ]Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si naprosto jisti, na které druhy jídla používat lžíci a na kterou vidličku? Nebo jak si při slavnostním jídle poradit s chřestem nebo chlebem? A jak se vlastně správně použít ubrousek? Všechny tyto otázky vám zodpoví článek z roku 1912. Tak dobrou chuť.
Rok 1926: Jaká by měla být moderní česká kuchyně?
[ téma: 1926, vaření, kuchařka, česká kuchyně ]Často se říká, že klasická česká kuchyně je příliš těžká a zasloužila by si pořádně modernizovat. Pokud je to i váš názor, vás určitě zaujme článek z kuchařky vydané v roce 1926, který už tehdy potřebu modernizace české kuchyně popisuje.
Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť
[ téma: 1912, víno, ideální teplota, alkohol ]Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě budou hodit rady dávných milovníků vína ohledně jeho správné teploty při konzumaci. Vše potřebné o teplotě vína se dozvíte v článku z roku 1912.