Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1910: Proč je třeba zakázat rituální košer nebo halal porážky masa?: Některá náboženství přesně stanovují, jakým…
Některá náboženství přesně stanovují, jakým způsobem by měla být porážena zvířata určená ke konzumaci. Patří ale takové způsoby porážky do dnešní doby? Zajímavý názor k rituálním košer porážkám masa vám nabízí článek z roku 1910.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?: Hledáte zajímavé a méně známé rýžové…

Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?

[ téma: 1924, recepty, rýže, vaření ]
Hledáte zajímavé a méně známé rýžové recepty? Zkuste si podle dávných receptů z roku 1924 připravit například slovanskou rýži, rýžové smaženky a další zajímavé pochoutky. Navíc se můžete dozvědět, odkud pochází nejlepší rýže a jak jí správně připravit.
Lidové noviny - 1924, autor Maria.
Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček: Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V…

Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček

[ téma: 1928, puding, pudink, recepty, vaření ]
Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V tom případě vyzkoušejte naše recepty z roku 1928 na dokonalé, doma uvařené sladké pudingy. Žádné pudingové směsi v prášku, do kterého pouze přidáte mléko, ale vše hezky poctivě uvařeno. Více práce se vám jistě odmění v jedinečné chuti!
Národní listy - 1928, autor J. K.
Neznámá historie lžíce, vidličky a talíře: Zajímá vás, kdy lidé začali k jídlu používat…

Neznámá historie lžíce, vidličky a talíře

[ téma: 1913, příbor, jídlo, servírování ]
Zajímá vás, kdy lidé začali k jídlu používat lžíci a jak první lžíce vypadaly? Nebo k čemu původně sloužila vidlička? A co dávným jedlíkům nahrazovalo dnešní talíře? Všechny tyto zajímavé informace z historie jídelních příborů a stolování vám prozradí článek z roku 1913.
Lidové noviny - 1913, autor neuveden.
Rok 1920: Víte, že pijete nejhloupější nápoj na světě?: Patříte mezi milovníky kávy? Historický…

Rok 1920: Víte, že pijete nejhloupější nápoj na světě?

[ téma: 1920, káva, humor, zajímavosti ]
Patříte mezi milovníky kávy? Historický článek z roku 1920 vám veselou formou vysvětlí, proč je káva mimořádně podivný a přitom jedinečný nápoj plný zvláštních protikladů.
Hlas lidu - 1920, autor neuveden.
Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček: Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí…

Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček

[ téma: 1926, kuchyně, recepty, domácí máslo ]
Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí bylinkové nebo ančovičkové máslo za dávných časů našich prababiček? Vyzkoušejte některý z našich receptů na bylinková másla z roku 1926 a zajisté si pochutnáte.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor: Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si…

Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor

[ téma: 1912, stolování, jídlo, etiketa ]
Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si naprosto jisti, na které druhy jídla používat lžíci a na kterou vidličku? Nebo jak si při slavnostním jídle poradit s chřestem nebo chlebem? A jak se vlastně správně použít ubrousek? Všechny tyto otázky vám zodpoví článek z roku 1912. Tak dobrou chuť.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Rok 1926: Jaká by měla být moderní česká kuchyně?: Často se říká, že klasická česká kuchyně je…

Rok 1926: Jaká by měla být moderní česká kuchyně?

[ téma: 1926, vaření, kuchařka, česká kuchyně ]
Často se říká, že klasická česká kuchyně je příliš těžká a zasloužila by si pořádně modernizovat. Pokud je to i váš názor, vás určitě zaujme článek z kuchařky vydané v roce 1926, který už tehdy potřebu modernizace české kuchyně popisuje.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť: Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě…

Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť

[ téma: 1912, víno, ideální teplota, alkohol ]
Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě budou hodit rady dávných milovníků vína ohledně jeho správné teploty při konzumaci. Vše potřebné o teplotě vína se dozvíte v článku z roku 1912.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?: Zajímá vás, co v roce 1470 znamenalo uspořádat…

Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?

[ téma: 1911, hostina, jídlo, svatba ]
Zajímá vás, co v roce 1470 znamenalo uspořádat skutečně pořádnou hostinu? Máme pro vás detailní výpis, který vám přiblíží tehdejší hostiny pořádané anglickými církevními hodnostáři. Podrobnosti v článku z roku 1911.
Česká hospodyně - 1911, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 8 | 9 [ 10 ]  11 | 12 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.