Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1928, autor J. K.
Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V tom případě vyzkoušejte naše recepty z roku 1928 na dokonalé, doma uvařené sladké pudingy. Žádné pudingové směsi v prášku, do kterého pouze přidáte mléko, ale vše hezky poctivě uvařeno. Více práce se vám jistě odmění v jedinečné chuti!
Následující text pochází z roku 1928

Pudingy.

K vařeni pudingu musí býti plechová formu, která má uprostřed cilindr, jest podobna bábovkové formě, ale no tak široká.

Dobře se vymaže vyvařeným máslem, vysype moukou nebo strouhanou žemličkou. Plní se do třech čtvrtin hmotou, postaví do hrnce, který musí býti vyšší nežli forma a jest do čtvrtiny výšky formy plněný vařící vodou. Hrnec se pokličkou přikryje tak, aby mohla pára unikali (důležité!) a puding se nechá zvolna v páře vařiti, což trvá podle okolností půl až hodinu.

Když je puding hotov, nechá se před vyklopením asi 2 minuty ve formě státi. K pudingu se podává šťáva z ovoce neb jiná sladká omáčka. Zdali puding jest provařený, pozná se podle doteku prstů, když jest „elastický“. totiž prsty se do něj nevbořují.

Tento puding nemá s anglickým pudingem nic společného, vyjma jméno. Anglický puding jest těžká hmota, jejíž hlavní součástky jsou jadrný hovězí lůj. hrozinky, žemle, rum, marmeláda a vaří se zabalené v ubrousku zrovna tak ve vodě, jako naše knedlíky. Ostatně popis anglického Plum pudingu bude též uveřejněn.

Vanilkový puding.

Z 50 gr. másla a 50 gr. mouky se udělá bledá praženka, zaleje postupně něco přes ⅛ l mléka a při ustavičném míchání nechá povařit, takže obdržíme hladkou hustou kaši. Hmota se dá do mísy přimísí vanilková chuť. 50 gr. cukru a ještě do vlažné kaše 3 žloutky a po vychladnutí ze 3 bílků pevný sníh. Dokončí tak, jak nahoře popsáno.

Citronový puding.

Ten samý postup, místo vanilky se ostrouhá kůra z půl citronu jako chuť a dodělá jako předcházející. Druhá polovina kůry se sloupá, nechá s 80 gr. cukru a v pětině litru vody povařit. Jedna kávová lžička bramborové moučky, se studenou vodou rozmíchaná se vleje do cukru, nechá zhustit, vymačká do toho šťáva z půl citronu, procedí se a vychladlé použije jako omáčka k pudingu.

Pomorančový puding.

Tentýž postup jako u předcházejícího, ale přidá se ostrouhaná kůra z půl pomeranče jako chuť. Druhá půlka pomorančové kůry se v roztoku cukru nechá vytáhnout, šťáva bramborovou moučkou zhustí, dřeň pomoranče ode všech blánek a jader očisti, na kostky rozkrájí a do vychladlé šťávy přidá. Použije se jako omáčka k pudingu.

Čokoládový puding.

Tentýž postup jako u vanilkového, v mléce k přípravě hmoty pudingové rozvaří se 50 gr. strouhané čokolády. Podává se čokoládová omáčka k němu.

Čokoládový puding s ovocnou pěnou.

Smíchá se 100 gr. másla, 5 žloutků, 70 gr. cukru, přidá se 80 gr. nahřáté čokolády, 80 gr. strouhaných mandlí neb oříšků, ze 4 bílků sníh a 2 lžičky strouhané žemličky. Nechá se v páře vařit a po vyklopení z formy obklopí se puding dokola ovocnou pěnou. — Ovocná pěna: 2 lžíce marmelády. 2 lžíce cukru se zpění. pak se přimísí ze dvou bílků pevný sníh nebo šlehaná smetana.

Čokoládový puding s mandlemi.

100 gr. strouhaných mandlí nebo oříšků, 100 gr. cukru, 7 vajec, 100 gr. rozstrouhané čokolády, 100 gr. másla, 70 gr. krájeného citronátu, 70 gr. rozkrájené ocukrované pomerančové kůry a drobty z 1 rozstrouhaného rohlíčku tvoří tuto hmotu. Žloutky s cukrem se vymíchají, taktéž máslo s nahřátou čokoládou a přimísí se do druhého, přidají k tomu ostatní součástky a zamíchá do hmoty zvolna sníh z 5 bílků. Vaří se v páře a po vyklopení z formy vyplní se otvor po cilindru šlehanou smetanou.

Houskový puding.

Do 3½ litru dobré smetany přidá se tolik ostrouhaných a na plátky rozkrájených žemliček aby byly šťavnaté navlhčeny, nechají se půl hodiny státi, načež se na ohni při stálém míchání na hustou kašičku rozvaří Smíchá se 70 gr. másla. 6 žloutků, 100 gr. cukru citr. chuť, toto přimísí se postupně k houskovému těstu a na konec k tomu přimíchá sníh z pěti bílků. Vaří se v páře a přidá k pudingu šodó z vína.

Mandlový puding.

70 gr. oloupaných mandlí se v hmoždíři s přidáním málo smetany na kašičku roztlučou a přidá se 1 oloupaná na plátky rozkrájená a smetanou navlhčená žemle. Postupně přimísí se 6 žloutků. 100 gr. cukru, vanilková chuť a ze 4 bílků sníh. K tomu pomerančový krém.

Puding z krupice, saga, strouhanky, nudlí, polenty a pod.

120 gr. jedné zde uvedené součástky zavaří se do půl litru mléka, v kterém jest 80 gr. másla, málo soli, vanilková neb citronová chuť. Mezitím vypění se 4—5 žloutků se 60 gr. cukru, přidá postupně k té první hmotě a z těch bílků ušleháný pevný sníh se též přimísí Puding se dokončí jako předcházející a podává k němu ovocná šťáva neb vinné šodó.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1928, autor J. K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. září 2021


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.