Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si naprosto jisti, na které druhy jídla používat lžíci a na kterou vidličku? Nebo jak si při slavnostním jídle poradit s chřestem nebo chlebem? A jak se vlastně správně použít ubrousek? Všechny tyto otázky vám zodpoví článek z roku 1912. Tak dobrou chuť.
Následující text pochází z roku 1912

Jak se chovati u stolu.

O tomto thematu bylo již v českých listech několikráte psáno. Přes to však pozorujeme při hostinách a v hostincích každé chvíle, že mnoho stolovníků je na rozpacích, jak si pomoci při tom neb onom jídle, a že dopouští se celé řady drobných poklesků, které u nás ucházejí sice pozornosti, které však na cizince působí nepěkným dojmem.

Neříkáme tím ovšem, že by se to snad dělo všeobecně, ale přec vyskytují se ještě případy, jež svědčí o nedostatku společenské výchovy. Proto nebude na škodu, poukážeme-li na některá hlavní pravidla, proti kterým se nejvíc chybuje.

Tedy především: nejí se nikdy v rukavičkách; dlužno je svléknouti dříve, než přisedneme ke stolu. Ubrousek neváže se kol krku a nezastrkuje se vůbec za šat. Ubrousek musí zůstati na kolenou a má sloužiti jen k otírání úst.

Neopírejme se nikdy o stůl, zvláště ne lokty. Po polévce nechme lžíci na talíři. Chléb nesmíme nikdy krájeti, nýbrž jen lámati a tu ulomíme jen tolik, kolik chceme dáti do úst. Také maso krájíme po kouscích, při čemž vidličkou v levé ruce přidržujeme sousto, jež odřezáváme nožem v ruce pravé.

Jíme vidličkou v ruce levé. Vidličkou v ruce pravé jíme jen jídla, jež se nekrájí, nebo která se toliko lámou. Vidličku držíme u držadla nahoře v prstech tak, že ukazováček leží podél držadla a řídí jeho pohyby. Podobně nůž, vždycky v ruce pravé, jejíž ukazováček leží podél střenky.

Nožem nikdy nepodáváme jídel do úst. Jíme-li sýr, použijeme nože jen k tomu, abychom sýr ukrojili a položili na kousek housky. Toliko máslo a sýr je možno mazati na chléb. Zavařeniny, kompoty, med jí se lžicí, dorty a paštiky vidličkou.

Na ovoce užíváme vidličky a nože. Ovoce se nejprve rozřeže na čtvrtky, pak se teprve sloupne podél. Nožem vyříznou se jádra a vidličkou podává se sousto k ústům. Pecky neklademe na ubrus! Deserty, koláče cukrovinky jí se vidličkou. Cukroví suché a balené možno vzíti do rukou.

Mnoho rozpaků působí na stole chřest. Má se vzíti na vidličku neb do ruky? Nejlépe je vzíti levou rukou konec chřestu a vidličkou v pravé vložiti druhý konec do úst. Měkká vejce jíme lžičkou. Není správno namáčeti do vejce chléb, rovněž tak jako namáčeti suchary do vína.

Je dobře, když rodiče všímají si dětí už od mládí v tomto směru a učí je doma, jak se mají chovati u stolu. Námitka, že doma je nikdo nevidí a že dítě nikam nechodí, není správná.

Naučí-li se doma bezvadnému chování u stolu, nemusí se pak rodiče obávati vzíti dítě ssebou do společnosti. A bude mu to pak prospěšné pro celý život.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. srpna 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.